Facebook ikon Instagram ikon
5. juli, 2018 - Båt og havfiske

Hysekaker av selvfanget fisk

På denne årstiden kommer det gjerne inn litt pen hyse (kolje) i traktene hos meg. Enten finner jeg dem utaskjærs på 40-50 meters dyp, eller som denne dagen helt inne i fjorden på om lag samme dybde. Hysa går gjerne sammen i små stimer, så får du en så får du gjerne flere. Du finner gjerne denne fisketypen på ekkoloddet ved eller like over myk eller sandbunn.   IMG_8282   Skal du fiske hyse er det aller best å bruke agn. Et såkalt paternoster som ganske enkelt er flere opphengere over lodd eller pilk. Jeg bruker vanligvis en krok i størrelse 1/0-4/0 som agnes med makrell, blåskjell eller reke. Det er også smart å bruke en liten attraktor ved kroken, for at fisken lettere skal finne agnet. Jeg foretrekker en liten bit slange eller noen perler. Helst selvlysende hvit, rosa eller grønn.   DCIM104_VIRBVIRB0024- Hysa er ganske bitevillig og napper godt og kraftig når den er i slag. Den er imidlertid ganske løs i kjeften slik at du bør kjøre den litt forsiktig. Det er også fordel å ha litt myk stang, på den måten mister du færre fisk på veg opp. En klepp eller hov er også greit å sikre fangsten med når den skal inn over båtripa.   IMG_8310   Hysa er usedvanlig god fisk til å lage fiskekaker av. Sammen med lyren regnes den som en av de aller beste. Du kan enten kun bruke hysen , eller blande den med andre fisketyper. Dermed får du flotte fiskekaker som er lette å lage. Denne dagen tok jeg med meg to pene hyser på rundt 2 kg hver. Det er akkurat nok til å lage så pass mange fiskekaker at vi har til et par middager pluss restemat som for eksempel pålegg på brødet. Her får du oppskriften:  

600 g  hysefilet 2 ts  salt 1 dl  melk 1 dl  matfløte 1,5 ss  potetmel 3 ss  gressløk    pepper    smør

  Framgangsmåte

  • Kjør hysefilet og salt godt sammen i foodprossessoren.
  • Spe med melk og matfløte til en jevn farse.
  • Tilsett potetmel og finhakket gressløk.
  • Smak til med nykvernet sort pepper.
  • Form farsen til fiskekaker med en spiseskje og stek dem i smør på middels varme til de er gjennomstekte, 2-3 minutter på hver side.

  IMG_8314   Server fiskekakene på brød med stekt bacon, kokte gulrøtter og kokt egg. Tips: Du kan også bruke seifilet, torskefilet, steinbit eller lyrfilet i denne oppskriften. Pass på at foodprosessor og ingrediensene er iskalde mens du jobber. Her ser du en liten film om hvordan du kan lage hele middagen:   https://www.youtube.com/watch?v=1E0t5QyRG70   Asgeir