Facebook ikon Instagram ikon
12. november, 2014 - Artsfiske

Femtrådet Tangbrosme (ny art)

Hei, bare innpå med en ny art i dag. Etter uker med dårlig vær (regn og vind) kom det endelig en dag med stille forhold slik at jeg fikk lurt meg ut for og prøve og spe på artslisten jeg startet med i fjor sommer. Femtrådet Tangbrosme har lenge stått på ønskelisten, men den er nesten umulig å fange sommerstid. Da er det alt for stor konkurranse av annen småfisk og krabber som tar agnet lenge før tangbrosmen finner frem. Nå begynner imidlertid de andre småfiskene og trekke dypere og agnet får ligge lengre i fred, slik at tangbrosmen kan få teften og finne frem med de særegne sanseorganene sine. Den har som navnet tilsier hele 5 skjeggtråder, og store neseåpninger som gir den en eventyrlig god evne til å finne mat blant store steiner og tang nattestid.    

tangbrosmene trives blandt stein og tang på grunt vann
  Den femtrådete tangbrosmen skal kunne finnes langs hele kysten på biotoper med mye stein og tang. Jeg er helt sikker på at den finnes i Lillesand, men valgte å ta turen helt syd i Vestfold, etter tips fra Telemarkingen Aron Bohnhorst. Her finnes det en liten molo hvor de har fanget ganske mange av arten, og det er som du sikkert skjønner alltid litt safere og fiske på en plass du vet at de finnes, og har blitt fanget tidligere.    
5 skjeggtråder her
  I går var det altså ganske rolige forhold, men langt fra perfekte, fordi det fortsatt var en del bølger og litt vanskelig sikt. Jeg valgte derfor og blindfiske med små kroker (str 8-12) med små biter av kokt rekekjøtt. Jeg ble straks plaget med mengder av strandkrabber som tydeligvis fortsatt stod grunt. Derfor måtte jeg justere teknikken med å sette stengene slik at agnet sveipet like over bunnen i draget fra sjøen. Jeg satte ut 3-4 stenger med agn bare på 20-40cm dyp og fulgte spent med.       Det tok ikke mer enn en halvtimes tid før det nappet noe annet enn krabber, en pen ulke ble landet. Etter et par agnskift og enda en halvtime kom endelig nappet jeg ventet på, en femtrådet tangbrosme hadde funnet det lille agnet og ble svingt på land og oppi plastboksen med saltvann jeg hadde klar. Yes! suksess og art nummer 105 var i boks. Selv om jeg har fanget noen av disse tidligere, er det selvfølgelig artig og endelig få enda en på den nye listen. Denne tangbrosmen veide 104 gram, gjeldene Norgesrekord er på 168 gram. Det er altså en fisk som ikke gir den store bøyen på stangen, men like kul for det.  
veid til 104 gram og så satt tilbake igjen
  Her ser du hva fiskipedia skriver om femtrådet tangbrosme: Femtrådet tangbrosme Latinsk:  Ciliata mustelat Engelsk:  Five-bearded rockling Tysk:  Fünfbärtelige seequappe Svensk:  Femtömmad skärlånga Dansk:  Femtrådet havkvabbe   Kjennetegn: Fire skjeggtråder på snute og en på haka, altså fem skjeggtråder. Relativt kort hode. Kan forveksles med nordlig tangbrosme, men mangler de små skjeggtrådene på overleppa og munnvika går bare til bakkant av øyet. Mørkebrun farge på ryggen, rødsvart og overgang til lys gråbrun på buksida. Finnestråler i 1. ryggfinne: piggstråler: 0, bløtstråler: 1 pluss diverse små Finnestråler i 2. ryggfinne: piggstråler: 0, bløtstråler: 45-55 Finnestråler i gattfinne: 40-46 Ryggvirvler: 46-48   Biologi: Arten er stedbunden og vender tilbake for å gyte der den ble klekket (homing) [Gibson, R.N. 1999].Lever oftest enkeltvis og tett opp mot land. Beveger seg sjelden under algebeltet (ca 20 meters dyp). Foretrekker hardbunn, men er også påtruffet på sand- mudder- og skjellsandbunn. Spiser det meste, fra krepsdyr, alger, mangebørstemark, snegler og iblant små fisker. Trives i temperaturer fra 8°C til 24°C [Moreira, F., C.A. Assis, P.R. Almeida, J.L. Costa and M.J. Costa 1992].Er viktig føde for sjøfugler. Gyter fra januar til juli på noe dypere vann. Egg og yngel er pelagiske (i de frie vannmasser). Som flere av de andre tangbrosmene ser yngelen noe annerledes ut enn de voksne, her er de sølvaktige og har grønn rygg. Disse holder seg nær overflata. Søker mot land og ned mot bunnen når de er ca 40-45 mm lange.  
fornøyd fisker med # 105
Asgeir