Facebook ikon Instagram ikon
4. juli, 2014 - Båt og havfiske

Hvittingfiske i sommer…

Hei, Her kommer et godt tips for deg som ønsker å gjøre noe artig i sommer. Hvis du har tilgang til en båt, og kan komme deg ut på sjøen, er hvittingfiske noe du lett kan organisere og lykkes med i hele Sør-Norge i ukene som kommer.  

hvittingen er ofte tallrike hvis du finner plassen
Hvittingen finnes nemlig nesten over alt på plasser som ligger rundt 40-80 meter dype. Gå inn på for eksempel Gulesider og klikk på sjøkart http://kart.gulesider.no/ da finner du dybdekurvene og ser hvor rette fiskeplassen for hvitting er i ditt område. Let etter plasser hvor det finnes dyprenner, det er hvor det er grunnere partier rundt, men et større område/basseng med riktig dyp. Har dette i tillegg søle, mudder, grus eller sand er det helt sikkert hvitting i området. Hva slags bunn det er kjenner du raskt i stangen når loddet treffer bunnen, hvis du bruker FireLine da. De flest områder som ser slik ut har imidlertid slik bunn, og hvittingen er derfor ofte like lett og finne inne i fjordene som ute i åpent hav.
hvite/rosa selvlysende attraktorer hjelper hvittingen til å finne agnet ditt
  Fisk med rolig avdrift eller ligg helt stille, begge ting fungerer like bra. Er det veldig mye vind eller strøm i sjøen kan det være lurt å kjøre båten imot for å begrense avdriften noe. Fisk helt nede ved bunnen, gjerne også med en krok på bunnen. Oftest finner vi hvittingen like over bunnen, men i perioder kan den også trekke opp og samle seg et stykke over hvis det er mye byttedyr der.
et egenbunnet takkel for hvitting
   
et kjøpetakkel fungerer også veldig bra, men husk og agne
Det er alltid best med agn på hvittingen. Bruk rå eller kokt reke, blåskjell, eller bit av makrell. Berkley Gulp fungerer også veldig bra. Hold agnet stille, men løft det forsiktig en gang i blant for å vekke oppmerksomheten til fiskene. Jeg bruker selv å knytte egne takkler med hvit selvlysende attraktorer, og krok rundt størrelse 1-2/0 men du kan like god kjøpe ferdige agntakkler, eller ferdige hekler som du agner. Gjør dette så enkelt som mulig, hvittingen er ikke veldig kresen, verken på agn, farge eller krokstørrelse.
blåskjell, reke, makrell og gulp er beste agnene på hvitting
  Hvittingen er ikke en veldig stor fisk, men du vil kjenne nappene ganske godt. Det vil være en fordel å ha en stang med litt myk topp, men heller ikke det er nødvendig. I gamle dager bruket de fleste håndsnører og fikk mye hvitting på det også. Du vil imidlertid raskt finne ut at en båtstang med myk topp og en medium stor multiplikator gir et mye mer artig og praktisk fiske etter nesten alle arter på sjøen fra båt.
hvittingen kan fiskes hele året, sommerfiske er veldig bra
  Husk også at hvittingen er en veldig god matfisk selv om den ikke er veldig stor, vanligvis er fiskene fra 0,5-1,5kg. Skjær file eller helstek dem i panne. Den kalles ikke for ”havets kylling” uten grunn.
hvittingen er en god matfisk selv om den er relativt liten
  Her ser du en film hvor Torunn og undertegnede viser deg hvordan du skal gjøre det: http://youtu.be/uOCgWPIH5Mg   Skitt hvittingfiske i sommer!