Facebook ikon Instagram ikon
8. april, 2018 - Båt og havfiske

Første dorgetur (tips for dorging etter sjøørret)

En bitteliten statusrapport fra Sørlandet her. Det er fortsatt kaldt i vannet men det er absolutt bedring. Jeg fikk tatt en liten dorgetur lørdag og da viste temperaturen mellom 3 og 4 grader. Det betyr at den er på veg opp. Når samtidig isen forsvinner i buktene er det virkelig på tide å starte jakten på sjøørret for alvor.  

Herlig å komme seg ut en kjølig men stille vårdag
Herlig å komme seg ut en kjølig men stille vårdag
  Med litt økt temperatur er det også andre arter som begynner å bevege seg opp på grunnere vann. Plageåndene torsk og lyr begynner nå også å bli bitevillig, spesielt hvis du dorger. Det fikk jeg erfare på sist tur. Samtidig fikk jeg et par ørreter som enda ikke hadde rukket å feite seg skikkelig opp etter vinteren. Disse fiskene må settes ut igjen. Uansett om de er sølvblanke på utsiden eller røde i kjøttet, er det ikke god mat. Et mager fisk smaker ikke bra uansett hvor god kokk du er, og husk at det bare tar noen uker til før den begynner å legge på seg og blir feite og fine, slik en fettfinnefisk skal være.  
Torsken og lyren har også begynt å bevege seg grunt nå
Torsken og lyren har også begynt å bevege seg grunt nå
  For oss sportsfiskere er derfor «catch and release» metoden en utmerket måte å fiske på. På den måten får vi satt ut tynn eller undermåls fisk, samt alt vi ikke skal spise selv. At noen fortsatt er skeptisk til at vi setter ut fisk stiller jeg meg helt uforstående til. Et lite og fornuftig uttak er virkelig helt på sin plass når vi ser hvilken press flere av fiskebestandene er under. Det gjelder for eksempel både sjøørret og torsk, som det fanges mye av disse vårmånedene. For meg ble det torsk fra Finnmark og ikke fra Sørlandet på middagsbordet denne dagen, all fisk ble nemlig satt tilbake igjen.  
Fisk med slik kondisjon skal ut igjen, uansett
Fisk med slik kondisjon skal ut igjen, uansett
    Noen dorgetips for kaldt vann:   Bruk flytende wobblere, de er stort sett overlegne sluk og andre lokkemidler når det kommer til dorging, spesielt når vannet er kaldt. Bruk wobblere med rolige og små utslag, gjerne i fra 11-14 cm lange. Varier med wobblere som går på 0,5 – 3 meters dyp (dette ser du på wobblerens skje), og følg 3-5 meters dybde-kantene nær land. Dorg rolig rundt 2-3 knop, koble gjerne ut propellen med jevne mellomrom slik at wobbleren stopper og flyter opp. Kjør gjerne sikk-sakk i perioder, på den måten varierer du farten på wobblerne. Bruk stum multiline som for eksempel Berkley Fireline (for eksempel 0,17mm) i fargen Flame Green som er lett å følge bak båten. På den måten ser du hvor wobblerne går i landskapet. Bruk fluorocarbon (for eksempel 0,30) som fortom den siste meteren, skjøt de gjerne med en svivel som da også vil samle opp gress og annet som følger liner før det treffer wobbleren. Fisker du i kupert terreng hvor du svinger mye kan du gjerne ha wobblerne bare 10-15 m bak båten, vanligvis liker jeg å ha dem litt lengre bak.  
En halv wobbler etter grunnstøting, eller var det en barracuda?
En halv wobbler etter grunnstøting, eller var det en barracuda?
  Fargene hvit, grønn og oransje er mine favoritt kaldtvanns-farger, jeg bruker de som blinker godt i overskyet vær, og de som har lite eller ingen flash/blink i solskinn. I den første og kalde perioden er det mest sjøørret inne i fjordene og i de indre kystområdene. Finn det varmeste vannet og konsentrer deg om de områdene. Husk å holde deg minst 100 meter fra elv og bekk utløp, eller andre fredningssoner. Bruk hov med gummiert nett. De er mer skånsomt mot fisken, lettere å holde rene, og ikke minst er disse hovene langt lettere å få ut krokene av, etter du har landet fisken.   DCIM135_VIRBVIRB0069-   Asgeir