Facebook ikon Instagram ikon
22. november, 2012 - Sportsfiske i utlandet

Eksotisk fiske ”hai”

”hai” igjen! Nesten uansett hvor du fisker i varmere strøk vil du komme ut for den absolutt mest ”skremmende” fiskene vi har, haien! Ikke det at du trenger å være spesielt redd for den, men visse forholdsregler må tas når en jakter på hai. Wire og lange fortommer som står mot tenner og sandpapirskinn er første bud, så bør en ha et par skikkelig hansker når en håndterer fisken. En viktigere og viktigere oppgave for oss sportsfiskere er nå også og bidra til og opprettholde ballansen og bestandene i havet, da bør sirkelkrok være en standardkrok når du fisker etter hai med agn. Dette for at haien lettere skal kunne frigjøres fra kroken og settes tilbake uskadd.

ofte ser en haien jage etter fisken du har på kroken
Mange synes kanskje det er merkelig at en skal sette tilbake et slikt rovdyr som spiser annen aktuell sportsfisk, men å bidra til at en art nærmest blir utryddet for at vi sportsfiskere skal få mer tilgang til andre arter blir like dumt som når jegere vil utrydde ulven for å få mer vilt å jakte på. Dette må vi heve oss over, og skjønne at rovfisk og rovvilt har mer rett til å være der ute en oss. Uansett trenger en ikke å slutte å fiske hai, og mange hai arter fins det mye av så litt høsting inn mot mat kan forsvares innimellom. Jeg har fanget mange haier rundt om, mange ganger som bi fangst og mange ganger når haien har tatt fisken som sitter på kroken min. Andre ganger går en målrettet etter hai, det er det morsomste. Det å ankre opp ute i havet og legge ut blodspor i vannet ved å fore ut med biter av fisk og slo er spennende. Haiens utrolige luktesans gjør at den ofte følger lukten av blod og død fisk fra lange avstander mot båten.
du kan også godt fiske hai fra land
Har du først lokket haier til båten er de oftest lette å fange på agn. De er stort sett sultne og et agn for eksempel plassert en meter eller to under en ballong (duppen) er perfekt. En slik godbit plassert på et matfat er et enkelt bytte som haier sjelden sier nei takk til. Haiene tar også wobblere og andre fiskeimitasjoner og store fluer. Du kan også dorge de raskeste haiene. Hva som avgjør hva som er beste fiskemetode er avhengig av hvilken haiart du er ute etter og hvordan de jakter, men agn er sjelden feil uansett.   Jeg har ikke helt for meg hvor mange haiarter jeg har fanget men jeg husker best min første, det var en makohai, som regnes for å være den raskeste av dem alle. Jeg har heller ikke gått inn på de forskjellige artene her, og du bør være oppmerksom på at det kan være ganske stor forskjell på hvordan de opptrer, jakter og hvor store de enkelte kan bli. Sjekk ut den aktuelle plassen du skal fiske og forbered deg på å fange de aktuelle haiartene som finnes på stedet. Ellers er det blitt mange på dorging, wobblerfiske, og fluefiske, det er alltid like gøy. Selve fighten er som regel ikke så mye å skryte av, de fleste haiene rister på hodet og gjør forholdsvis små utras før de gir seg. Det mest spennende er når haiene skal landes, det er alltid nervepirrende å ha en fisk med slikt våpenarsenal i kjeften holdene i hendene, eller sprellende i båten.   Anbefaler å prøve haifiske hvis du får sjanse sydpå, fiske er særdeles visuelt og spennende spesielt de første gangene. Husk å verne om haiene og ikke drep dem unødig, ta bilder og la dem gå!! Ps; du kan lese et tideligere innlegg om haifiske fra land «shark in the dark» hvis du klikker her! Asgeir