Facebook ikon Instagram ikon
27. oktober, 2016 - Aktiviteter / Happenings

Fiske Tatovering ferdig

Hei, da er tatoveringsprosjektet endelig ferdig. Etter nær 37 timer under nålene er ryggen dekket av et motiv med fjorårets fluefiskefangster. Jeg la etter nøye planlegging to turer til Finlands hovedstad Helsinki hvor prosjektet ble til virkelighet. Den dyktige tatovøren Jari Kajaste er selv sportsfisker, og det var veldig viktig for meg. Det handler om å forstå, skjønne og ikke minst kunne formidle hvordan fisk, fluer, og utstyr skal være, for at det hele skal se bra ut tenker jeg. Jeg er strålende fornøyd med resultatet.  

foto: Tommy Egra
Foto: Tommy Egra
  Om tatovøren: Tatovøren Jari Kajaste (Kajaste Art) er fra Finland og er en av verdens beste tatovører. Han er 38 år gammel og altså selv sportsfisker, og liker aller best å fiske med flue. Jari elsket å tegne og male når han var liten, og kjøpte sin første tatoveringsmaskin allerede i starten på 90-tallet. Det hele begynte med å eksperimentere på venner og bekjente, men det ble raskt mer enn bare en hobby. Flere og flere ville at Jari skulle tatovere dem. I starten gjorde han alle typer tatoveringer. Etter hvert ble det allikevel klart at hans realistiske verk skilte seg ut i mengden, og ble mer og mer populære hos en stadig større tilhengerskare. For meg ble også de omfattende og realistiske motivene det som gav meg mest utfordringer, og dermed det som var artigste å holde på med forteller Jari til meg.  
Jari Kajaste
Jari Kajaste
  Jari ble raskt profesjonell tatovør på heltid og jobbet 12 år på Duck`s tattoo i Helsinki før han bestemte seg for å åpne eget studio i Tallin i 2011. Jeg trengte frie tøyler og satse mer sier han. Kundemassen hadde blitt bra og jeg kunne ansette flere tatovører som driver med samme stil i mitt eget firma. I 2013 åpnet han et parallelt studio i Helsinki og pendlet frem og tilbake. Etter en stund ble studioet «Kajaste Art» i Finland så populært at han ikke lengre hadde tid til oppdrag i Tallin. Dermed var det kroken på døren der, og all satsing i Finland. I dag har han totalt 8 tatovører ansatt, de fleste høyt respekterte tatovører med realistiske motiv som spesialfelt.  
Jari svinger også fluestangen når han får tid
Jari svinger også fluestangen når han får tid
  Jari forteller videre at det å lage så mye realistiske motiver er en helt egen tatoveringsform som krever mye spesiell teknikk. Noen tror at vi kopierer bilder eller motiver på huden, men slik er det ikke, det er en myte. Her går det meste på frihånd, og Jari er blant annet kjent for dybden han klarer å lage i motivene. Det hele handler om kombinasjon av blekk, fargetoner, nåler, maskiner og ferdigheter. I den forbindelse kan jeg legge til at Jari gjorde min tatovering totalt på frihånd, ut fra bilder av fangsten samt at jeg hadde med stang, snelle og fluer i studio for at det hele skulle bli mest mulig autentisk. Hans favoritt motiver er natur, fugler og fisk men han lager alt, og er blant annet kjent for å portrettere kjente døde mafialedere som The Enforcer, Big Jim, og Monney Sam. Jeg har lest mye og er fasinert av krim og eldre historier rundt dette sier Jari. Jari Kajaste har vunnet en rekke utmerkelser og priser for sine tatoveringer, og håper han kan lage flere sportsfiskemotiver i tiden som kommer.  
Starten på dag 3, legg merke til flue, stang og snelle til venstre i bilde
Dag 3 godt i gang
  Om tatoveringen: Jari forlanger som regel en konsultasjonstime før han tar oppdraget slik at oppdragsgiver og tatovør får en god forståelse av hva kunden egentlig vil få frem i sin tatovering. Jari er like mye en kunstner som en tatovør, derfor tar han oftest oppdrag der han selv kan bruke sin kreative sans for å utvikle motivet. I mitt tilfellet var jeg ganske klar på hva jeg ville ha med i motivet, men Jari kom med en rekke innspill og løsninger til hvordan det skulle settes sammen, og hvordan det ferdige resultatet skulle bli. Jeg så faktisk aldri noe skisse underveis. Det hele var overlatt til Jaris kunstneriske evner. Utover planleggingsmøte i forkant ble det satt av to gange to dager til selve tatoveringen. Kroppen klarer ikke noe særlig mer en to lange dager med tatovering. Dermed ble det lagt inn et par måneders pause slik at første del var leget før det ble satt i gang med to nye dager denne høsten. Jeg hadde altså totalt 4 dager (ca 9 timer pr dag) i stolen. Jeg kan godt skrive under på at det var en påkjenning, men smerten sitter ofte i psyken, så det må en bare jobbe med underveis. Uansett ble smerten raskt glemt når motivet endelig var ferdig. Om fangsten: Selve motivet er hentet fra mine minnerike fluefangster fra fjorårssesongen (2015). Etter nesten 20 år med fisketurer til den Cubanske øya Cayo Largo i Karibien klarte jeg å fange den ultimate fisken der ute. En gedigen permit tok flua og ble landet. Permiten regnes som den vanskeligste av alle fisker å fange på fluestang. Denne spesielle fisken jeg fikk denne dagen regnes i tillegg som en av de største tatt på flue på Cuba noen sinne. Fisken ble satt levende tilbake igjen etter fotografering.  
drømmefisken permit
drømmefisken permit
 
Foto: Tommy Egra
Foto: Tommy Egra
  Samme dag og omtrent på samme sted (Cuba) landet jeg også en lemonshark (sitronhai) på over 2 meters lengde på fluestang. En lang og brutal kamp endte med at vi fikk målt den og satt den tilbake igjen. Haifiske i tropene er et fiske som utføres med skrekkblandet fryd. Disse haiene spiser noen av verdens raskeste fisker til frokost, og er enormt sterke. Lemonshark er rett og slett noe av det ultimate du kan lande med fluestang, og selvfølgelig et helt spesielt fiskeminne for meg.  
Hai på 2m +
Hai på 2m +
 
Foto: Tommy Egra
Foto: Tommy Egra
  Senere samme år (2015) tok jeg turen til Malaysia. Der fikk jeg kroket og landet det som regnes som verdens raskeste fisk sailfishen. Sailfish kan komme opp i over 100 km/t og det er vel unødvendig å si at den er helt rå opplevelse å kjøre på fluestang. Denne fisken med spyd tar den flytende fluen i en kaskade av vann bak båten, for så og rase ut flere hundre meter i løpet av sekunder. De gjør samtidig en mengde høye hopp opp i luften. Sailfishen ble også satt levende tilbake igjen etter at den ble fotografert sammen med en særdeles lykkelig fisker.  
Verdens raskeste fisk sailfish
Verdens raskeste fisk sailfish
 
Foto: Tommy Egra
Foto: Tommy Egra
  Alle fisken ble tatt på Hardy Fortuna snelle, og Hardy Zephrus Saltwater stang som vist i tatoveringen. Fluene i motivet er identiske med dem som fiskene falt for.  
Hardy stang og snelle
Hardy stang og snelle
 
Foto: Tommy Egra
Foto: Tommy Egra
  Her er litt levende bilder fra de 3 fangstene:   https://www.youtube.com/watch?v=YMu8_nrI5To   https://www.youtube.com/watch?v=fbvSuVwtpCY   Fra tidligere har jeg tatoveringer fra min «super grand slam» og min rekordhai (1100kg) håkjerring som er verdens nest største fisk tatt på stang noen sinne. I følge fiskefruen er det mer enn nok blekk på kroppen nå!   IMG_63271   Her har dere linker til KajasteArt nettsider og facebook side: https://www.asgeiralvestad.nowww.facebook.com/KajasteArt/ http://www.kajasteart.com/inenglish/  
Foto: Tommy Egra
Foto: Tommy Egra
  Asgeir