Facebook ikon Instagram ikon
19. januar, 2013 - Natur og opplevelser

Føler fisken smerte?

Hei igjen! Hva fisken kjenner av smerte kan vi ikke si 100% med sikkerhet. Det har vært en del forskning og andre undersøkelser på området, jeg har lest en del av dem, og ikke funnet en endelig konklusjon på området. En fersk undersøkelse underbygger denne påstanden om at fiskene ikke kjenner smerte. Her er den grunnleggende konklusjonen i en studie i tidsskriftet Fish and Fisheries, ledet av professor i zoologi og fysiologi Jim Rose ved University of Wisconsin. Rose er sitert i å påpeke at fisken viste «remarkably little effect» til smerte som ville sette ut et menneske fullstendig. Fisk mangler simpelten sensoriske reseptorer i nerveceller, og en hjerne som er i stand til å registrere lidelse, sier forskerne. Her finner du denne undersøkelsen; http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/faf.12010/abstract Uansett er det nok en gang sunn fornuft som bør være malen når en ”ferdes” i naturen.

føler fisken virkelig smerte?
Spesielt i disse ”fang og slipp” tider, brukes argumenter som og ”leke med fisken” og ”plage” dem som et argument mot dette. Vi fiskere kan nok ikke komme unna med at vi stresser fisken når vi har kroket den.  Og at den føler et visst ubehag med å bli ”slept” inn til land, holdt opp, og bli tatt bilde av. Imidlertid tror jeg ikke denne situasjonen er særlig mye verre for fisken en når den for eksempel blir jaget av andre rovfisker, eller skal opp store fossefall i gyteperioden. Det er i alle fall ikke så ille som å sakte dø i et garn, eller line, eller å bli presset til døde i en trål skulle jeg tro?? Så hvis fiskens stress faktor, eller smerte er viktigst, må en begynne med det som er verst.
levende agn kan nok påføre fisken ekstra mye stress, forbudt i Norge men utbredt i de fleste andre land
Når det gjelder selve smerten som en kan tenke seg en krok kan utgjøre, når den penetrerer igjennom fiskekjeften. Må en ta med at fisken er et ganske mye mer lavtstående individ en for eksempel et pattedyr. Mange av fiskene spiser også krabbe, kreps, kråkeboller, og andre fisker med pigger uten at det ser ut til å plage dem vesentlig. Antagelig føler de lite eller ingenting i munnen, men en kan jo tenke seg at dette kan avhenger av fiskeart.
denne følte nok ikke smerte når den spiser i alle fall...
Jeg har også hundrevis av ganger sett fisk ta kroken min gang etter gang med kort mellomrom. Ville tro at den sluttet med det ganske raskt hvis det gjorde vondt? Når en fisk hugger flere ganger etter hverandre ser det ut som den først slutter når den skjønner at dette ikke er noe å spise. Det er også forsket på at vi mennesker har den laveste smertegrensen, og at andre pattedyr også føler smerte. Dette avhenger av hvordan de er utviklet og tilpasset sitt levesett gjennom årevis med evolusjon.  Hos alle pattedyr er det i hjernebarken som oppfatter og registrerer det vi kan kalle smerte. Fiskene mangler totalt hjernebark, og det er da naturlig å tro at smerte ikke er særlig utviklet hos dem.
ganske sikker på at denne fisken har særlig vondt
Det er uansett viktig å håndtere alle dyr med respekt. Det betyr ikke å slutte å bruke naturen for det den er verdt av utfordringer, spenning og opplevelser. Tvert i mot, jo mer du er i naturen, til mer lærer du om den. Jo mer kunnskap du har, til mer får du ut av friluftslivet ditt…. Asgeir