Facebook ikon Instagram ikon
6. november, 2014 - Aktiviteter / Happenings

Fjordene, vår siste villmark (del 1)

Hei, Over to innlegg har jeg tenkt å dele to interessante filmer for deg som liker deg på sjøen og spesielt i fjordene våre. Jeg gjør dette for å vise hvor mye unikt dyre og planteliv som finnes under vann i disse vakre systemene, men også for å sette fokus på det som er i ferd med å true disse flotte områdene. De Norske fjordene er jo indrefileten av det vi har og vise til andre mennesker ute i verden, og antagelig den aller største grunnen til at turistene tar turen til vårt land.  

glassvaren er en typisk fjordfisk som trives på bløt bunn
 
det samme gjelder for knurren
 
der trives også flere av haiene våre
  Vi vet allerede at sjøørreten og laksen i mange områder er truet av oppdrettsnæringen, som ofte er lokalisert akkurat i fjordene våre. Forurensing fra landbruk og industri kan også påvirke fjordene på lang sikt hvis ikke vi tar nok hensyn og renser opp før forurensingen går i sjøen. Flere fjorder er, og har planer, som gjør at de blir brukt som deponi fra for eksempel gruvedrift og utbygginger. Alt dette og mer til gjør at vi må få øynene opp for det livet som blir påvirket av slike forandringer. Alt det som lever under vann er sårbart. En fjord uten liv blir bare et arr i den Norske naturen!  
lusueren er et annet eksempel
    For oss sportsfiskere er disse filmene også unike fordi di viser levende bilder av fisk og annet liv i dypet og i deres rette element. Jeg er ganske sikker på at du blir overrasket over å se alle de spesielle artene som lever der nede. Jeg er også helt sikker på at vi har enormt mye artig og spennende fiske fremfor oss, spesielt for dem som har evnen til å tilpasse teknikk og utstyr til disse fantastiske fiskeplassene som våre fjorder egentlig er. Det skulle faktisk ikke forundre meg om det snart dukker opp nye arter vi ikke har fanget på stang tidligere når flere begynner og utforske disse spennende områdene med agn og krok.     I dag ser du en flott film laget av dykkere fra tre forskjellige sportsdykker klubber fra midt Norge «Havsport dykkersenter», «Hitra Dykk» og «Midtdykk». På filmen ser du over 50 forskjellige marine arter. I morgen skal vi enda dypere ned med ROV.     http://vimeo.com/97046336     Asgeir