Facebook ikon Instagram ikon
12. oktober, 2012 - Sportsfiske i utlandet

Eksotiske fisker og teknikker «Tarpon»

Tarponen er ”grand slam” fiskenes store akrobat. Den kan bli over 100kg tung og hopper gjerne 20-30 ganger før den er ferdig ved båten. For veldig mange fluefiskere verden over er Tarponen den ultimale utfordringen. Jeg har selv fisket den på Key West, Bahamas og Cuba, og kan virkelig skrive under på at det er et skikkelig ”kick” når denne fantastiske fisken viser seg bak flua. Flere ganger har beina blitt til gele og kasteteknikken sviktet bare av synet av denne store blanke fisken. Etter hvert vender enn seg imidlertid til å fange slike fisker på fluen, men det er allikevel like spennende hver gang.

prøv å holde kontakt selv om fisken er i luften
Den lille ”baby” Tarponen vokser opp inne blant mangrovene, her spiser den det meste den kommer over. Annen småfisk, frosker og små fugler er vanlig kost for denne glupske fisken. Baby Tarpon kan være gøy å fiske når tidevannet er nede (det vil si at det er lite fisk på flatsen)med flueutstyr i 8-9#.
en baby tarpon kan være kjærkommen spesielt når du skal ha "grand slam"
Den virkelig store Tarponen trekker mer ut i det åpne havet og patruljerer vekselvis i områder med kanaler, bukter og flats (grunt områder). Her jakter den for det meste annen fisk, gjerne sardiner og andre sildetyper som det finnes større mengder av. Den jakter gjerne om natten også, særlig når det er fullmåne. Tarponen går nesten alltid i stim, men kan opptre alene. Det er et fantastisk skue å se 15-20 fisk komme inn på flatsen i en plog omtrent som trekkfuglene. Med sin mørke og store rygg er de lette å se, men desto mer nervepirrende når de nærmer seg kasteavstand. Du bruker store fluer med kraftig krok, en shook fortom på 1mm fluorocarbon er å anbefale for slitasjen på fortommspissen er kolossal. Enhåndsstang i #12-14 må til få å kunne temme slike store fisker. En bruker vanligvis et flytende eller intermediet snøre, men når fisken går dypt i kanalene kan et hurtigsynkende snøre være godt å ha. Tarponen har en diger munn den åpner og suger i seg fluen med. Da er det viktig å vente noen sekunder til fisken har fått snudd før du drar kraftig til med strippearmen for å sette kroken! Det er altså ikke kraft nok i stangen, du må bruke hånden til å dra kroken inn i den steinharde kjeften. Hold hardt press hele tiden, og prøv å unngå slakk selv om fisken hopper. Fisken vil ta noen lange utras avhengig av hvor stor den er, men vil etter en stund komme nær båten. Det er da kampen begynner. Fisken vil sirkle i åttetall rundt båten, og du må legge maksimalt press, og dette kan ta tid. Med gjentatte akrobatiske hopp på nært hold er det kanskje den morsomste fisken å fighte. Veldig morsomt og lærerikt for fotografen også, sjelden vil du få så mange muligheter til å ta bilder av hoppende fisk.   Du kan selvfølgelig også fiske Tarpon med tradisjonelt fiskeutstyr også. Fiskeimitasjoner av wobblere, poppere og shad er favoritt lokkemidlene.
her går det meste ned
Ta turen og prøv! www.gocubafishing.com Asgeir (klikk på bildene og de blir større)