Facebook ikon Instagram ikon
26. april, 2014 - Artsfiske

En kul liten boks av en fisk

Hei, Bare kjapt innpå med en ny kul art. Rognkjeksen som er mest kjent for sin rogn som blir til god kaviar, klarte jeg og lure her om dagen. Det var riktignok bare et par ultra små eksemplarer av arten jeg fikk på land etter og ha fisket en times tid en natt i Stavanger. Det var mange av disse små runde fiskene under et bryggeanlegg der, tydelig vis er dette stedet et godt oppvekststed for arten.     De «stod og hang» ved noen tangklaser på tauverket som under bryggene. En bitteliten bit av kokt reke på en bitteliten krok måtte til for å lure disse litt sære fiskene. Antagelig var de så pass vriene siden de var så små som dette. Etter litt prøving og feiling, falt de imidlertid for fristelsene mine og sugde inn den lille rekebiten, og en ny art var sikret. Fiskene fikk selvfølgelig lov til å svømme videre etter litt fotografering. Dette skulle vel omtrent bli art nr. 70 siden jeg startet 1.juni i fjor…..       Her er litt info klippet fra Wikipedia: Rognkjeks (Cyclopterus lumpus) er en fiskeart. Det er egentlig bare hunnen som kalles rognkjeks, mens hannen kalles rognkall. Den er vanlig langs hele norskekysten.     Den er lett å kjenne fra andre fisker i norske farvann på den runde kroppen med tykk hud og sju rekker med beinknuter på sidene og buken. Den fremste ryggfinnen er skjult av en kam med beinknuter. Mellom brystfinnene er det en stor sugeskive som er dannet av bukfinnene. Sugeskiva brukes til å feste seg til steiner eller annet underlag.     Rognkallen har større hode og brystfinner enn hunnen, og har en rødaktig buk i gytetiden. Hunnene blir opptil 63 cm og 5,5 kg, mens rognkallene blir opptil 55 cm.     Forholdsvis lite er kjent om rognkjeksens livsførsel. Om våren kommer de inn til kysten for å gyte på grunt vann. Hver rognkjeks gyter en klump som er omtrent en sjuendedel av kroppsvekten. Klumpen er klebrig og fester seg til steiner eller fjell. Flere hunner gyter på samme sted og bygger opp klumpen, som kan bestå av opptil 300 000 egg. Hannen vokter eggklumpen til eggene klekkes etter ca. 60 dager. Yngelen svømmer rundt i tareskogene og suger seg ofte fast til tang. De første to åra holder ungfiskene til i strandsonen, før de vandrer ut på dypt vann. Voksne fisker lever pelagisk på 50–150 m dyp, og eter pelagiske krepsdyr og maneter.     Rognkjeks har et løst kjøtt, men spises i Danmark, Nord-Tyskland og Island. I Norge brukes selve fisken kun til revefor og agn, men det drives fiske for å skaffe rogn til kaviarproduksjon. I 2010 deltok 295 norske fartøyer i dette fisket, og det ble levert 376 tonn rå rogn til en verdi av 15,4 millioner kr. Farget og saltet rogn selges i Danmark som «limfjordkaviar», et billigere alternativ til kaviar fra stør.   Asgeir