Facebook ikon Instagram ikon
18. mai, 2014 - Båt og havfiske

En liten oppsummering av nattfiske etter flate (vår)

Hei, Siden jeg nå har hatt to «blanke» turer på rad, og ser at det blir vesentlig mindre av alle flyndrearter inne på grunt vann nå, kan det kanskje være på plass med en liten «status oppdatering» av erfaringene så langt denne sesongen på denne type natt fiske.     Jeg tok mine første natt turer etter piggvar og slettvar i fjor høst. Da hadde jeg et flott fiske på kjente områder nær Lillesand. Jeg kunne faktisk se så mange som opp til 3 slettvarer i en og samme bukt. Jeg hadde imidlertid til tider store problemer med å få dem til å ta agnet, men nå har jeg ganske sikkert «knekt den koden». Utover høsten og tidlig vinter dabbet fisket skikkelig av og jeg «trakk inn årene». Jeg hadde imidlertid store forhåpninger om at våren skulle bli god, og jeg trodde virkelig at den skulle bli enda mye bedre en fiske jeg hadde i fjor høst. Jeg har alltid forestilt meg at våren er flatfiskene (også pigg/slettvarenes) høytid når de kommer inn på grunt vann for å gyte.  

en piggvar frå i år
 
rekord slettvaren på 2,980kg fra i våres
  Jeg kunne derfor nesten ikke vente på årets sesong, og tok den første turen i begynnelsen av april, etter en måneds fiske og ferie på Cuba. Allerede første turen så jeg en liten slettvar (på størrelse med en hånd) som jeg klarte å lure til og bite. Det toppet seg skikkelig i perioden rundt påske, og turene 18. april og 4. mai gav noen flotte fisker, blant annet en Norgesrekord stor slettvar på 2,980kg.  
det virker som alle flate følger samme syklus i noen grad, her en rødspette
 
og her en lomre i håven
  Nå når vi er midt i mai har dette fisket imidlertid dabbet skikkelig av igjen. Det har faktisk ikke vært en eneste pigg/slettvar å se noen steder, i tillegg minker det betraktelig med andre flyndrearter også på helt grunt vann om natten. Der det vanligvis ligger «teppebombet» med skrubber, rødspette, og sandflydrer, er det nå bare noen få og se. Selv om det har dukket opp et par lomrer, og et par pene rødspetter, kan en nesten si at de siste turene har vært bom turer. Det hører med til historien at jeg fortsatt er på leten og søker hver gang på nye plasser, i tillegg til de gamle «sikre» plassene, slik at effektiviteten har kanskje ikke vært helt på topp hele tiden.  
rett medisin for slettvar og piggvar er småfisk
 
eller imitasjoner av småfisk
 
Martin Ellingsen med en stor slettvar på shad jig
  For å trekke noen konklusjoner ser det altså ut som den beste tiden om våren er når vanntemperaturen stiger fra 7-10 grader. I år var det i perioden fra midten av april til begynnelsen av mai. Det er antagelig «startskuddet» for at varene skal trekke helt grunt (0-3m) for og spise seg opp før gytingen. Når temperaturen stabiliserer seg etter denne korte perioden trekker de nok litt ned igjen (10-20m) for å konsentrere seg om gytingen, som jeg tror holde akkurat nå.  
en "ekte tunge" ble vårens bonusfisk for meg
 
sammen med den nye Norgesrekorden (når den blir godkjent) selvfølgelig
  En skulle altså ha satset mye hardere i perioden når vanntemperaturen steg fra 7-10 grader. I forhold til i fjor høst så jeg færre, men større fisker denne våren. Nå blir det spennende og følge med ut over sommeren, og hva som skjer etter gytingen utover sommeren. Trekker de grunt igjen i mørket, eller må vi vente til høsten? Mest sannsynlig må vi vente til høsten når vanntemperaturen synker igjen. Uansett vil de svært korte sommernetter, tusenvis av turister i båter og hytter, og farget vann gjøre nattfiske vanskelig midt på sommeren uansett. Jeg skal imidlertid følge med på de «sikre» plassene mine for og følge utviklingen, dette for å bygge erfaringer. Vi må jo også huske at dette egentlig er den første hele sesongen vi har på dette spennende fiske, og jeg er enda i en læringsfase.  
sjøtemperaturen i området i vårperioden, hvor fisket var best. (klikk på plansjen for å få den større)
  Asgeir