Facebook ikon Instagram ikon
27. september, 2012 - Båt og havfiske

Fantastisk håkjerringfiske i Trondheimsfjorden

Hei, noen fiskehistorier er drøyere enn andre. Men denne er helt sann: I helgen dro Irvin Kilde ut på Trondheimsfjorden sammen med tre kamerater. Formålet var å fiske haiarten håkjerring på stang fra fjordens dypeste punkt. Kameratgjengen la ut fra Trondheim i en 26 fot stor båt.  Halvannen time etter at anker var sluppet, nappet det for første gang. En stor spisskate, var etter en stund på dekk. Så kom det store nappet, en håkjerring var kroket og kampen var i gang. Et utrolig ”kick” sier gutta, og det kan en jo forstå når den største som er fanget på stang i Norge er kolossale 880kg!

spisskate på over 12kg ingen dårlig start foto: Sverre M. Selbach
 I tillegg til å være haifisker på fritiden, er Irvin Kilde biolog ved miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Han forteller at håkjerring er en av fire haiarter som kan finnes i nærheten av Norge. Den kan bli like stor som de største hvithaiene. Kompisgjengen fortsatte haifisket på Trondheimsfjorden neste morgen. I nitiden fikk de en håkjerring på 168 kg opp til ripa. Da bestemte Bjørn Florø-Larsen seg for å bade med haien. Jeg kastet meg bare uti og tenkte ikke så veldig mye. Verken på kulde eller at det var en hai, sier han omadrenalinkicket.
fordel med sterk rygg, når de store og tunge biter på dypet Foto: Bjørn Florø Larsen
 Håkjerring er altetende og lever på store dyp. Derfor er det sjelden at mennesker kommer i kontakt med dyret. Totalt fikk kameratene fem håkjerringer opp til ripa i løpet av en helgen. Fiskene var fra 168 kg til 492 kg tunge. Den største håkjerringa var på nesten fire meter! Å dra håkjerring opp på stang er ganske sinnssykt. Det er ikke bare å hente fisken heller. Han ene som var med hadde vært på håkjerring-fiske i 22 døgn uten å få en, sier Florø-Larsen, som i likhet med Kilde er biolog.
haien sikres med en ekstra krok. Foto: Bjørn Florø-Larsen
De fire er alle noen av Norges mest aktive artsfiske hvor målet er å få så mange forskjellige arter som mulig. Fiskene slippes deretter ut igjen, ofte etter å bli merket. Artsfiske setter diversitet og mangfold i fokus i motsetning til for eksempel laksefiske, sier Irvin Kilde.   
ingen vits å ta denne karen opp i båten Foto: Bjørn Florø-Larsen
        Vi traff utrolig bra, og er superfornøyd med turen sier Irvin. Haiene ble tatt med stang og snelle i 50-80lbs klassen. De nederste tjue meterne av snøret er erstattet med wire, slik at de kraftige dyrene ikke skal slite seg eller bite av fortommen. Kompisgjengen bruker en såkalt sirkelkrok, som fester seg ytterst i munnviken. Den gjør mindre skade og er lettere å fjerne når haiene skal slippes løs igjen. Det er ikke særlig gøy å skulle stikke hånda inn i gapet der!
de beit også om natten Foto: Bjørn Florø-Larsen
Størrelsen beregner biologene ved å ta lengde- og rundmål av dyrene for deretter å gange dette med en spesiell formel. Å ta de flere hundre kilogram tunge fiskene opp i båten, er helt uaktuelt. Håkjerring er en bruskfisk og lever nesten i vektløshet i dypet. Ryggraden vil kunne knekke og den kan få indre skader av det, sier han.
turens største 492kg nesten 4meter lang! Foto: Bjørn Florø-Larsen
   Etter under to døgn var fiskesuksessen over og kameratene gjorde vendereis til Trondheim. Ifølge Kilde har det kun blitt tatt 20 håkjerringer i Norge de siste seks årene. For Bjørn Florø-Larsen ble badet og nærkontakten med den 168 kg tunge haien møte med art nummer 90. Du føler deg bare som kongen av verden, sier Bjørn Florø-Larsen!  
satset på at haien ikke likte "pinnekjøtt" sier Larsen Foto: Irvin Kilde
Her ser du noen levende bilder fra det fantastiske håkjerringfiske gutta hadde; http://www.adressa.no/tv/?id=20795&style=null Her er noen stilige gamle ”live” bilder fra den legendariske rekorden som stod i en årrekke, Terje Nortveits rekordhai på 775kg fra ”Norge Rundt 1987. http://www.youtube.com/watch?v=3RqyOuebIw8 Her kan du lese fra gjengens egen blogg; http://nidarosiensis.blogspot.no/   Asgeir