Facebook ikon Instagram ikon
6. januar, 2013 - Tips, triks og teknikker

Fargevalgets kvaler 3

Da er vi kommet til 3 og siste del av fargevalgets kvaler…

når du først finner riktig farge (medisin) kan fisken nærmest stå i kø...
  Når det gjelder fargenes virkning på dypt vann kan det være vanskelig å forstå at fisken ser forskjell på dem i det hele tatt. Du har sikkert lest at fargene forsvinner nedover i vannet fordi lyset blir svakere til dypere vi går, og det vil helt sikkert være slik får våre øyne hvis vi dykker ned uten ekstra lys. Fisken derimot har øyne som er skapt for å se ting på dypet og under svært dårlige lysforhold. Hadde ikke fisken sett noe på dypt vann ville den sannsynligvis ikke hatt øyne i det hele tatt, slik er naturen. Allikevel kan en jo tenke seg at det er andre sanser som for eksempel sidelinje eller luktesans som er vell så viktige på større dyp. Det finnes også fosforiserende og fluorescerende farger som henholdsvis er selvlysende og lysforsterkende som vi ofte har stor suksess med når lyset er dårlig.
hvor dypt du fisker betyr noe for fargevalget
  Av og til er det svart små fargenyanser som avgjør hva som fisker best. Det finnes for eksempel en lang rekke grønn farger, og det kan være stor forskjell på hvor godt de forskjellige nyansene fisker. Ta derfor å test de forskjellig grunn fargerne slik at du selv finner din favoritt nyanse. Et eksempel kan være når ferskvannene om sommeren begynner å få behaglige badetemperaturer, da er ørretens reaksjon på to forskjellige gul farger svært stor. En vanlig gul farge som er lik brusen solo vil ikke fiske særlig bra under slike omstendigheter, mens en gul farge som heller mot grønt det vil si chartreuse, vil derimot etter min erfaring være svært effektiv under slike vanskelige varme omstendigheter.  
kontraster og farger betyr også noe på dypt vann
I tillegg til at fisken velger forskjellig farger i forhold til årstid er det også helt klart at en god del fisker har favorittfarger som fisker bra store deler av året, jeg har prøvd å lage en enkel guide som viser de tre-fire sikreste fargevalgene til noen av de vanligste sportsfiskene.
det er ikke uten grunn at fargevalget i butikkene er stort
  Torsk     gul-rød-grønn Sei          grønn-sort-lyseblå Lyr          grønn-brun-orange Makrell  sort-hvit-rød Kolje      hvit-grønn-rosa Hvitting hvit-grønn-orange Lange     hvit-brun-gul Brosme  hvit-brun-rosa Flyndre  hvit-gul-rød Steinbit  gul-rosa-brun Laks       sort-grøn-rød-orange Ørret       brun-rød-gul-grønn Gjedde     gul-grønn-rød-hvit
"skal du fiske, eller få fisk?"
  Skitt fargevalg! Asgeir