Facebook ikon Instagram ikon
5. mai, 2015 - Artsfiske

Flott piggvar og art # 116 til JOFL

Da har vi tatt en nattlig runde etter de større flate fiskene igjen. Artsfisker og fiskekompis John Olav Florø-Larsen var på besøk, først og fremst fordi han skulle prøve å krysse av sin art nummer 116 slettvar. Slettvaren har lenge stått på hans ønskeliste (selvfølgelig) og helt siden en svært frustrerende tur i fjor høst nede hos meg (når vi bla så en sjøørret ble slukt av en slettvar han fisket på), har han hele tiden vært klar på at slettvaren, den skulle tas i Lillesand. Når jeg for et par uker siden landet årets første skikkelige slettvar på over 2.5kg var han mer enn klar for en tur til Sørlandet. Nå var endelig værvarslet perfekt, og han satte seg i bilen og var fremme hos meg rundt kl 23. Jeg hadde rigget den lille båten klar og vi satte ut i mørket med slettvar i sikte. John Olav (JOFL) har som dere sikkert har sett her på bloggen gjentatte ganger gledelig stilt opp som guide for meg når jeg har vært i Stavanger. Så denne natten hadde jeg først og fremst satt av som båtfører og kjentmann, også det med stor glede. Jeg var sikkert like spent som han om vi skulle klare å redde turen med en ny art på hans allerede velfylte artsliste. Vi begynte i de nærmeste buktene, vannet var krystallklart og det var en helt blank overflate. Altså en perfekt natt for kikkfiske fra båt. Vi begynte med å se en rekke vanlige flyndrer, men brydde oss lite om dem. Til og med en feit tunge ble liggende uten at vi dyppet snøret. Allerede etter 10 minutter så vi den første varen, en veldig liten en. JOFL ville gjerne komme i gang og han satte på en mini brisling jeg hadde med, og vippet den ned til den lille varen som lå helt stille på bunnen. Sikkert greit å sikre arten tenkte jeg, selv om det var de litt større slettvarene som var målet for turen. Etter et par feilhugg satt den lille varen skikkelig, men en kjapp «hige five» ble kjapt byttet ut med en lang geip, f…. det er jo en piggvar. Den brede ryggen og de små piggene var ikke å ta feil av. Feil art der altså, men vi var akkurat startet på natten fiske så det gjorde ingen verdens ting. Fisken ble satt ut igjen og vi fortsatte letingen lengre ut i skjærgården.  

En særdeles liten piggvar ble første fisk i båten
  I et spesielt område visste jeg at de små slettvarene vanligvis ligger tett, og der fant vi dem også denne natten. De var imidlertid ikke i lekehumør denne kvelden, og gjentatte forsøk med supersmå brislinger og tobiser gav ingen resultat. På så små fisker er nok børste og sandormer best. Vi bestemte oss snart for å ta ut mot bukten som peker mer mot åpent hav i håp om å se større fisker. Og ganske riktig i en av favoritt bukten mine lå det en skikkelig flott kumlokk å ventet på oss. Jeg tok en runde med el-motoren mens JOFL rigget en stor krøkle på en av de større kroken med skjelvende hender. Det her er Norgesrekordstørrelse så jeg, JOFL ble ikke mindre skjelven av den uttalelsen for å si det sånn. På mindre en 30 sekunder etter at JOFL presenterte slukte varen agnfisken, JOFL ble stående nesten apatisk.  Sett kroken! skrek jeg. Når han «våknet» fra rusen satte han tilslag og fighten var i gang. Et minutt senere var fisken i hoven. Igjen kom den brutale virkelighet frem i lyset, jo dette var nok en piggvar dette også, men for en flott fisk, og ny pers på JOFL. Piggvaren veide 4,8kg og ble snart satt tilbake der han kom fra. Her er en lite filmklipp av denne flotte piggvarfangsten: http://youtu.be/aO3RMLFvHeE Timene gikk og vi lette i de fleste buktene jeg visste om i området nær Lillesand. Det var dessverre ingen store slettvar å se i dette området denne natten. Vi så imidlertid 2 tunger til, og en piggvar i samme størrelsen (4-6kg) som vi faktisk lot ligge uten at vi gjorde noe ærlig forsøk på disse, vi måtte bare prøve å finne en slettvaren før det ble lyst.  
litt nei, men mest ja. Drømmefisken piggvar ombord
 
Lett å smile med en piggvar på 4,8kg ombord (på kikkfiske)
  Men så i siste bukten nærmest på overtid så vi nok en lite eksemplar slettvar. Klokken nærmet seg 5 om morgningen og vi måtte bare fiske på det vi fikk presentert nå. Den beskjeden slettvaren tok agnet til JOFL og ja, endelig var arten krysset av på listen hans. Målet for turen var egentlig en stor slettvar, men det ble altså en stor piggvar isteden og en liten slettvar. JOFL var storfornøyd med ny art (slettvar), og ny personlig rekord (på piggvar). Tipper han likevel er på plass om ikke lenge for å prøve å øke den personlig rekorden på de helt slette varene. Med 4 timer i bilen tilbake til Stavanger samme morgenen, fikk han nok i alle fall mer enn god nok tid til å fordøye nattens flotte runde i Lillesands skjærgård.  
endelig en slettvar ombord og art # 116 for JOFL
  Asgeir