Facebook ikon Instagram ikon
9. mai, 2014 - Natur og opplevelser

Fisk kjenner ikke smerter

Hei, tenkte bare å dele en artikkel var i Dagbladet for noen år siden. Det hender nemlig at det kommer en del «forskrudde» naturvernere inn på bloggen og tilsvarende steder som mener at det er helt forkastelig å «leke» med naturen for egen fornøyelse. Jeg kan faktisk forstå at folk som selv ikke har noe som helst tilknytning til naturen, og dermed ikke forstår hva lidenskapen til en sportsfiske er, kan har slike holdninger til det vi bedriver. Her handler det imidlertid og sette seg inn i hvordan denne populære «hobbyen» praktiseres.  

hvis fisken har en "følsom" munn, hvordan kan den da for eksempel spise krabber, krokeboller, eller annen fisk med spisse pigger?
    De bruker ofte argumenter som at vi piner fisken, og at fisken har det særdeles vondt når vi «trekker» de inn via kjevene med en skarp krok. Når mange av dem i tillegg ikke blir spist, men satt tilbake igjen, oppfattes det enda unødvendig for mange.  
jeg velger å lære barna mine og fiske og sette dem tilbake igjen, men vis spiser også noen fisker
    Jeg er imidlertid ganske sikker på at fisken heller ville bli satt tilbake igjen, enn og bli drept, hvis den selv fikk velge. Og jeg er helt sikker på at hvis fisken blir stresset når vi «sveiver» den inn, er det ingenting i mot det stresset den får når andre rovfisk, dyr, og fugler jakter på den daglig. Naturen er nok mange ganger mer brutal enn en normal sportsfisker vil være. Det er vel i bunn og grunn dette det handler om, til lengre folk «flytter» seg fra naturen, til mindre skjønner de hva som egentlig foregår der ute.  
"fang og slipp" teknikken praktiseres enda mer i utlandet enn i Norge
    Her følger artikkelen om «fisken kjenner ikke smerte» fra Dagblandet ført i pennen av Jan Tystad: Til glede for alle sportsfiskere, spesielt og fiskere generelt: En amerikansk forsker har slått fast at fisk ikke kan føle smerter. LONDON (Dagbladet): Man kan altså slutte å synes synd på fisken som vrir seg før den er halt på land eller om bord i båten og fiskekroken trekkes ut. Nå sier professor i zoologi og fysiologi, James D. Rose, at det er umulig for en fisk å føle smerter. Fisk har ikke de deler av hjernebarken som oppfatter smerter hos pattedyr og mennesker. Hodeløs – Man må skille mellom reaksjoner på hud og smerte. En person som er under anestesi på operasjonsbordet vil fortsatt reagere på ytre stimuli, men han eller hun vil ikke føle smerte. Alle som har sett en hodeløs kylling løpe omkring, vet at kroppen kan reagere på stimuli, men kyllingen kan ikke føle noen smerte, sier professor Rose. Han innrømmer at det fins personer som er uenig i hans konklusjoner, men ingen har kommet med vitenskapelige motbevis. Professoren har offentliggjort sine undersøkelser i det amerikanske fagtidsskriftet Review of Fisheries Science. Han er ansatt ved universitetet i Wyoming. Kritikk Britene er i likhet med nordmenn ivrige sportsfiskere, det er over to millioner som er medlem av fiskeklubber. De har lenge vært utsatt for kritikk fra dyrevenner som hevder at fisk lider og har det vondt når den trekkes på land. Gleder seg I årevis har det rast en debatt om fisk kan føle smerter. Dyrevernforeningen RSPCA ga ut en rapport for 30 år siden hvor de mente å ha bevis for at fisk kan føle smerter. Helt fra det 19. århundre har det rast en debatt. Den kjente dikteren lord Byron sa at sportsfiske er «den mest brutale, den mest hjerteløse og mest idiotiske sport som finnes». Underhusmedlemmet Martin Salter (Labour) som er en rådgiver for sportsminister Richard Caborne, gleder seg over denne meldingen fra USA og sier: – Dette er en fantastisk rapport, den tilbakeviser alle påstander om at fisking er en blodsport på linje med revejakt og rådyrjakt. Altfor lenge har dyrevenner hevdet at fisk og pattedyr er like. Det er de ikke. Ekstreme amerikanske dyrevernorganisasjoner har gjentatte ganger krevd at alt fiske må forbys fordi fangsten innebærer pining av levende vesener.  
selv noen dypvannsfisker kan godt settes ut igjen
    Asgeir