Facebook ikon Instagram ikon
22. desember, 2017 - Barn og fiske

En ettermiddagstime eller to ved sjøen

Vi begynte og bli «inneleie» og bestemte oss for og ta en tur ut selv om det allerede var seint på dagen, og vinden gjorde forholdene litt små sure. Vi kjørte femten minutter med bil, og gikk til fots i ti minutter hvor vi så fant en liten odde helt nede ved sjøen. Vi lekte litt og fant masse spennende nede i fjæra etter de siste dagers uvær.  

hva er vel bedre enn å samles rundt bålet
  Jeg fyrte så på bålet og spikket noen pølsepinner slik at vi kunne grille vår egen mat i solnedgangen. Vi koste oss fælt og jeg kunne se på barna at de virkelig trives godt når de først er kommer ut. Vi spiste oss gode og mette mens solen gikk raskt ned i horisonten bak oss. Nok en kort vinterdag var over.  
mens solen går ned
  Før vi pakket sakene ble vi enige om at jeg skulle ta et par kast før vi gikk hjem. Det begynte å bli mørkt men jeg visste godt at dette var høysesong for vintertorsken som nå er trukket helt grunt. Ganske riktig, på andre kastet i en bukt der vi hadde bålet, bet en på den grønn/hvite skjesluken jeg svevet rolig inn like over bunnen. Middagen  i morgen var sikret, og vi ruslet tilbake til bilen og kjørte hjem.  
og grille sin egen mat
  Siden det var kaldt og bare 15 minutter hjem valgte jeg å ikke gjøre opp fisken, men ta den hjem slik at barna skulle få bli med på det. Fisken var enda i live når den ble lagt i kjøkkenbenken og Olli fikk prøve og bløgge den. Litt betenkt satte han den skarpe kniven bak gjellene og blodet fra fisken pumpet ut fra hjerte. Jeg forklarte at det er på den måten at fiskekjøttet blir best. Det kunne de godt skjønne, hvem vil vel spise blod?  
og kanskje fange sin egen mat
 
når sola har gått ned, og månen stått opp
  Hjertet til fisken fortsatte og pumpe en stund etter at fisken var død, og det synes de var veldig rart. Og inni magen fikk de se enda flere ting som var rart og veldig ekkelt, men faktisk ganske likt som det er inni magen vår også kunne jeg forklare. Litt mer forklaring om hva de forskjellige tingene (organene) i innvollene gjorde ble interessant mottatt av to nysgjerrige hoder som parerte med en lang rekke spørsmål. Spørsmål jeg bare delvis kunne svare godt på.  
bløgging må gjøres mens fisken er levende
 
et lite fiske hjerte, det beveger seg enda.
  Det mest spennende var å åpne magesekken og se på hva torsken akkurat hadde spist. Vi fant mest reker og noen krabber, og det var ganske kult for et par av disse var fortsatt også levende. Tenk at skjellene spiser plankton, og at krabbene spiser skjell, og at fiskene spiser krabbe, og så spiser vi fiskene. Det var rart det, men ganske interessant egentlig og noe og tenke over for to små barn.  
i magesekken fant vi ut hva torsken hadde spist
 
rogn og lever nam nam nå blir det "mølje"
 
snart blir det "nytrekt" torsk med tilbehør
  Vi tok vare på rogn, lever, og hjertet, og skal servere det sammen med resten av torsken i morgen. Hadde den vært enda større hadde vi kokt hodet også, mye godt der synes pappa. Vi lar den ligge et døgn fordi torsken blir enda bedre når den har ligget i kjøleskapet en stund, den blir fastere i fisken av det. Så gjenstår det og se om de minste tør og smake på det uvante tilbehøret av innmaten. Fisk elsker de i alle fall, fordi det har de spist så lenge de kan huske (da snakker vi ikke fiskepinner). Spesielt godt er fisk når de har vært med på å fange og rense den selv. Asgeir