Horngjel, Norges mest undervurderte fisk? (Hornfisk på Dansk)
Du har kanskje fått horngjel på stang, eller på harpa når du har dorget makrell? Men mest sannsynlig har du ikke spist den. De fleste nordmenn tar nemlig ikke vare på denne merkelig lange fisken med nebb. Sannsynlig har det med utseende og gjøre, eller det faktum at du faktisk finner grønne bein i den hvis du sløyer den. Horngjelen er altså en litt merkelig fisk på mange vis, men den er virkelig en utsøkt matfisk. Som vanlig har den siden mest med tradisjoner og kokken og gjøre. Hos våre hyggelige naboer i Danmark er det helt motsatt. Horngjelen er både verdsatt som matfisk og som sportsfisk. Den har lange tradisjoner der, og hver vår og sommer valfarter tusenvis av ivrige dansker til kysten kun på jakt etter denne fisken. Danskene er altså blitt spesialister på og fange og lage til horngjel. De fisker vanligvis med langsmale sluker, flue, bombarda og gulp/agn, eller med agn under dupp. For å få kroket horngjelen kan det være lurt å bruke et lokkemiddel som har litt avstand til kroken. Det er fordi den hugger med nebbet som du ikke klarer å sette kroken i. Dermed må kroken ha litt avstand så den rekker inn i den noe mykere munnen. Jeg kom over denne hyggelige filmen fra Danmark du bør se. Det er den kjente sportsfiskeren Gordon P. Henriksen har laget den. Her får du virkelig god følelsen. Så er det bare å komme seg ut med fiskestangen og lure noen langsmale akrobater. Etter det må du bare teste og fyre opp stekepannen eller Abu-Røken og innta et «herre-måltid». https://www.youtube.com/watch?v=UP_3-WRhOKo Klikker du her kommer du til flere innlegg om horngjel-fiske i Norge. Asgeir (foto/film Gordon P. Henriksen)