Horngjel på dupp
Hei, nå er makrellen på veg inn for fult, og de første fangstene meldes over radioen et stykke ute fra land. Den beslektede horngjelen har imidlertid vært her en stund allerede, og er en sports fisk som godt kan sammenlignes med makrellen både når det kommer til fight og når det kommer til smaken. Andre steder som for eksempel i Danmark er det rene folkevandring ut til kysten tidlig vår for å fiske etter den lange fisken med nebb. Danskene elsker spenningen med horngjel fiske og setter virkelig pris på den når den ligger på tallerkenen også. Hvorfor ikke prøve selv? Her kommer noen tips om hvordan du kan fiske den med agn og dupp; Vanligvis fisker jeg mest med dupp i ferskvann, men av og til kan det være en lur måte å presentere agn på fiskearter som går pelagisk også i saltvann. Vår lille «sverdfisk» horngjelen er en av disse artene det kan være lurt og bruke dupp på. Horngjelen svømmer oftest helt nær overflaten, derfor er agn som ligger like under duppen, cirka 0,5-2 meter perfekt presentert for denne arten. Hvis den lange «nebbsilda» er i nærheten vil den raskt finne agnet og angripe det. Horngjelen er her i de «varme» månedene i året. Den liker seg helst utaskjærs, det vil si nær de ytterste odder og holmer, og et stykke ut i havet. Jeg har funnet ut at de aller mest liker å oppholde seg på område hvor tidevannstrømmen er som sterkest. I tillegg til odder er også grunner og undervannsskjær typiske plasser hvor du finner horngjelen. Skal du fiske fra land vil det da være best og finne seg en plass på en odde hvor du ser havet rett ut, eller om du er i båt, ankrer opp rett ved en grunne ut i havet. På denne turen fant jeg en plass på spissen av en holme, i tillegg er det en rekke små grunner som har topper bare 5-7 meter under overflaten. Sjekk denne kartlinken så ser du hvor jeg lå med båten denne dagen: http://kart.gulesider.no/m/nEres Så snart jeg var på plass og fikk ankret opp båten, begynte jeg og fore litt med små biter av makrell. Det å hive ut noen små agn biter som driver med strømmen gjør at horngjelen samler seg i nærheten av der du fisker. Så er det bare å sette ut en stang eller to med dupp og krok, og med en makrellbit som agn. Husk å fortsette foringen med små agn biter underveis mens du fisker også, på den måten holder du dem i aktivitet. Det tok ikke lange tiden før det var napp, og i motsetning til når andre fisk tar agnet og drar duppen under, begynte duppen nå og «fyke» fra side til side i et voldsomt tempo. Snakk om action, i vilt fart tok duppen først til den ene, og så full fart til den andre siden, så kom plutselig en hale og et spyd opp av vannet, den var kroket! En kan trygt si at den lever opp til navnet «vår lille sverdfisk». Horngjelen er også sprek i forhold til størrelsen, men det holder lenge med vanlig sjøørret, eller ørret utstyr. De blir jo tross alt sjelden over en kilo tunge. Pass på å ha løs brems og en fortom av fluorocarbon (0,30mm) som tåler slitasjen fra alle tennene i nebbet. Ta turen ut i slutten av mai og juni, da er det store mengder av horngjel langs kysten. Det er heller altså ikke feil og ta de med hjem til middag. Horngjelene er god mat og minner om makrell på smak, men er ikke fult så feite i kjøttet. Ikke la de grønne benene i fisken skremme deg. Danskene elsker denne fisken som mat, sammen med en annen «grønn en» (tuborg/carlsberg) ved siden. Følger du linken under får du mengder med gode horngjel oppskrifter, det er bare å sette i gang: http://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/kategorier-3.php?id=13484 Asgeir