Facebook ikon Instagram ikon
23. november, 2015 - Artsfiske

Hvitskate og spisshale kutling

Hei, ikke alt for mye å melde om denne gangen, men jeg har hatt et par forsøk på noen nye arter siste uken. Det vil si at forsøkene har vært litt halvhjertede siden jeg bare har brukt svært begrenset tid på dem. Uansett vet man jo aldri om det plutselig kan slå til, så det var virkelig verdt forsøkene. Etter jobb på Vestlandet stoppet jeg i en bukt hvor jeg har fått vite at det er en koloni av den ganske sjeldne spisshale kutlingen. Denne lille kutlingen er ikke bare sjelden, den lever i tillegg på litt dypere vann, slik at du ikke kan bedrive noe form for kikkfiske etter dem. Du må rett og slett kaste ut bitte små agn på bitte små kroker, og håpe at en av dem blir fristet nok til å ta.  

slik ser spisshalet kutling ut
slik ser spisshalet kutling ut foto: Rudolf Svensen, http://www.uwphoto.no
  Disse kutlingene er sky og bor og gjemmer seg i små huller nede i bunnen, gjerne på 20 meters dyp eller mer. Dette gjør et målrettet fiske vanskelig. Når disse områdene i tillegg er tettpakket med annen fisk som tar agnet med stor appetitt, krever nok denne helt spesielle arten mange forsøk med prøving og feiling før enn eventuelt lykkes i å fange en.  
diverse småagn ble testet, her små terninger av makrell
diverse småagn ble testet, her små terninger av makrell
  Denne ettermiddagen fisket jeg ikke i mer en 3-4 timer med 3 stenger ute, og så lenge det var lyst hadde jeg mer enn nok med å sveive inn annen type fisk. Det nappet konstant og mengder med sandflyndrer, knurr, sypiker, makrell og hvittinger ble halt inn på rekke og rad. Når mørket falt på roet det hele seg, men allikevel var det ingen små kutlinger å se denne dagen.  
mye flatfisk på området som tok agnet
mye flatfisk på området som tok agnet
  Som takkel brukte jeg små sabiki hekler i størrelse 12 og 14 med ørsmå biter av makrell og reke. Mange små kroker med tynt snøre har en stor tendens til å vase seg og ryke når de blir overfalt av mye og litt for stor fisk enn hva de er laget for. Dermed blir forbruket av hekler og agn også stort. Jeg forsøkte litt forskjellige taktikker for å få heklene til å ligge riktig, samt at forskjellige bevegelser også ble testet ut. Uansett ingen spisshalede kutlinger bet på denne gangen. Uansett kan jeg jo si at jeg er et hakk og noen erfaringer nærmere denne arten også.  
mengder av sypiker dukket opp når det begynte å mørkne
mengder av sypiker dukket opp når det begynte å mørkne
  Hvitskaten er en annen art som jeg har i kikkerten. Det er en av de større skatene vi har, og den lever på dypt vann. Jeg har hatt et par forsøk på denne arten tidligere, men selv om jeg ganske sikkert at jeg har hatt den på, har det ikke lykkes meg å få den om bord i båten. De fleste hvitskatene som har vært fanget i Norge har vært utenfor Langesund, men det er også fanget noen stykker i Nedstrandsfjorden i Rogaland.  
under agnfiske av småsei dukket det opp en taggmakrell
under agnfiske av småsei dukket det opp en taggmakrell
 
litt agn av sei og blekksprut ble testet på slep etter glidebom
litt agn av sei og blekksprut ble testet på slep etter glidebom
  Fiskekompis Thomas har perfekte redskapen i en 22 fots båt med i-pilot, og stiller som vanlig opp når han har sjanse. Vi fikk lagt oss på en posisjon i Nedstrandsfjorden hvor det er fanget noen få hvitskater tidligere. Vi startet klokken 13 på dagen, og avsluttet fisket kl 20 på kvelden. En liten 7 timers økt gav ingen hvitskate, og ingen dypvannsfisk for øvrig heller, selv om de vanlige småhaiene forsynte seg grådig av agnene. Denne dagen fisket vi på drøye 300 meters dyp med glidebom og hel/halv småsei som agn.  
vanligvis er småsei et bra agn på skater
vanligvis er småsei et bra agn på skater
 
denne gangen ble det ikke skikkelig bøy på stangen desverre
denne gangen ble det ikke skikkelig bøy på stangen desverre
  Dermed har jeg også hvitskaten til gode, men det er en fin art å fiske utover vinteren bare været er stille og klart. Så er det bare å håpe på neste gang …. Under ser du en filmsnutt hvor Irvin Kilde lurte en tidligere i området vi fisket:   https://youtu.be/-DTNMX4QgyQ   Asgeir (foto: http://www.uwphoto.no og Asgeir – film Irvin Kilde)