Facebook ikon Instagram ikon
2. april, 2015 - Fluefiske

Flere sydhavsfisker på flue (jack-snapper-snook)

Da har du vel snart fått en overdose med Cubafiske tenker jeg. Skal snart legge meg i selen å ta opp kampen med de norske fiskene igjen nå. Det er alltid en overgang å komme fra sydhavene og jakten på verdens raskeste fisker til det kalde norske vårfisket igjen. Det er ikke nødvendigvis først og fremst fordi fiske i Norge er kjedelig, men mest fordi det tar litt tid å komme over jettlegg, forkjølelse og en mengde jobb som har hopet seg opp mens jeg har vært borte. Nå kommer imidlertid en spesielt spennende fisketid fremfor oss. April og mai regnes som noen av de beste månedene etter blant annet sjøørret og de flate fiskene, så er det bare å gjøre seg klar for vårens eventyr. Kanskje finnes det noen nye arter å spe på med også fremover? Det skulle i alle fall ikke stå på mulighetene fremover, jeg gleder meg. Først tenkte jeg at du skulle få se noen få bilder fra de ikke fullt så kjente fiskene vi landet på Cuba denne gangen. Det er fisker utenfor den vanlige «grand slam» gjengen, men er likefult artige og utfordrende. Vi kulle bare hatt så mye mer tid til å utforske «nye» arter der nede også.  

flyvefisk er en av de artene jeg enda ikke har fanget på flue
  Horse-Eye Jack https://www.asgeiralvestad.nowww.igfa.org/Fish/Fish-Database.aspx Fiskene i familien jacks finnes i en lang rekke forskjellige arter, og alle er kjent for sin ekstreme styrke og utholdenhet. De går praktisk talt som et tog og har permitens fart og tunfiskens utholdenhet. Som du sikkert ser av bilde er det en fisk som nærmest er en mellomting mellom de to artene i form og farge. Fordelen med jackfiskene er imidlertid at de ofte er tallrike, og kommer i store stimer og er ikke det minste sære i kosten. De er altså meget lette å få til og bite bare du finner dem. Derfor benytter vi gjerne sjansen når stimene med jacks kommer i mot båten. På Cuba er de mest vanlige å finne i kanalene mellom flatsene, men de tar mer en gjerne en tur oppå gruntvannsplatåene også. Jacken tar altså på det meste av fluer, men kanskje er det popperfiske (flytende fluer) som er aller morsomst etter disse artene. Da får du en særdeles stor eksplosjon når de tar fluen, og du bør helst rigge deg til med en # 10 eller 12 stang for å hele tatt skal klare å lande disse fiskene etter at de har hugget. Noen av de mest kjente Jack artene i tillegg til Horse-Eye Jacken heter: Amberjack, Buri Jack, Almacko Jack, Jack Crevalle og Skipjack.  
en horse-eye jack er temmet etter en lang kamp
            Mutton Snapper (og yellowtail snapper) https://www.asgeiralvestad.nowww.igfa.org/Fish/Fish-Database.aspx I snapperfamilien finnes det også en lang rekke arter som er ganske lette å få på flue. De lever ofte (i alle fall de største) litt dypere under mangrovene, i fordypninger/badekar, eller i kanaler. Vi snakker ofte om dybde på 1-4 meter. På slike plasser er snapperne ofte tallrike selv om de ikke er utpregede stimfisk. Det kan derfor ofte være lurt å bruke fortyngede fluer eller et synkende snøre for å komme raskt ned til dem. De spiser det meste som kommer i deres veg, så du trenger ikke være nøye på fluevalget. Fiske etter snapper kan være en artig avveksling hvis for eksempel været er dårlig. De kjemper bra, og er kjent for å være en av de beste matfiskene det er å få tak i. På Cuba fisker vi i et naturreservat så vi lar uansett alle fiskene gå tilbake igjen. Noen av de mest kjente Snapper arten i tillegg til Mutton Snapperen heter: African Red Snapper, Cubera Snapper, Grey/Mangrove Snapper, Mullet Snapper, Papuan Snapper, Yellowtail og Red Snapper.  
Martin med en yellowtail snapper
 
en mutton snapper har tatt fluen min og er klar for landing
                  Snook https://www.asgeiralvestad.nowww.igfa.org/Fish/Fish-Database.aspx Snooken er en av «grand slam» fiskene. Det vil si at hvis du fanger tre av følgende arter; bonefish, tarpon, permit eller snook i løpet av samme fiskedag har du en «grand slam» uansett hvilken av de tre du får og uansett rekkefølge. For mange vil imidlertid en «grand slam» uten permit ikke være så stas som en med. Fanger du imidlertid alle 4 artene på en dag så har du en «super grand slam» og det er nok det gjeveste du kan oppleve med en fluestang i hånden. Snooken er derfor en svært ettertraktet og høyt skattet sportsfisk som er vanskelig å finne. Den lever oftest tett ved eller under mangrovene, hvor den for det meste jakter på annen fisk. I tillegg til at snooken er vanskelig å finne og kaste på, er du helt avhengig av å finne den mens den er i jakthumør, oftest er det på stigende og høyt vann. Det er garantert tusenvis av fiskere hvert år med «grand slam» i baklommen og på søke etter en «super grand slam» som oppigjennom har måtte bite i det sure eple fordi snooken har vært for vanskelig å fange. Klarer du likevel å kroke en kan du lett få problemer siden den garantert vil finne raskeste vegen inn under mangroverøttene igjen for å prøve og befri seg fra fluen. Avhengig av størrelsen vil ofte en klasse # 10 fluestang eller kraftigere være rette medisinen for denne fisken.  
snooken og babytarpon (bilde) trives aller best inne i de tette mangrovene
 
en ganske liten snook fra årets tur
  Asgeir