Facebook ikon Instagram ikon
9. august, 2018 - Natur og opplevelser

Green Bay Project (Rent Reservat)

Tusenvis av krabber og hummer begynner å spise på hverandre og dør. Fisk pines langsomt og sulter i hel. Til slutt råtner de på bunnen, innestengt i tapte teiner, ruser og garn langs hele kysten. Bare under sist års hummerfiske regnes det med at om lag 30 000 teiner ble mistes!! Hvis du i tillegg tar med krabbeteiner, krepseteiner, ruser, havteiner, leppefiskteiner, liner og garn så er tapet så enormt at det nesten er vanskelig å fatte. Alle disse redskapene fortsetter å fange, og da snakker vi om et enormt omfang av dyreplageri.  

Enorme mengder redskap funnet bare i nærmeste buktene
Enorme mengder redskap funnet bare i nærmeste buktene
  I Lillesand har Tord Aslaksen tatt tak i problemet. Han har nemlig startet sitt eget «Green Bay Project» eller «Rent Reservat» på mer norsk. Han ønsker nemlig å ta tak i galskapen og har satset mye på og få ryddet opp på havets bunn. Aslaksen har i første omgang tatt tak i nærmeste fjord og området nær Lillesand sentrum. Allerede første drøye uken «fisket» han opp over 50 teiner. Synet som møtte ham i mange av dem var skikkelig makabert. Folk skulle virkelig sett hvor ille dette er sier han. Lidelsene disse dyrene må gjennomgå er ubeskrivelig, men de fleste ignorerer det siden det ikke synes. Skulle enn til sammenligning for eksempel sette ut tusenvis av små bur i fjellet, hvor rypene gikk inn, sultet og pines til døde ville slikt bli stoppet på timen. Få har sympati for livet i havet, og det er svært synd sier Aslaksen.  
krabber fisk og annet fanges og stenges inne til de dør
krabber fisk og annet fanges og stenges inne til de dør
 
En typisk utmagret torsk
En typisk utmagret torsk
  Tord Aslaksen har altså tatt tak i det lokale problemet og investert i utstyr som kan finne og ta opp tapt redskap. Det nystartede selskapet hans Green Bay har til og med fått støtte fra Miljødirektoratet, og nå er altså prosjektet i gang. Et av de viktigste verktøyene er en under vanns drone/robot ROV med gripeklo. Den har lys og kamera og kan søke helt ned til 100 meters dyp etter tapt fiskeredskap. På sikt kan en kanskje få dette som en jobb, men foreløpig er det entusiasmen for miljøet i havet som drive ham. Håpet er også at noen av erfaringene mine også bidra til at andre personer langs kysten starter lignende prosjekter, og da er vi på riktig veg for et bedre kystmiljø. Det siste er det viktigste sier han.  
undervanns drone med gripeklo er et viktig redskap for å finne tapt redskap
undervanns drone med gripeklo er et viktig redskap for å finne tapt redskap
 
dronen følges på skjerm fra båt
dronen følges på skjerm fra båt
  Aslaksen trenger imidlertid hjelp til å få lokalisert tapt redskap. Det er derfor viktig at yrkes og hobbyfiskere sier i fra hvis de ikke finner redskapen sin, eller at de har vært uheldige og satt det så dypt at tauet ble for kort. Det er bare å ta kontakt med Aslaksen og sette et punkt på kartet. Du kan også bruke fiskeridirektoratets fiskeapp «fritidsfiske». Der kan du også plotte stedet for tapt redskap. Finner Aslaksen redskapen, får du den igjen. Foreløpig gjør vi dette gratis, men etter hvert må enn nok ta noe betalt for å få ting til å gå rundt sier han.  
Tord fikk testet minn-kotaen min som gjør hele operasjonen lettere
Tord fikk testet minn-kotaen min som gjør hele operasjonen lettere
 
og jeg fikk se en av favoritt fiskeplassene mine på kamera
og jeg fikk se en av favoritt fiskeplassene mine på kamera
  DCIM108_VIRBVIRB0032-   DCIM107_VIRBVIRB0032-   Du kan følge Aslaksens jobb på facebook-linken under: https://www.asgeiralvestad.nowww.facebook.com/RentReservat/   38661460_380814272449540_5304981374514495488_n   Du kan følge Aslaksens jobb på facebook-linken under: https://www.asgeiralvestad.nowww.facebook.com/RentReservat/   Asgeir