Facebook ikon Instagram ikon
13. april, 2012 - Sjøørretfiske

Hvilken farge skal jeg bruke på sjøørreten?

  Siden vi nå er i starten av den beste sjøørrettiden, tenkte jeg at litt ekstra fokus på noen viktige punkter for å lykkes som sjøørretfisker, burde være på sin plass. Fargevalg er ikke den viktigste, men en av de faktorene som bør være på plass for å lykkes. Det er alltid en kombinasjon av faktorer som må på plass for å lykkes. Jeg husket mitt første år som sjøørretfisker, det er vel 25 år siden nå. Jeg jobbet som deltidshjelp hos OK Våpen Sport i Arendal. Den legendariske fluefiskeren Geir Grevstad hadde ansatt meg, og tok meg med på noen turer til Haslatangen utenfor Arendal. Han kom stadig inn med ”feite” sjøørreter tatt på flue i natemørket, jeg fikk ingen ting. Det tok meg en hel sesong å få alle faktorene på plass.  

denne tok en grønn flue i april
Det dreier bland annet om: Fiskeplass etter årstid, hastighet på lokkemiddel, størrelse på lokkemiddel, spinnstopp, fargevalg, med mer. Alt dette kan du lese om i Sjøfiskehåndboka mi.   Når det gjelder fargevalg kan vi nevne følgende:   I fargeguiden vil du kunne lese hvilke farger som har fanget best gjennom en tiårsperiode. Over 1000 sjøørreter tar ikke feil! En håndfull svært aktive sportsfiskere har rapportert alle fangster gjennom hele året. Vi har nøye bokført vanntemperatur og årstid og hvilken farge de har brukt på sluk, flue eller wobbler. Resultatene av loggføringen viser at sjøørreten foretrekker forskjellige farger avhengig av temperaturen i vannet og årstiden. Det er også viktig å påpeke at farge bare er en av flere faktorer som gjør at fisken biter. Størrelse og hastighet på lokkemiddelet er kanskje vel så viktig som fargen. Det er kombinasjonen av flere faktorer som gjør at du lykkes.  
her ser du farger som funker i forhold til vanntemperatur
Hvitt og oransje – gode vinterfarger Om vinteren er sjøtemperaturen lav, og vannet er ofte klart. Jaktforholdene er gode for sjøørreten. Samtidig er sjøørreten som kommer ut etter gyting, svært sulten og er avhengig av å spise det den kommer over, og som er lett å oppdage. Hvitt og oransje er farger vi har best erfaring med, og dette er farger som skiller seg kraftig ut fra omgivelsene nede i vannet, og som ørreten lett får øye på. Undersøkelser viser at øverst på sjøørretens matseddel vinterstid står småfisk som brisling og småsild. At de nærmest har en hvit og sølvaktig side og buk, kan også ha noe å si for at den hvite fargen er spesielt god i de kalde månedene.   Grønt, gult og rødt – gode høs tog vårfarger Vår og høst ligger temperaturen i sjøen ofte rundt sjøørretens trivselstemperatur (10 grader). Farger som skiller seg ut med ekstra god fangst, er grønt, gult og rødt. Igjen er det farger som er lett synlige for fisken, og dette er også en periode hvor fisken skal fete seg opp etter en mager vinter. Sjøørreten har rett og slett ikke råd til å være kresen og spiser det den får tak i. Husk også at de fleste av sjøørretens naturlige byttedyrer kamuflerte og kan være vanskelig å se. En sterk farge, derimot, fanger fiskens oppmerksomhet umiddelbart. På denne tiden begynner gjerne sjøen å bli noe farget, enten av vårflommer eller mye nedbør om høsten. Dette gjør også sitt til at de sterke fargene er lettere å oppfatte,  
en rød gulp børstemark skiller seg ut og er lett å se
Undersøkelser viser at innslaget av metallfarger på lokkemiddelet virker inn på fangststatistikkene. Innslag av sølv, gull eller kobber skaper reflekser og blink ut i vannet avhengig av lysforholdene du fisker under. Sølv ved overskyet vær Det er helt klare tendenser til at sølv fisker best når det er overskyet vær. Et skarpt gjenskinn fra sølv i sterk sol virker tydeligvis negativt på fisken, mens et noe svakere blink fra sølv i overskyet vær virker forlokkende. Gull og kobber ved sol Gull og kobber fisker best når sola skinner. Disse fargene har mindre reflekser og fungerer derfor bedre i sterkt solskinn. Om vinteren når sola ligger lavt og er svakere, virker ikke dette metallfargevalget så kraftig inn på statistikkene som resten av året..   Skitt sjøørret fiske!