Facebook ikon Instagram ikon
1. november, 2012 - Båt og havfiske

Ikke så skumle haier…

Hai, hai.. Det finnes flere haityper i Norge, et par små helt harmløse er de to dypvannsfiskene, svarthå og hågjel. Svarthåen er den aller minste haiarten i Europa der Norgesrekorden på stang er 0,96kg. Særlig større er ikke hågjelen, der er Norgesrekorden 1,83kg. Altså er begge haiartene svært harmløse. Dessuten trives de best fra 150meter og dypere, de kan god oppholde seg 1000 meter og nedover også! Selv om disse to haiene er små og lever på dypt vann er de noen fascinerende skapninger. Silkemykt bukter de seg nær bunnen og jakter på annen fisk, reker, blekksprut, bløtdyr og kreps. Antagelig tar de for seg av åtsler også.

svarthåen har små sensorer under snuten for å finne mat og orientere seg på dypet
Med sine små tenner og munner kan de være noen skikkelige agntyver som biter ut små stykker av agnet. Derfor vil det lønne seg å bruke små krok og agn, i jakten på disse to småhaiene. Hågjelen legger eggkapsler, hvor det er to egg i hver kapsel, mens svarthåen føder ”levende” unger. Hågjelden kan du finne langs hele kysten og ute til havs, men da selvfølgelig på dypet. Fisk nær bunnen gjerne med et slep og to oppheng.
John Olav med en hågjel fra mange hundre meters dyp
Vil du lære mer og ha noen ekstra tips anbefaler jeg deg å titte på dette anslaget gjort med ”artsfiskeren” John Olav F Larsen som TV Vest akkurat har vist. http://www.tvvest.no/Video/Ute/UTE-8-Haifiske-i-Frafjord/ Asgeir