Facebook ikon Instagram ikon
7. januar, 2017 - fisketips

Fluefiske etter torsk om vinteren

På denne tiden av året er det kanskje ikke all verden å bedrive for fluefiskeren, men et par ting er det likevel verdt å fokusere på. Du kan nemlig bytte til synkende snører og begi deg ut langs kysten etter lyr og torsk. Begge artene er fortsatt å finne nær land, og de er som regel svært bitevillige. Det er allikevel et par ting som bør gjøres forskjellig på de to artene nå på vinterstid, og her er noen enkle tips for fiske etter torsk (lyren var det fokus på i forrige innlegg):   Torsk   Torsk: Når vannet er så kaldt som nå går torsken gjerne helt grunt, gjerne fra 1-10 meter. Du finner den lettest i bukter med variert bunn, og den elsker å rote rundt i ålegress i jakten på mat på denne årstiden. Vanligvis siger den rolig rundt og snuser seg frem etter mat som småfisk, krabber og reker i og ved vegetasjonen. Et godt tips er å gå opp på en høyde å speide med polaroidbriller hvis du har rolige forhold uten bølger, eller å speide fra båtens høyeste punkt hvis du bruker det. På vinterstid er nemlig vannet nesten alltid klart, og det skal derfor være ganske lett å se fisken som ofte går flere sammen i en liten stim.  

DCIM100GOPRO
En typisk torskeplass på vinteren
  Siden torsken ofte er ganske rolig av seg trenger den litt tid til å oppdage fluene, derfor gjelder det å trekke inn fluen ganske rolig og gjerne like i nærheten av fisken. Det er altså langt mer viktig å fiske presist enn å kaste langt. Husk også at det trekker inn ekstra mye torsk på grunt vann når det mørkner. Det betyr at du godt kan fiske utover hele natten etter torsk nå på denne årstiden.   DCIM100GOPRO   Torsken bruker lukte og smakssansen vel så mye som synet. Derfor kan det nok være lurt å smøre inn fluen med godlukt som for eksempel fra gulp eller reke, det gir garantert en positiv effekt. Siden torsken for det meste spiser reke, krabbe og småfisk er det absolutt verdt å imitere dette selv om det ikke er avgjørende for å få fisk. Torsken liker godt farger, og på denne årstiden er gult, oransje, grønt og hvitt fine farge-kombinasjoner.  
husk å kle deg godt, tynne neoprenhansker er et must for fluefiskeren
husk å kle deg godt, tynne neoprenhansker er et must for fluefiskeren
  Torsken er ikke veldig sprek, men kan være tung og setter seg lett fast på veg inn. Bruk fluer som synker, men ikke alt for raskt, siden det altså fiskes på grunt vann. Siden det oftest brukes store fluer på torskefiske, og siden du ønsker å sette godt press på fisken på veg inn, kan det være en fordel å bruke fluestenger i klasse 7-10. Bruk synkende klump, eller synkende hel WF-line slik at du kommer ned til dypet der torsken står (vanligvis 1-10 meter). Fluorocarbon fortom med spiss rundt 0,40 er ok.  
torsken kan også gå i silda som også trekker inn nå
torsken kan også gå i silda som også trekker inn nå
  En annen måte å lykkes med torskefiske om vinteren er å finne sildestimer som nå ofte samles nær land for å gyte. Disse stimene med sild finner du oftest i litt dypere bukter som vender ut mot havet. Det kan nok være lurt å bruke et ekkolodd for å lokalisere dem, hvis du ikke vet at det er en slik kjent sildeplass. Torsken vil garantert være rundt sildestimene, og det gjelder derfor å komme raskt ned med hurtigsynkende snøre og en sølv/hvit/sort fiskeimitasjon i enden av fortommen. Trekk fluen med livlige og lange bevegelser/drag mot deg, så vil du garantert ha en god sjanse til å få noen riktig store torsker til middag.   IMG_4175 (2)   Skitt torskefiske med fluestang! Asgeir (foto: Ryan Marchese og Asgeir)