Facebook ikon Instagram ikon
2. januar, 2016 - Produktomtale og tester

Fiskeutstyrsbutikker i Finland (Helsinki)

Da er jul og nyttårsfeiringen over og hverdagene tilbake. Ser ut som vi går inn i en kaldere periode så jeg håper å få tid til litt isfiske fremover hvis forholdene blir bra for det. Ellers har jeg altså vært i Finland over en uke og blant annet besøkt noen av fiskebutikkene der. Tenkte at jeg skulle vise noen mobilbilder fra runden i innlegget her i dag. Som du sikkert skjønner er butikkene i Finland nesten utelukkende rettet mot ferskvannsfiske. Det er fordi du finner de vanlige ferskvannsfiskene ute i sjøen og langs kysten, siden saltvannet er så brakk at det nærmest kan drikkes. Det er lenge siden vannet var så salt at de vanlige saltvannsartene kunne leve i Finskebukten. Det hender imidlertid fra tid til annen at store stormer eller lignende kan presse inn såpass mye saltvann at noen av dem følger med, men det er flere tiår siden nå.  

En av de små spesialbutikkene i Helsinki
En av de små spesialbutikkene i Helsinki
 
Litt av alt og passe rotete, men ikke minst en lang og hyggelig prat med eieren
Litt av alt og passe rotete, men ikke minst en lang og hyggelig prat med eieren
  Hvis vi tar i betraktning at kundegruppen (sportsfiskerne) har langt færre arter å fiske på er utvalget av fiskeutstyr i butikkene i Finland svært godt for de metodene det fiskes mest med. Du finner et særdeles godt utvalg av utstyr for fiske etter abbor, gjedde, gjørs, sjøørret, laks med mer. Samt at det ser ut som om også fluefiske er på veg opp fra en bølgedal på lik linje som hjemme hos oss, og det er jo ekstra hyggelig. En annen ting som skiller butikken i Finland fra dem i Norge er at de ofte har et større mengde med «hjemmelagde» ting. Det finnes nemlig en hel del småskala produsenter som håndlager sluk, wobblere og fluer. For meg som har erfaring både som selger og utvikler fra verdens største produsent er det ekstra interessant å se hvor mye spennende de små ofte en manns produsentene kan få til. De har jo virkelig mulighet til å utfolde seg fritt uten å tenke alt for mye på at ting skal masseproduseres og nå absurd høye salgstall for at de skal ha livets rett, og dette trenger vi.  
Her er noen eksempler på håndlagde epoxysluker
Her er noen eksempler på håndlagde epoxysluker
  Ellers kan du trygt si at Finland ikke er noe rimelig land å handle fiskeutstyr i. Det er omtrent samme prisene som her hjemme, og nå når den Norske kronen nesten er latterlig lav slår det ekstra dårlig ut når vi handler utenlands. Beholdningen er altså det store utvalget og at du kan kjøpe mye spennende ting som er håndlaget, og på den måten er helt unikt.  
Her en av de flotteste butikkene i hele Finland. Ruto ligger litt utenfor sentrum av Helsinki
Her en av de flotteste butikkene i hele Finland. Ruto ligger litt utenfor sentrum av Helsinki
 
omtrent 50% flue og 50% annet i den store butikken
veldig bra utvalg i sluk og gummi, samt mulighet til å teste gangen
 
godt med bekledning og tilbehør
godt med bekledning og tilbehør
 
enormt utvalg til flufiskeren på Ruto
enormt utvalg til flufiskeren på Ruto
 
et mekka for fluebinderen
et mekka for fluebinderen
  Er du på tur i Finland kan det være en god ide å ta turen innom de store kjedene som Motonet, XXL og Hong Kong. De har alle enormt store fiskeavdelinger og riktig godt utvalg (disse har jeg skrevet om i et tidligere innlegg) . Men som vanlig kan det være gøy og besøke spesial forretningene som kun har fiskeutstyr. Her får du kanskje ta en prat med eierne som kan veilede deg og gi deg tips om hva som er unikt og hva de har best erfaringer med i området der hvor de holder til.   Ha et fortsatt godt nytt år!   Asgeir