Facebook ikon Instagram ikon
16. oktober, 2013 - Båt og havfiske

Enda mer nattfiske…

  Fikk besøk av John Olav i helgen, det vil si at han var med familien i dyreparken men «slet seg løs» lørdags natten. Han mangler slettvaren, og var klar for en «prøving» på denne selvfølgelig. Dessverre var det meldt mye vind, men siden han allikevel var her, tok vi en liten tur ut selv om forholdene var svært så dårlige.  

humøret er på topp selv om ikke været var det
For å fiske pigg eller slettvar (eller andre flyndrefisker) om natten bør en ha blank overflate for og kunne se ned igjennom vannet med lys hvor de ligger. De kommer nemlig inn på helt grunt vann 0,2-2 meter vann når det blir mørkt. Da kan du altså presentere et agn og fiske spesifikt etter den arten du ønsker og fange.
et par slettvarer fra tideligere netter
  Er det bølger og krusninger på overflaten blir det så å si komplett umulig å finne dem selv med sterkt lys og hodelykter. Du er altså avhengig av blikkstille vann eller et såkalt tungevindu som en gløgg sportsfisker har funnet opp. Et tungevindu er egentlig et hjemmelaget stort vindu som flyter oppå overflaten slik at du kan se ned på bunnen. Det er samme prinsipp som en vannkikkert. Skal du bruke tungevindu er du avhengig av og vade og skyve det foran deg. Her kan du lese mer om tungevinduet: http://fiskeblogg.blogspot.no/2013/09/en-maned-i-tung-tungerus-and-counting.html  
et "tungevindu" oppfunnet av Karl Johan Sæth
 
Karl Johan har hatt stor suksess med vinduet sitt
 
Karl Johan Sæth (Foto: Andreas Næristorp) med en flott tunge, en jeg helst vil fange innenfor Lillesand Kommune
Jeg bruker selv helst båt og står og kjører el-motor med fjernkontroll inn på helt grunt vann i bukter og viker, og er derfor avhengig av stille overflate. Dette er en perfekt metode når det er stille, med båt får du god oversikt (ser lett 20 meter til hver side med gode forhold) og jeg kan raskt forflytte meg fra bukt til bukt, og dekker derfor store områder i løpet av en natt.
det var slike forhold vi skulle hatt
 
da er det bare og plassere agnet i rett posisjon
Denne kvelden var det altså mye vind, og i tillegg feil retning i forhold til de buktene jeg vet det befinner seg slettvar i. Jeg har spesielt en bukt hvor jeg ser 2-4 stykker hver tur. Denne var dessverre ikke mulig og se noe i på grunn av vinden denne kvelden. Vi måtte lete etter bukter med høyt terreng og fralandsvind, der fikk vi nemlig noen meter med blankt vann nærmest land.
denne slettvaren får presentert en gummi jigg
  Det yrer fortsatt med mye små og store fisker av typene sjøørret, torsk, hvitting, og en rekke små arter, samt masse flyndrer. I hovedsak er det rødspetter og skrubber vi ser, men så dukket det opp en stor piggvar (antagelig) på et to-tre meters dyp. Denne var stor garantert mellom 5-7 kg. John Olav prøvde seg, men han hadde problemer med og fiske effektivt. Avdrift, dypt, og bølger på overflaten gjorde at den til slutt forsvant for oss.  
de tar ofte disse her, men finnes det noe som er enda bedre.. antagelig vis
På slutten av kvelden kom høydepunktet. En mindre slettvar rundt 1-1,5kg lå på helt grunt vann ca. 0,5m. Jeg la båten til, og John Olav var skikkelig klar for og si det slik. En sandorm ble plassert en sentimenter foran snuten på den. Ingen reaksjon. John Olav gjorde samme øvelsen i rundt 10 minutter, altså en som ikke ville bite tenkte jeg. De har jeg virkelig hatt mange av i høst.  
her ligger slettvaren JOFL fisket på, den skulle ha sjøørret
Så skjedde det noe artig, en liten sjøørret på mellom 50-100g svømte bort mot agnet til John Olav, den hadde tydelig også fått «snusen» på sandmarken den og. Plutselig eksploderte slettvaren og slukte sjøørreten i et jafs. Sjøørreten stod ca 10- 15 cm fra slettvaren da den angrep, sandmarken var i mellom, men det var altså en levende sjøørret den skulle ha.
det ble kun de "vanlige" flate denne kvelden for JOFL men en opplevelse rikere
  Denne artige opplevelsen forteller i alle fall meg at de virkelig er inne på grunnene for å jakte om natten selv om de ikke viser noe interesse for agnene vi presenterer. Jeg skrev vel tidligere på bloggen at kanskje bare 1 av 4 er i spise modus. Vet ikke hvor mange ganger jeg har «revet meg i håret» av flatfisk som ikke vil ta. Antagelig handler det om at jeg ikke presenterer riktig agn på rett måte. Det er jo dette fiske handler om, knekke koder, og lære seg nye teknikker. Har en plan for neste tur, bli gøy og se om den virker….
neste gang blir det flere slike (slettvar og piggvar fra tideligere turer)
  Her ser du hvordan det kan se ut når fisken ikke tar, snutten er laget av teamlsola: http://www.youtube.com/watch?v=c7ybCOolHqc   Asgeir (foto: Asgeir Alvestad,  Karl Johan Sæth, Andreas Næristorp)