Facebook ikon Instagram ikon
15. desember, 2016 - Artsfiske

Er skrubbe god matfisk?

Etter en diskusjon med mine Danske fb venner om skrubbe var en god eller dårlig matfisk bestemte jeg meg for å teste dette ut skikkelig. Jeg har spist skrubbe tidligere men husket egentlig ikke hva den smakte, så det var virkelig på høy tid å prøve den fisken som mat igjen. Flyndrefisken skrubbe blir så langt jeg vet nesten ikke omsatt som mat i Norge. Det til tross for at den antagelig er en av de mest tallrike, og en av de artene det blir fanget mest av i garn, av fritids og yrkesfiskere. Omtrent alle skrubbene kastes døde eller levende tilbake i havet der de kom fra. Dette er jo svært synd. Jeg tenker at det antagelig er en god grunn til at skrubben ikke blir satt pris på her til lands, men det er samtidig lit merkelig at Danskene tydeligvis er av en annen oppfatning. Dermed er det bare en måte å finne ut av dette. Teste selv!   FullSizeRender   For å teste dette måtte jeg (helt frivillig uten overtalelse) ut å fiske opp et par mellomstore skrubber. De jeg fant denne natten lå fint plassert på sandbunn utaskjærs, og tok agnet jeg presenterte ganske raskt. Jeg sørget altså for at fiskene skulle være av beste kvalitet. Skrubbene kan nok variere litt i smak i forhold til hvor de lever og hva de spiser. Senere samme natt fant jeg også en lomre som jeg klarte å lure til å ta kroken. Dermed fikk jeg også en annen type flatfisk å sammenligne med. Alle fiskene som skulle spises ble selvfølgelig bløgget og filetert etter beste evne, og lagt i kjøleskap til dagen etter.   IMG_3575   For å finne ut noe håndfast om smaken valget å filetere og steke flyndrene på en enkel måte uten å tilsette for mye krydder. Jeg beholdt skinnet på, og vendte dem i mel med salt og pepper i før de gikk i pannen. Deretter stekte jeg de ganske enkelt i en stekepanne med mye smør. Jeg serverte med stekt sjalottløk, saus, poteter og gulerøtter til hele familien. Det ble brukt eksakt samme fremgangsmåte på lomre og skrubbe.   IMG_6872   Vi smakte først på skrubben og vi var enige om at den egentlig var veldig mild i smaken. Det vil si at den smakte ganske lite. Selve fiskekjøttet var litt mykt og løst i konsistensen, samtidig som fargen var litt i mot det grå. Det var allikevel ingen usmak i skrubben, men den utmerket seg ikke spesielt positivt på noen områder heller. Lomren var i en helt annen liga. Den var hvit og fast i kjøttet, og var delikat og mer fyldig i smaken. For meg var den altså langt bedre en skrubbene, og på høyde med for eksempel piggvar og slettvar som alle er svært gode matfisker. Jeg spiser mye fisk og flyndrene er ofte blant favorittene mine. Jeg må nok dessverre rangere skrubben nederst på listen av flyndrene. Det betyr ikke at den er uspiselig, og en god kokk kan nok gjøre underverket her også. Konklusjonene er altså at du bør spise dem hvis du får tilgang, men kanskje sette dem tilbake igjen hvis du har annen flatfisk tilgjengelig. Terningkast 2 til skrubbe Terningkast 5 til lomre   IMG_3516   Asgeir