Facebook ikon Instagram ikon
6. oktober, 2013 - Tips, triks og teknikker

Høst er sei og lyr tid

Hei, Høsten er den aller beste tiden på året for og komme i kontakt med de store seiene og lyrene. Stor seiene trekker nærmere kysten mens de noe mer  varmtvannskjære lyrene har brukt sommeren , og er på vei ut på dypere vann mange steder.  

4 og 6 kg, dobbel lyr denne helgen...
Begge fiskeslagene opptrer ofte pelagisk, det vil si oppe i vannlagene, og de opptrer ofte i stimer. De beste fiskestedene på denne årstiden vil derfor oftest være yttaskjærs/offshore over grunner eller mindre topper ute i havet. Her samles de store eksemplarene i jakten på mat som ofte finnes nettopp der hvor det er ujevne bunnformasjoner. Her jakter de på andre mindre fisker, blekksprut, og krepsdyr som befinner seg der.  
stor seiene trekker også inn nærmere land om høsten
Du trenger ikke og bruke noen avanserte fiskemetoder for og fange sei og lyr som er i slaget. Pilk og gummimark fungerer som regel mer en godt nok. Fargene fluorrød, grønn, sort og brun fungerer spesielt godt etter lyr og sei.  Du kan godt også agne med makrell, på et vanlig slep takkel også. Det viktigste er og finne ut hvor i vannlagene fisken oppholder seg. Slipp derfor ned til bunnen og pilk deg oppover i vannlagene. Får du fisk på et visst nivå er det viktig og merke seg det og slipp ned på samme dyp så raskt som mulig.
ganske fornøy når snittet er 5 kg på lyren
De store seiene og lyrene er sterke svømmere og gir god motstand når de har bitt. Bruk derfor kraftig fortom (minst 0,80) hvis du har mange opphengere. En god stang og sneller rundt 20-40 lbs og 0.32 mm FireLine som hovedline gjør jobben.
flott kondisjon, og god mat
  Ønsker du og ha det ekstra morsom og gjøre det mer sporty, kan du bruke langt lettere utstyr og fiske med en jigg i enden av snøret. Både sei og lyr elsker bevegelige og fargerike jigger som fiskes opp og ned i vannlagene. En shad jig imiterer virkelig godt det disse store høstfiskene jakter på, nemlig annen fisk. Varier vekten i forhold til hvor dypt du må og hvor sterk strømmen er. Vanligvis vil shad jigger mellom 100-300g fungere utmerket.
benytt sjansen nå for å få de store fiskene
  Her kan du se en film hvor Torunn og jeg viser litt av de enkleste for sei og lyrfiske: http://www.youtube.com/watch?v=JgeP-vzhafg&list=PLE916A1CA6180456A&index=3&feature=plpp_video   Asgeir