Facebook ikon Instagram ikon
18. mai, 2013 - Sjøørretfiske

Hvilken farge, etter sjøørreten?

Hei, Du kjenner problemet, du står i fiskeutstyrsbutikken og skal kjøpe deg noen nye sluker eller wobblere foran helgens sjøørrettur. Eller du ”dykker” dypt nedi sluk eller flueboksen din og skal velge lokkemiddel for de første kastene. Hva skal du velge?

sjøørreten jakter med øynene
  Det finnes tusenvis av varianter i alle regnbuens farger og alle fanger de fisker, men hvilken farge fanger best akkurat i dag? Et spørsmål tusenvis av fiskere stiller seg hver dag, og et spørsmål jeg har prøvd å løse i mange år. Jeg har fortsatt ikke noe fasit, men føler at jeg langt på vei har funnet en trend som i alle fall hjelper meg å velge riktig farge når det kommer til å fange sjøørret.
morsomt når du lykkes som sjøørretfisker
  Mange faktorer er viktige for ”å knekke” sjøørret koden Det er viktig å påpeke at jeg ikke mener at fargevalget er den viktigste faktoren for å lykkes som sjøørretfisker. Det å fiske på rett fiskeplass med riktig utstyr er fortsatt de to viktigste faktorene. Så kommer en del sekundære faktorer som må på plass. Dette dreier seg om lokkemidlets form, størrelse, fart og farge. Selv om disse faktorene kan kalles sekundære er de ofte med på og bestemme om det blir fangst eller ikke. Sjøørretfiske handler om å løse koder, jo flere kode du knekker jo mer fisk får du. Når det kommer til de andre faktorene som ikke handler om farge er det ofte logiske forklaringer på hva som fungerer. Fiskeplassen er ofte der hvor ørreten finner mest mat for årstiden, og hvilken fart som fisker best har med ørretens trivselstemperatur å gjøre. Den foretrekker lite fart når vannet er kaldt og motsatt når vannet er varmt. Når det kommer til form og størrelse er det viktig å huske på at sjøørreten for det meste spiser annen fisk i den kalde årstiden og derfor ofte velger større byttedyr da enn om sommeren. Når det gjelder fargevalg er det kanskje ikke like lett å tenke seg frem til hva som er riktig farge, men faktisk er det også er en del logiske forklaringer en kan støtte seg på her også. Først og fremst må en skjønne at sjøørreten har et godt fargesyn. Fisk er ikke fargeblind (haiene er det), og de har et særdeles godt syn som er tilpasset mye dårligere lysforhold et menneske øye. Sjøørreten er en utpreget jeger og øynene er en av de viktigste sansene den bruker i jakten på mat. Derfor vil det og ”pirre” sjøørretens oppmerksomhet med en farge ofte virke positivt.
Olli med en kilos sjøørret i fin form
  Er en farge like god hele året? Noen få fiskere bruker en farge eller en type lokkemiddel hele året og fanger mye fisk, jeg mener altså at de ville ha fanget flere hvis de hadde byttet på fargene i forhold til årstid. Jeg tror faktisk at vi mennesker hadde ”knekt” den koden og funnet frem til den beste fargen hvis det hadde vært et fasitsvar på dette for mange år siden. Når det nå formlig ”bugner” av varianter og farger på lokkemidlene for sjøørretfiske er det nok nettopp fordi det ikke finnes en enkelt farge som er best hele tiden. Jeg er imidlertid ganske sikker på at en farge fisker best over en liten eller lengre periode og at det er særdeles viktig informasjon å ha, det gjelde bare å finne ut hvilken? Jeg hadde også en artig observasjon en gang jeg var på sjøørretfiske på Åland tidelig mars. Den lokale fiskeutstyrsbutikken hadde nesten bare hvite og grønne sluker på veggen. Jeg spurte selvfølgelig hvorfor, og han bak disken svarte; Det er fargene som fanger best akkurat nå, og det vet fiskerne her sier han.
trenger vi bare en farge?
  Farge eller kontrast Fra hvilken vinkel sjøørreten ser lokkemidlet på avgjør nok også en del på hva fisken egentlig ser. Det er mest logisk å tro at hvis sjøørreten ser lokkemidlet ditt rett oven i fra eller rett under i fra vil kontrasten til den dominerende bakgrunnen være viktig. Vi vet at hvis du befinner deg nedi vannet som fisken vil det være lyst oppover mot overflaten, og mørkt hvis du ser nedover mot bunnen. Det vil da si at en mørk farge vil gi god kontrast oppover, og en lys farge gi god kontrast nedover i vannet. For lettere å forstå dette kan du tenke på en liten brisling som er en av sjøørretens yndlingsretter. Brislingen er kamuflert med en mørk rygg slik at ikke ørreten skal få øye på den ovenifra, og en lys buk slik at den skal gå i ett med den lyse overflaten. Snur du denne brislingen opp ned vil det bli helt motsatt effekt, den får store kontraster til bakgrunnen og blir et lett bytte å få øye på av ørreten. Slik vi gjerne vil at lokkemidlene våre skal være fordi vi vil jo at sjøørreten skal se nettopp vårt lokkemiddel.
denne ørreten ble lurt av en "opp ned wobbler" sort over og lys under (max kontrast)
   
fargene på fluene er også viktig
Tilbudsplakat farger eller naturlige farger Vanligvis kan en tenke seg at også sjøørreten ser de kraftige ”tilbudsfargene” som gult, grønt og oransje ekstra godt under vann og at de derfor alltid fanger best, men slik er det ikke. Det er ikke nødvendigvis den fargen som synes best som fisker best, men i perioder kan det faktisk være slik. Jeg tror dette har noe med mattilgangen å gjøre. Er det lite mat eller at ørreten må feite seg opp etter en strabasiøs gyting og kald vinter, har den ikke råd til å være kresen og tar det den lettest får øye på. Det ble en gang gjort en undersøkelse ved havforskningsstasjonen på Flødevigen ved Arendal, hvor de malte krabbeskallene på levende krabber og satte dem ut til torsk de hadde fanget og hadde gående i store kar. Det interessante med testen her var at torskene først tok de sterke fargene som gult og rødt mens de krabbene uten farge (ikke malt) ble tatt til slutt. Dette underbygger jo også den teorien om at fisken ofte tar det de ser lettest ser. Når det derimot er overflod av mat har sjøørreten en tendens til å bli selektiv og da velger ørreten de dusere mer naturlige fargene som byttedyrene den beiter på har.
mer og mer "tilbudsplakat" mot venstre på bilde
   
en sjøørret har gått på en "tilbudsfarge"
Test av forskjellige farger Når det kommer til selve testen som er grunnlaget for fargeguiden har jeg ikke tatt hensyn til teorier om hva som burde fange best, men mest latt fisken og fangst statistikkene bestemme i diagrammet. Over en 5 års periode mens jeg jobbet i en fiskeutstyrsbutikk på Sørlandet noterte jeg meg hva jeg og andre fiskere fanget sjøørreten på. Jeg gjorde også en lang rekke tester hvor jeg prøvde etter beste evne og kun å variere farge for å se om det gjorde utslag på fangst statistikkene. Dette er ikke lett, det er nesten umulig og presenter mange helt like lokkemidler i forskjellige farger fremfor den samme fisken. Trolling (dorge) fiskerne er noen av de som har en god mulighet til å presentere flere lokkemidler etter båten og kan derfor ganske raskt se hvilken farge som fanger best for dagen. Hvis du også fisker på sjøørret du ser står på standplassen, kan du også til en viss grad presentere farge etter farge, og se om det gjør noe utslag på reaksjonen til fisken der og da. Uansett type fiske vil en slik test først gi en trend etter mange års testinger og det har altså jeg gjort på sjøørreten for Sørlandet. Den vil naturligvis være preget av at en del farger er mer populære blant fiskerne, og dermed fiskes mer med en andre. Det vil jo for så vidt være naturlige grunner til det, det er farger som fiskerne har gode erfaringer med fra tideligere og som de vet fanger fisk. Det kan også for eksempel være en ganske god forklaring på at sort fisker best om sommeren i den varme årstid (til høyre på skalaen). Det er nok fordi sjøørreten er mest aktiv om natten sommerstid, og at sort gir en god kontrast til en lys himmel. De fleste fiskere bruker derfor fluer eller andre lokkemidler med mye sort i på den årstiden etter sjøørreten, med godt resultat som du ser i fargeguiden.
her er fargeguiden min for sjøørret
  Metall farger som gull, sølv, og kobber I fargeguidene mine ser du ikke det vi kan kalle metallfarger som gull, sølv, og kobber. Det er fordi jeg ikke regner dem som farge, men som en bakgrunn som skaper blink og refleks under vann. På dette området har jeg gjort en lang rekke tester og har en veldig klar formening om hva som er best å bruke spesielt da på sjø og innlands ørret. Mine erfaringer går helt klart på at i solskinn fisker gull og kobber best. De noe dempede blinkene gull og kobber lager i vannet når det er sterkt lys fungerer veldig bra. Sølv gir ofte et for sterkt og unaturlig blink i solskinn. I overskyet vær vil imidlertid sølv være det som fanger best. Sølv gir da et godt og lokkende blink i forhold til gull og kobber som gir for liten effekt når solen er borte.  Husk også at blinket i vannet også påvirkes av hvordan solen står på himmelen, en ”svak” sol som står lavt på himmelen vil jo ikke påvirke lyset så mye som en sol som står høyt på himmelen.
refleksen spiller også en rolle, her er tre gode favoritt sluker
     
det er lurt å tenke som en fisk under vann
Din egen erfaring viktigst Uansett kan du bruke fargeguiden som en veiledning når du skal ut å fiske sjøørret. Da vet du i alle fall om 2-3 farger som vanligvis fungerer godt for meg og andre fiskere på Sørlandet. Jeg er ganske sikker på at du blir overbevist hvis du lar fargeguiden få en reel sjanse, men husk at de andre faktorene som å fiske på rett sted med riktig utstyr fortsatt er viktigst. Husk også at fargeguiden er en trend som viser hva fisken vil foretrekke hvis den kan velge. Det vil si at du godt kan få sjøørret på hvitt om sommeren og sort om vinteren, men at hvis sjøørreten får velge mellom de fargene samtidig vil de fleste sjøørreter foretrekke hvitt om vinteren og sort om sommeren slik som du ser fargeguiden viser.
en dorgefisker kan teste flere farger samtidig
  Skal du fiske, eller få fisk?   Her har du et par sjøørretfilmer du kan kose deg med: http://youtu.be/L49W0fUWmQ0 http://www.youtube.com/watch?v=yKt9BMfK85k&feature=share&list=PLE916A1CA6180456A   Asgeir (dette innlegget har jeg også publisert i bladet «alt om fiske» nr 5 i år)