Facebook ikon Instagram ikon
9. november, 2012 - Barn og fiske

En ny sportsfisker ble født

Hei Som dere vet er jeg opptatt av at barn skal lære å fiske, og da aller helst av noen voksne som kan faget og gi en riktig veiledning fra starten av. Dessverre er det ikke så veldig mange som kan dette selv om det meste er veldig logisk og ganske enkelt. Jeg har tideligere skrevet mye om dette hvis du går i kategori ”barn og fiske” til høyre i menyen på bloggen.

Aapo med sin aller første fisk, fanget helt alene!
I sommer var jeg nok en gang og fisket i skjærgården syd/øst i Finland. Her treffer vi fruens familie og venner på en hytte som ligger like ved sjøen. Jeg bruker selvfølgelig tiden mellom bading, sauna, måltider og lystig lag til å fiske mest mulig. Fiske der er veldig bra, selv om vannet ofte holder 25 grader om sommeren. Spesielt er det mye gjedde, abbor, noen gjørs og en masse andre små ferskvannsfisker som lever sjøen, som for øvrig nesten ikke er salt i det hele tatt.
Olli August min sønn har fanget mange fisk før og er sån passe engasjert, Aapo følger begeistret med
Hvert år pleier vi å treffe noen venner som heter Antti og Taina, og deres to barn som er om lag like gamle som våre to. Spesielt Aapo er blitt fasinert av fiske, og de siste årene har han ivrig blitt med meg og faren og fisket . Året før hadde jeg  lovet å skaffe han noe fiskeutstyr (noe jeg ikke husker så godt), men hver gang vi hørte fra dem igjennom vinteren ble jeg minnet på fra Aapo at han gledet seg veldig til jeg skulle komme på besøk igjen, fordi jeg hadde lovet ham en ny stang.
pappan til Aapo fanger noen....
Sommeren kom og jeg husket heldigvis hva jeg hadde lovet og tok med et uglystick stang og snelle sett til ham. Tenkte det var greit å lære med en lukket snelle og ha en nærmest ubrekkelig stang. Gleden var stor og det tok bare sekunder før ”slukene” fløy rundt hytten. Like mye på land som over vann!
jeg fanger noen....
Allikevel tok han kasteteknikken ufattelig raskt og jeg angret nesten på at jeg valgte lukket snelle, han hadde tatt haspel teknikken på kort tid. Han var klar til første tur ut i båt, og lærte seg å kaste og fiske i løpet av den første timen. Etter at vi fikk voksne klarte å lure om bord noen gjedder, bet det plutselig på en fisk hos ham. Gutten eksploderte i lykke og skrek og sveivet som en gal. Dessverre glapp fisken av kroken sekunder før jeg fikk tak i den, men vi fikk en god titt, og Aapo var henrykt over og hatt på en slik stor fisk.
så biter det plutselig på Aapos stang, han er i ekstase...
Etter en liten stund måtte vi gi oss og komme oss inn til mat, og Aapo fortalte historien til alle han traff på hytten med stor begeistring. Det var imidlertid ikke mange minuttene ut i måltidet før han var ”stappende mett” og fikk på seg flytevesten og gikk ned på bryggen få meter fra hytta. Det var nok flere som tenkte at han der kommer til å bli slik som meg. Kjenner meg godt igjen hvor rastløs det går an å bli hvis en vet det finnes fisk i nærheten.
fisken glipper like før landing, men Aapo har fått tenning...
Etter en halvtimes tid hørte vi plutselig høylytt roping fra Aapo ned ved bryggen. Ja, ja tenkte jeg, jeg får vel gå ned og løsne kroken fra et tre eller noen siv som vanlig. Det var jo jeg som hadde gitt ham utstyret. På vei ned hørte jeg at ”skrålingen” bare tiltok og jeg skjønte snart at gutten hadde på fisk! Jeg fikk varslet de andre og snart fikk vi se han landet en av sommeren største gjedder, helt alene.  Aapo hadde altså fanget sin første, sin største og for han verdens flotteste fisk og det helt alene! Fantastisk, gutten lyste som en fakkel, og en sportsfisker er ”født”.
Aapo hadde ikke tid til å spise... han skulle fiske...
Resten av dagen ble den flotte gjedda med over alt, hadde han fått lov hadde han helt sikkert tatt den med i sengen også. Til slutt ble den filetert og servert som en del av middagen. En stolt fisker brukte nå laaaang tid på maten den kvelden. Jeg tror ganske sikkert jeg vet hva han drømte om den natten også…….
å hvilken stoooooooor fisk, en ny sportsfisker er født!
Asgeir