Facebook ikon Instagram ikon
28. mai, 2012 - Oppskrifter og matlaging

Hva smaker fisken?

  Synes det er interessant å høre masse meninger om hvilken fisk som smaker best, de fleste har en mening om dette, men det spørs hvor mange som har grunnlag for å vurdere de forskjellige fiskeartene opp mot hverandre. I alle fall hvis de bruker de norske dagligvarebutikkenes fiskedisker som referanse. Av de over 150 artene som finnes i Norge er det kun et ti talls arter å få kjøpt og den vesentligste omsetningen er nok helt sikkert innenfor en håndfull arter.  Det er selvfølgelig gode grunner til at det er slik, men jeg er helt sikker på at de fleste ville få seg noen skikkelige oppturer hvis de fikk smake på flere av de artene som finnes. Da må en ha en særdeles flink fiskehandler, eller kjenne en yrkesfisker, eller aller helst fiske dem selv. Jeg er på ingen måte noe ”mester kokk” men jeg liker veldig godt å lage mat, spesielt hvis det kreves kreativitet og er noe utenom det dagligdagse en spiser ofte. Når det gjelder fisk tror jeg har smakt på flere typer en de fleste, og på det grunnlaget synes jeg det er litt rart når jeg for eksempel hører folk sier at torsk smaker fantastisk. Jeg spiser mye torsk, og liker det godt men den smaker jo lite og nesten ingenting i forhold til mange andre arter. Boknafisk (av torsk) derimot er en smaksbombe og ligger for meg helt opp mot toppen.

forskjellige fiske fileer, sjalottløk, vårløk og purre kan brukes
Det jeg vil frem til er at du bør smake mer på de forskjellige artene du fanger enten de er fra saltvann eller ferskvann. De kan selvfølgelig være litt vanskeligere å få tak i, og de kan være litt mer vanskelige å klargjøre til mat. Du vil imidlertid ikke angre. Husk at det er ikke mange år siden alle de ”stygge” fiskeartene som f.eks. steinbit og breiflabb ble hevet tilbake og sett på som ufisk.
løken freses lett i olje og smør, gjør det samme med fisken
En morsom og lærerik måte å finne ut av hva fisken virkelig smaker på er å lage filér av forskjellige arter og steke, koke eller bake dem samtidig på likt vis. Da kan du sammenligne på samme talereken de forskjellige artenes smak. Husk at du også bør skille fisken i tre grupper fordi det kan være vanskelig å sammenligne på kryss av disse.
da er det tid for finsmaking av de forskjellige artene
Her har jeg og Olli fisket torsk, hvitting og sandflyndre. Disse har vi filetert i ganske like biter og steker dem med i litt olje/smør og krydder slik at fiskesmaken ikke påvirkes særlig mye. Da kan vi prøvesmake etterpå. Etter min smak var sandflyndren, best så kom hvitting og torsk til slutt. Men smaken er som du vet individuell, slik at en må selv finne ut hva en liker best. Her er noen tips til virkelig gode fisk som ikke er de mest vanlige å finne i fiskediske: Knurr, sandflyndre, uer, lomre, berggylte, brosme, abbor, gjørs…. og mange mange flere….   Asgeir