Facebook ikon Instagram ikon
21. september, 2013 - Artsfiske

Fiskene asp, hork og flire

Du tror kanskje dette er en fleip, men det er faktisk fisk som heter dette. Disse «hvite» ferskvannsfiskene med de rare navnene er kun og finne på østlandsområdet her til lands, men er meget vanlige nedover på kontinentet. Jeg benyttet noen timer for og fiske etter dem når jeg allikevel var på Østlandet i forbindelse med sportsmesser i forrige uke, utelukkende for og få dem notert på den nye artslisten min.

litt assortert utstyr må til
  Jeg fikk tips av flere fiskekompiser at Dynovika ved Lillestrøm var et av de sikreste stedene til å lure noen eksemplarer av disse artene. Som sagt så gjort, jeg tok turen med mais og mark som agn og fant stedet alle prater om, Dynovika.
den etterhvert så velkjente fiskeplassen, Dynovika
  Dynovika ligger nederst i Nitelva ved Lillestrøm, og er et frodig område hvor det går varmt overskuddsvann ut i bukta. Et yndet område som tiltrekker seg masse fisk som trives i varmt og «grumsete» vann. Utenom de tre overnevnte artene jeg var ute etter, finnes det også mengder med laue, abbor, mort, gjørs, gjedde, med mer der borte. Altså et perfekt sted for dem som vil fylle på artskontoene sine med ferskvannsfisk. Her følger noen fakta om de tre artene:
og litt assortert agn må til
  Asp Lever ofte i de frie vannmasser, hvor den jakter byttefisk som laue, krøkle og annen småfisk. Utpreget rovfisk som foruten fisk, også tar til takke med fugleunger, frosker og mus. Selv om Aspen er en utpreget rovfisk har den ikke tenner i ytterkjeven. Gytingen foregår i de nedre delene av elvene i april-juni. Trivselstemperatur ligger mellom 4-20 grader. Aspen regnes som en god matfisk nedover i Europa.
min første Asp i år
  Aspen er meget populær som sportsfisk på grunn av sin størrelse og kampvilje. Aspen tar agnet utrolig hardt og har en bra fight helt til den er i håven. På grunn av sin begrensede utbredelse i Norge er den blitt oppført på rødlista, så det henstilles til at all asp blir satt uskadd og levende tilbake. Norgesrekorden på stang er 5,34kg.
rovfisk uten tenner i ytterkjeven
 
Sebile onduspoon fugerer suvernt til alle rovfisk
    Hork Trives best i de rolige områdene av innsjøer, vann og elver, og helst på mudder eller sandbunn, hvor den finner dyreplankton, mark, larver og småfisk. Horken er nattaktiv og bruker da sidelinjen for å finne mat. Gyter på grunt vann, hvor den legger hvite/gule egg på steiner og planter. Påtreffes ofte i brakkvann. Maks størrelse 25 cm og 400 gram.
egentlig en flott fisk bare du får sett litt nøye på den
Horken har liten status som sportsfisk, mye pga sin beskjedne størrelse og slimete, piggete kropp. Den er veldig glupsk og sluker gjerne kroken. Fiskes best med agn, mark eller maggot, på bunn i skumringen og utover natta.
Horken og meg
    Flire Flira er en stimfisk som trives best i grunne sjøer, eller sakteflytende elver med mye vegetasjon. Føden består av snegler, larver, rogn og annen animalsk føde den graver fram i bunnsegmentet. Gytingen foregår i mai-juli på grunt vann eller oversvømte gressletter. Flira kan legge opptil 80 000 egg. Eggene er gule og måler ca 2 mm. Klekking foregår etter 4-6 døgn.
Flirer i mange størrelser kom på land
Det er ingen kommersiell fangst av flire i Norge, da kjøttet regnes som verdiløst og med dårlig smak. Flire har liten interesse som sportsfisk, da det er en liten fisk som sjelden blir over 300 gram. Norsk sportsfiskerekord er på 1015 gram med en fisk fra Nitelva.
kan du se flire? Pling!
  Asgeir (kilde: http://www.fiskipedia.no/ )