Facebook ikon Instagram ikon
8. mai, 2013 - Båt og havfiske

Et godt allround takkel for dypet

Hei, Noe av det jeg får mest spørsmål om på bloggen er takkel bygging, jeg har derfor tenkt og vise noen av mine favoritt takkel på bloggen fremover. Som du kanskje vet har jeg drevet svært aktivt konkurransefiske innen havfiske også, og har gjort det bra der. Og min erfaring er at en av de aller viktigste faktorene for å lykkes som havfisker er det å lage riktige takkel og oppheng for å kunne fange mye fisk fra båt.

skal du fange mange arter så start med et allround takkel
  Jeg starter med å vise deg et godt allround takkel for dypvannsfiske. Når jeg sier ”allround takkel” mener jeg et takkel som fanger flere typer fisk. Det motsatte er et takkel som er et ”spesial takkel” som er ”tunet” inn mot en spesiell art.
og bruk også variert agn typer og størrelser
   
stort agn på stor krok for stor fisk
Ofte velger jeg å starte en fisketur (eller konkurranse) med et allround takkel for å få noen arter og få en god start på dagen. Etter hvert må en kanskje skifte og fiske målrettet mot de artene du ønsker å fange. Taklene agnes, og typen agn du bruker spiller også inn på hvor godt de fisker.
John Olav med en kraftig brosme på 12,7kg tatt på slepet selfølgelig
   
mens feks ueren oftest velger en opphenger
Dette allround takkelet for litt dypere vann bruker jeg fra båt i hele Norge vanligvis på 60-150 meters dyp. Det er bygd opp slik at det har to opphengere, og et slep plassert bak en vanlig metallbom.
et godt allround takkel for dypet
  Tanken bak takkelet er som følger: Den nederste kroken på slepet skal ligge på bunnen. Her har jeg en hvit selvlysende (fosforiserende) slange og blekksprut, den kan også gjerne ha en farge til (her rød). Den hvite selvlysende fargen gir en god kontrast til den mørke bunnen på dypt vann, det gjør at fiskene lett ser agnet. Et spinnerblad roterer i tillegg, og lager lyd og bevegelser, dermed stimulerer du mange sanser hos fisken. De vanligste artene å fange på den nederste slep kroken er, brosme, lange, steinbit og torsk. Bruk fet fisk som makrell eller sild som agn, og surr det gjerne fast med elastisk tråd. Velg en krok i størrelse fra 5/0 til 10/0 avhengig av agn og størrelse på fisk du forventer å fange på det aktuelle stedet du fisker. Vanligvis holder det å plassere kroken under en meter fra bommen.
den nederste kroken henger på slep bak bommen og fiskes på bunnen
  Den mellomste kroken rett over bommen velger jeg å ha ganske enkel og ganske liten. En hookeye attraktor, eller en bit av selvlysende slange fungerer best siden de flest fiskene ser også denne kroken ovenfra og nedover (best kontrast mot bunnen). Jeg velger å ha denne i størrelse 2/0-til 4/0 for å kunne fange uer, lus uer, sypiker, hvitting, hyse i tillegg til torsk, sei, lysing og lyr som også tar små agn. Her kan du godt agne med blåskjell, reke eller en mindre bit av makrell. Pass på å plassere denne første opphengeren ganske nær bommen, ca 30-40cm over holder.
rett over bommen bruker jeg en enkel men effektiv løsning
  Som øverste opphenger velger jeg å ha en krok med mer liv og mørkere farge, dette for å fange mest mulig oppmerksomhet også neden i fra. En mørkere og større silhuett er lettere for fisken å se som en kontrast mot lysere bakgrunn (oppover i vannet). En liten blekksprut/gummislange gjør jobben. Siden denne kroken oftest fanger lyr, sei, torsk, lysing, hyse og noen ganger også bunnfisk velger jeg å ha denne litt større. Krok rundt 4/0 til 6/0 fungerer best på disse litt større artene. Agn med reke eller strimmel fra ryggen (mørke delen) av makrell eller sild. Den øverste opphengeren kan du med fordel godt ha litt langt over de andre krokene gjerne 1,5-2 meter opp slik at den også fanger fisk som lever pelagisk.
den øverste opphengeren trenger mer liv og mørkere kontrastfarge
  Vanligvis velger jeg å bruke Trilene fluorocarbon også på kraftige takkel, på dette rundt 0,75-0,90 mm. Fluorocarbon er usynelig og mer slitesterk en vanlig sene.  Jeg er ikke supernøye på hvilken krok jeg bruker på de aller kraftigste taklene bare de er sterke og skarpe. Min favorittkrok er uansett Mustads 92568BLN og den passer til de aller fleste takkel.
fluorocarbon er alltid best
  Skitt fiske på dypet…
morsomt selv om de ikke alltid er store
  Asgeir