Facebook ikon Instagram ikon
19. april, 2013 - Båt og havfiske

Forskjellig type agn

Hei Her kommer det viktig info om valg av agn. Skal du virkelig ha det gøy, og få mange arter er det ikke noen vei utenom å bruke agn. Her er de viktigste tingene, og husk å vaske fingrene etter du har lest dette…… Vi kan skille mellom naturlig og kunstigframstilt agn. Naturlig agn finner du selv eller kjøper i fiskeutsalg, mens kunstig agn selges i sportsfiskebutikkene. Naturlig agn fisker som regel best ferskt. Fryser eller koker du det, vil mye av smaken og lukten forsvinne, og det lokker mindre. Vi skal ta for oss de vanligste naturlige agnene:

det er en fordel å ha flere forskjellige agn
Makrell og sild Fete fisker som det er lett å få tak i, fungerer best helt ferskt, men kan godt fryses nedfor senere bruk. Ta deg en agn tur og lagre i fryseren for sesongen. Et godt tips er å filetere fiskene før du fryser dem, da sparer du plass. Små agnsild fryses hele. Fisk som agn kan brukes til nesten alle arter du er ute etter. Er du ute etter mindre fisk som flyndre og leppefisker, vil noen små strimler av den hvite buken fungere best. Som mellomstore agn er det å foretrekke større biter som går fra den mørke toppen ned til den lyse buken. Til de helt store egner en eller to hele fileter seg godt. I noen tilfeller brukes også hele fisken.  
skjær opp i "riktige" størrelser i forhold til fiskeart du skal fange
Reker Rå reke fås på fiskemottak og fisker best, men henger dårlig på kroken, særlig hvis de har vært frosne lenge. Kokte reker henger godt på kroken, men lukter langt mindre enn de rå. De har til gjengjeld en flott hvit og rød farge som gjør det lettere for fisken å se dem. Prøv begge deler. Den rå reka festes i ryggskallet der den bøyer seg. Ta gjerne av hodet for å få ut mest mulig lukt og unngå at fisken bare forsvinner med deler av agnet. Kokte reker er best når skallet er tatt av. Bruk deler av kjøttet avhengig av krok og fisk du er ute etter. Ha krokspissen fri, for da kroker den best.  
rå eller kokt reke, veldig anvennlig agn
Blåskjell Blåskjell lukter mye i vann, men henger dårlig på kroken. Blåskjellene åpnes ved at musklene skjæres over med en sløv bordkniv, og innholdet skrapes ut. Innmaten surres på kroken med elastisk tråd som vikles gjentatte ganger rundt krok og agn. Surr en eller flere innmater på krokskaftet slik at det henger bra på, men samtidig beveger seg noe og slipper ut mye lukt. Kombiner gjerne med et annet agn. Innmaten kan godt fryses i små bokser for senere bruk.  
perfekt "surret på" med elastisk tråd
Akkar og blekksprut Akkar henger ekstremt godt på kroken og fungerer bra til røft fiske på bunnen og dypt vann. Den har ikke særlig mye lukt, men har en hvit og lys farge som lokker bra. Akkar er et godt agn å kombinere med noe annet. Skjær strimler som lett flagrer og lokker i vannet.
flyndrer foretrekker små agn, gulp og kokt reke er bra saker for disse
    Børstemark og sandorm Børstemark finner du på lavvann under skjell og tang, mens sandorm må du grave opp fra sand og søle under de karakteristiske haugene på bunnen. Begge fanger veldig bra. De kan oppevares levende i kjøleskap to–tre døgn.
mye og variert agn gir garantert fangst
    Kunstig framstilt agn Det er kommet en lang rekke kunstig framstilte agn som fungerer bra og til tider fisker bedre, enn det naturlige agnet. Grunnen til det kan være at det finnes i farger og former som det er lettere for fisken å se. I tillegg slipper du å fryse det ned før neste gangs bruk, og du kan bruke det samme agnet gjentatte ganger. Gulp er en fellesbetegnelse for støpte lokkemidler fra Berkley, som kan brukes som en tradisjonell jigg eller som agn. I motsetning til jigg består gulpen kun av stivelse og proteiner, det vil si ingen plast- eller gummistoffer. De brytes ned og er ikke farlige for fisken å spise. I tillegg er gulp vannbasert slik at den lettere blander seg i vannet. Dette virker mye kraftigere og raskere enn oljebaserte luktestoffer som til nå har vært vanligst. Gulp finnes i en rekke varianter fra små reker, krabber og børstemark til større fiskeimitasjoner. I tillegg får du en rekke fargevarianter slik at fisken lettere ser den enn et mer kamuflert naturagn. Den er også lettere å oppbevare. Det finnes også gulpspray som du kan bruke til å spraye på lukt på lokkemiddelet. Fisken har godt utviklet luktesans, og dette er et effektivt lokkemiddel. Gulp er for tiden det mest populære kunstige agnet og finnes som sagt i mange varianter.
en Gulp krabbe fristet stortorsken
Asgeir