Facebook ikon Instagram ikon
22. september, 2016 - Aktiviteter / Happenings

Havabbor invasjon langs kysten

Havabboren har igjen kommet inn til kysten vår i store mengder denne sommeren. Det er særdeles gledelig etter så mange magre år med lite innsig av denne arten. Hva som er grunnen til dette kan en bare spekulere i, men det er på det rene at havabboren har vært i overkant hardt beskattet. Spesielt rundt de britiske øyer ble det ropt varsko. Det er bare tre år siden (2013) vi leste om at havabborbestanden var den laveste der på over 20 år. Mye tyder på at den trenden er snudd og at bestanden er på veg oppover i UK, og at dermed vil også flere fisk av den typen finne vegen over Nordsjøen og inn i våre farvann. I tillegg har en forholdsvis varm sommer og riktige havstrømmer gjort sitt til at selv mindre individer tar turen over hit i jakten på mat. Sannsynligvis har det også mye å si at vi i år har ekstra mye brisling og tobis langs kysten her til lands. Til og med mengder med ansjos har tatt turen sydfra og funnet veien inn i de sydligste fjordene i Norge. Det er slett ikke usannsynlig at når så store stimer med millioner av byttefisk tar turen nordover, følges de tett av mengder med rovfisk som for eksempel havabbor.  

Denne flotte havabboren på 4kg + ble tatt på flue på utsiden av Tromøya. Fisker Eric Bringsverd valgte å sette fisken levende tilbake
Denne flotte havabboren på 4kg + ble tatt på flue på utsiden av Tromøya. Fisker Eric Bringsverd valgte å sette fisken levende tilbake
  Jeg har selv vært ute å fanget flere havabbor de to siste ukene, og har bekjente som lett kan fange 5-10 havabborer på en kveld hvis forholdene er bra. Dette er svært gode nyheter for sportsfiske, og når toppsesongen er senhøstes som nå, er dette fisket et fantastisk tilskudd til alle som liker å svinge fiskestangen. Vi må imidlertid nå være oss ansvaret bevisst og ikke kakke (drepe) all fisk vi fanger. Spesielt må de mest aktive og dyktigste sportsfiskerne begrense sine uttak og sette tilbake en del av fangsten. Hvis bestanden av havabbor nå skal etablere seg, og fiskegleden skal vedvare, er det mange faktorer som må klaffe. Det viktigste vi som sportsfiskere kan gjøre er å ikke drepe all fisk vi fanger. Havabboren er en nydelig matfisk, og det å fange og spise sin egen fangst gir en ekstra flott opplevelse, og en tradisjon vi absolutt vil og bør fortsette med i Norge. Det å ta en matfisk eller to er bra. Det å fylle fryseren eller gi bort, istedenfor å sette den levende tilbake igjen, er nærmest idioti. Spesielt gjelder det når vi kommer til arter som havabbor og sjøørret som på forskjellig vis er under press.  
Tommy Egra med en av sine mange havabborer
Tommy Egra med en av sine mange havabborer
  Kystwobbler/stick bait og store fluer fungerer best Uansett, fiske har altså vært fantastisk i sommer og enda bedre nå i høst. Selv om de fleste fiskene er små mellom halv kilo og kilo blinker det til med noen storinger innimellom. Det er blitt rapportert om flere over 4 kg, og det hel virker altså lovende for bestanden. Havabboren har en bred matseddel, men er først og fremst en fiskespiser. Fluefiskeren har derfor ofte best suksess med store fluer som imiterer fisk. De fleste er enige om at jo større fluer du bruke, til bedre fanger de, spesielt når det kommer til å havabbor. For slukfiskeren har den ikke fullt så populære kystwobbleren eller stickbaiten fått en helt «ny vår» denne sesongen. Salget har nærmest eksplodert av denne kastewobbleren uten leppe, og fangstene har vært helt fantastiske. Kystwobblere (eller stick-bait som de også kalles) er nemlig det perfekte lokkemiddel for havabbor. De er store, lettkastede og går høyt i vannet. De likner altså havabborens favoritt byttedyr nesten på en prikk.  I tillegg kan du med variert innsveivning, og med en bevegelig stangtopp, få dem til å gå på alle finurlige måter. Kystwobblere er kort fortalt det perfekte lokkemidlet for havabbor. Når de i tillegg er mest kjent for å fange sjøørret, skulle dette lokkemiddelet absolutt være førstevalget i slukskrinet når du nå fisker langs kysten på denne tiden av året.  
undertegnede med en havabbor i mer "normal" størrelse
undertegnede med en havabbor i mer «normal» størrelse
  Under kan du lese en beskrivelse jeg lagde om de to nye kystwobblerne til Abu Garcia i et blogginnlegg i våres. Nå er de altså allerede blitt førstevalget blant hundrevis av sportsfiskere i syd Norge, og i første rekke altså takket være den store havabbor invasjonen. Abu Garcia har gjort et veldig spennende samarbeid med den kjente Danske designeren og sjøørretfiskeren Mogens Olesen. Han har laget to typer kyst-wobblere som nå selges under merkevaren Abu Garcia. De nye kyst wobblerne fra MO finnes eller kan bestilles i fag og sportsbutikkene rundt om i det ganske land nå.  
De nye effektive kystwobblerne/stick-bait finnes i en rekker farger
De nye effektive kystwobblerne/stick-bait finnes i en rekker farger
  Kyst-wobblere er som navnet tilsier en wobbler som er spesielt designet for kystfiske og da primært sjøørret og havabbor. Kyst-wobblerne er designet for å kunne kaste langt og fiskes grunt. De er gjerne førstevalget for erfarne sjøørretfiskere på steder med langgrunne områder. En kyst wobbler er uten den karakteristiske plast leppen som de vanlige dorge wobblerne gjerne har. Derfor har de også en roligere gange, som du selv justerer med innsveivingshastigheten og med bevegelse av stangtuppen. Den store fordelen med kyst wobblere er at de gjør mer av seg i vannet, og ligner mer i størrelse og form på de byttefiskene sjøørreten spiser. Rovfisken oppdager altså disse wobblerne lettere fra alle vinkler en de tradisjonelle smale skjesluk som de fleste bruker. Siden de også ligner mer på sjøørretens naturlige føde enn metallsluker, fisker de vanligvis også bedre. Jeg har fått testet disse nyvinningene en stund nå og liker spesielt at de kaster så godt og langt. De har en flott gange du lett påvirker med stanga. Jeg er allikevel aller mest imponert over de vanvittig flotte og mer eller mindre transparente fargene de har. Her er det ingen tvil om at det er en veldig erfaren sjøørretfisker som har brukt erfaringene sine på hele produktet, og ikke spart på noe. Det er kommet en særdeles lang rekke med flotte fangstrapporter den siste tiden i fra opphavslandet Danmark på disse to nye variantene. Det er kanskje på tide vi Nordmenn også for opp øynene for de effektive og langtkastene kyst-wobblerne. Altså garantert verdt et forsøk! De nye kyst-wobblerne til Abu kommer i to typer:   Mo Coast kommer i 14 og 22g og i 10 spennende farger (pris 69,- og 79,-) pict36973 pict36965 pict36970 Mo Coast Tobis kommer i en 19 grams variant og i 10 farger (pris 89,-) pict36496 pict36495 pict36497   Du kan lese mer om disse og andre fiskeutstyrnyheter i årets Napp & Nytt hvis du klikker her! Under ser du en liten Dansk presentasjon av de nye kystwobblerne:   https://www.youtube.com/watch?v=LzWUp2C_BBQ   Asgeir (foto: Eric Bringsverd, Tommy Egra og Asgeir Alvestad)