Hva er best å fiske senhøstes?
Vi er inne i litt traust tid når det kommer til fiske, men for de som har lyst til å svinge stangen på denne årstiden er det fortsatt gode muligheter. Søker du i arkivet på nettsiden her på det fisket du har lyst til å utforske mer dukker det opp en rekke innlegg om temaet slik at du kan studere teknikker og utstyr.
Sjøørreten er dessverre ikke helt i siget nå. De fleste av de større individene er oppe i ferskvann for å gyte. I sjøen er det mest første års sjøgående småfisk igjen, og de bør få gå i fred nå. Det finnes riktignok noen «overspringere» igjen i sjøen som er riktig så pene. Dette er sjøørret som hopper over en gyting, og blir dermed ekstra feite og fine. Jeg velger likevel å ta det noe roligere nå frem til juletider.
Det er heller ikke veldig mye torsk på grunt vann nå. Du vil allikevel finne den litt dypere, gjerne på 40-60 meter på denne årstiden. Når sjøtemperaturen faller en del mer utover mot jul vil torsken derimot trekke riktig så grunt, og blir mer tilgjengelig fra land og i de nære kystområder fra båt.
Havabboren har egentlig sin toppsesong utover høsten, og er en av de mest aktuelle artene for årstiden. Fiske er på hell men kan være godt en stund til hvis temperaturen holder seg noenlunde utover. Etterhvert trekker havabboren litt dypere og litt mer utenfor rekkevidde, hvis du ikke vet om noen overvintringsplasser da.
Lyren har toppsesong nå. Dette er en fisk som har beitet seg opp i sommer og er på det aller fineste akkurat nå. Du finner lyren på alle kjente plasser ute i havet til langt inne i fjordene. Når temperaturen synker trekker den også litt dypere ned.
Seien er også en fisk som er perfekt å fiske etter utover høsten. Den finner du gjerne over grunner hele året, men nå kommer de riktig store eksemplarer inn fra storhavet. Dette kan gjøre at du virkelig treffe drømmerfiske på en av våre sterkeste svømmere. Fisk over grunner utaskjærs eller inne i fjordene nå senhøstes.
De fleste flyndrefiskene fra de store slettvarene og piggvarene til de mer vanlige rødspettene trekker nå inn på grunt vann om høsten. De kan gjerne fiskes fra båt gjerne på 10-30 meters dyp om dagen, eller med vannkikkebrett og lys om natten. De trekker altså nå helt inn på en meter eller to i ly av mørket.
Dypvannsfiskene som for eksempel lange, brosme, skater, haier påvirkes mindre av årstiden og kan godt fiskes nå også. Det krever imidlertid stille og ganske rolig vær. Noe det ikke alltid er flust av på denne årstiden. Fordelen er at de også finnes inne i fjordene nå, og der kan enn ofte finne områder som ligger mer i le for vind og bølger.
Det er fortsatt gode forhold til å fange høstmakrell. Både til røyking og til agn for resten av vinteren. Du vil ofte se at makrellen samler seg inne i fjordene på denne årstiden. På samme plassene finner du også gjerne sild og taggmakrell. Makrellen er som regel stor og feit nå, og det gjør den ekstra fin.
I ferskvann er det absolutt på sin plass å satse på gjedda nå. Om høste er gjedda veldig aktiv og skal feite seg opp før vinteren. Ønsker du å komme i kontakt med de skikkelig store individene regnes faktisk høsten som den aller beste tiden.
Artsfiskeren har også mange godbiter å satse på utover nå. Det begynner snart å bli mindre av de små agntyvene, og dermed begynner også de artene som liker litt kaldere vann å bli mer tilgjengelige. Flyndrer, tangbrosmer, ulker, ålekvabber er bare noen få av de artene som godt kan fiskes utover på denne årstiden.
Ellers er det på tide å ta frem bindestikken og binde noen fluer for neste sesong. Lange kvelder er også perfekt til å binde nye oppheng og havfisketakler. På den måten får du mer tid med stangen når fisken biter, og det er fint fiskevær. Har du forresten husket å gå over utstyret og vedlikeholdt det?
Et godt tips er å gå inn på siden «filmer» øverst på bloggen, der ligger det mye levende bilder fra fisket du søker.
Skitt høstfiske!
Asgeir