Facebook ikon Instagram ikon
22. juni, 2014 - Båt og havfiske

Ekstra kraftig dypvannstakkel

Hei, Da har jeg tenkt og komme med tre havfisketakler over tre fortløpende innlegg her på bloggen. Sommer er nemlig høysesong for å fiske på dypet hvor du kan prøve deg på de aller største og spennende artene vi har. Ikke for det det er noe dårligere å fiske på dypet på andre årstider, men nå er det ofte gode forhold for å legge seg langt til havs, eller midt inne i de dypeste fjordene våre. For å fiske på de store fiskene på dypt vann er enn avhengige av gode forhold slik at det ikke blir for mye avdrift. Er det helt rolige forhold med strøm og vind kan enn fint fiske på flere hundre meters dyp med en vanlig småbåt. Kanskje må en bakke opp mot den veien du drifter, men så lenge du har kontakt med bunnen kan det bare være en fordel at båten driver litt. Vanligvis vil det allikevel være en fordel og kunne ankre opp, eller ligge på en gps styrt el-motor når en fisker så dypt. Du kan lese en god del om dette på tidligere innlegg her: Fiske med drift. http://www.eu.purefishing.com/blogs/no/asgeir-alvestad/2014/03/23/fiske-med-drift-fra-smabat-del-1/ El-motor med gps http://www.eu.purefishing.com/blogs/no/asgeir-alvestad/2014/02/12/humminbird-minn-kota-og-cannon/ Ankre på dypet. http://www.eu.purefishing.com/blogs/no/asgeir-alvestad/2013/10/08/om-a-dregge-opp-pa-dypt-vann/   I dette første innlegg tar jeg for meg et ekstra kraftig dypvannstakkel. Dette er det kraftigste takkelet jeg bruker i Norge, bortsett fra håkjerringtaklet da, som består av enda større kroker og tykk wire. Håkjerringtaklet kan du lese om hvis du klikker her. http://www.eu.purefishing.com/blogs/no/asgeir-alvestad/2012/07/13/hakjerring/ Dette ekstra kraftige dypvannstaklet bruker jeg når jeg fisker ette lange, brosmer, og skater, på mellom 250-700 meters dyp. De fleste store fiskene jeg vil fange der lever nær og på bunnen, derfor velger jeg å presentere to større agn helt på bunnen. Jeg har i tillegg en liten krok over bunnen, dette mest for å se om jeg kan få noen av de litt spennende småfiskene som også finnes der nede. Havmus og skolest kan være noen du treffer på hvis du er ekstra heldig. Vanligvis vil noen av de små haiene våre stjele agnet der, men de kan bare henge der mens de store agnene fisker på bunnen.  

Slik ser det ekstra kraftige takkelet ut
    Jeg velger å bruke sirkelkrok på slikt dyp vi snakker om her (250-700m), mest fordi du har dårlig kontakt og ikke får gitt skikkelig tilslag. Det er derfor best at de kroker seg selv og at du bare begynner å sveive opp når du kjenner at fisken sitter. Jeg bruker en stor og kraftig bom, men du kan godt bare bruke et lodd som glir fritt på fortommen. Jeg føler meg imidlertid litt sikrere på at det ikke blir vase, og henger seg opp når jeg bruker en slik stor bom.  
slik ser oppbyggningen ut
    Det er viktig og ha tålmodighet når en fisker på dypet. Dypvannsfiskene bruker ofte tid til å finne agnet og følger lukten fra det fra større avstander. Sett gjerne av 3-6 timer på en plass før du flytter deg. Husk imidlertid og skifte agn hver time eller så. Slimål, lus, og småhaier, rensker nemlig krokene dine ganske raskt. Er dere flere om bord, så pass på at det alltid er en stang nede med friskt agn slik at det alltid er godt luktspor i vannet. Her ser du noen av detaljene på det ekstra kraftige havfisketaklet:  
kraftige kroker 10/0 og 12/0 selvlysende slange og krokstikknuten
 
kirurgknute med lynlim fester opphenge til hovedlinen (1,5mm) på slep og over bom
 
en solid bom uten hemper
 
en liten opphengs sirkel 5/0 for bonusfisker
 
svivel og kraftig splittring, festes til svivlen i enden av FireLinen (ingen hempe)
  Her kan du lese om hvor du finner fiskeplassene på havet: http://www.eu.purefishing.com/blogs/no/asgeir-alvestad/2013/12/06/finn-fiskeplassene-sjo/ Asgeir