Facebook ikon Instagram ikon
8. november, 2012 - Produktomtale og tester

Fluorkarbonsnøre

Hei, tenkte at jeg skulle komme med et av mine beste tips i dag, og det handler om presentasjon. Eller riktigere sagt presentere ting usynlig (for fisken). Da bruker jeg fluorkarbonsnøre;   Fluorkarbonsnøre er et moderne framstilt snøre som minner svært mye om monofilament, men har en høyere tetthet slik at det synker raskere og oftest er noe stivere. Fordelene kan være at det synker og tåler mye mer fisketenner og «mekanisk» slitasje. I tillegg har det samme brytingsglans som vannet, slik at det ikke oppstår så mye blink. Dette gjør det nærmest usynlig for fisken. Fluorkarbon er ofte fluefiskerens favoritt når små fluer skal presenteres mest mulig naturtro. Etter hvert har flere fiskere oppdaget dette snøret og bruker det som fortom mellom multifilamentet og lokkemiddelet.    

til sydhavsfiske, store spreke men sky og vanskelige fisk, er fluorkarbon beste fortomsvalg
Jeg begynte å bruke fluorkarbon når den førstegang kom fra Japan for ganske mange år siden. Jeg var en særdeles ivrig fluefisker og så raskt at denne harde usynlige linen gjorde fiske bedre. Spesielt når de små fluene skulle presenters for større fisk med skarpe tenner. Små fluer ble presentert bedre og du mistet ”avtrykket og blinket” av fortommen på overflaten, og du kunne fiske flere fisk en vanlig med slike tynne fortommer.  
ørretfiskerne var de første som tok i bruk fluorkarbon
Siden begynte jeg å bruke mer og mer fluorkarbon, spesielt de siste meterne mot lokkemidlene. Jeg er en stor tilhenger av å bruke Multifilament i nesten alt av fiske, og det går greit hvis du klarer å omstille og modernisere fisket ditt. Jeg liker i tillegg å se fiskesnøret mitt og Flame Green Fire Line har alltid vært mitt førstevalg. Nå kommer heldigvis også Nanofilen i lett synlige farger, heldigvis. Fordelen med å se linen er at jeg da hele tiden har 100% kontroll på hvor enn fisker, og ser bevegelsene linen har i og over vannet.    
fluorkarbon finnes i ferdige fluefortommer, i 50 meters fortomsspoler og i lengre lengder for storbrukeren
Noen ganger kan det imidlertid være på sin plass med en fortom på noen meter, selv på haspelutstyret. Et par meter fluorkarbon mellom multifilament og lokkemiddelet er perfekt. Usynlig og slitasjesterkt, genialt og absolutt å anbefale! Bruk en dobbel Albright knute for å skjøte dem sammen, da kan du ha så lang bit med fluorkarbon du vil. Jeg bruker en vanlig dobbel slukknute (Trilene Knot) på selve fluorkarbonen mot svivel.  
også sjøfiskeren har begynt å oppdage fluorkarbonens gode fiske egenskaper
  De seneste årene har jeg også brukt fluorkarbon på havfisketakkler, igjen mindre synlig og større slitasjestyrke. Kommer du opp i nærmere 1mm tykkelse blir imidlertid fluorkarbonen så stiv at den begynner å bli svært vanskelig å knyte. Da bør en bruke tang og hylser for å lage løkker.  
alle typer takkel blir mer slitasjesterke og mer usynlige med fluorkarbon
Asgeir