Facebook ikon Instagram ikon
11. desember, 2012 - Oppskrifter og matlaging

Julegave tips “Abu Røken”

Hei, tenkte å komme med et julegavetips I dag. Abu røken har vært på markedet i mange år, og hadde nok sin storhetstid når ”gutta på tur” med Brimi, Dæhli, Ulvang og Hjeltnes brukte denne lille geniale røkovnen på mange av sine turer i sine populære program. Arne Brimi viste hvor bra denne lille røykeovnen var. Ikke bare til røyking. men også som en ovn, hvor du kunne steke/ bake alt i fra rypebryst til boller. Det finnes nesten ikke det som ikke kan lages i denne lille ovnen.

den lille Abu Røken fyres opp med rødsprit eller varmes på bål eller plate
   
en trenger ikke vente lenge.. 15-20 min røyketid...
Jeg har for eksempel ofte brukt den i skjærgården hvor jeg trekker fisk, skalldyr eller blåskjell. Da fyller du bare litt saltvann og tang i bunnen for å få tilstrekkelig fuktighet. Så legger du fisk, skalldyr eller skjell på toppen, og setter røykeovnen med lokket på oppå glørne til bålet. Noen minutter senere varmes da det som er inni opp og det er bare å ta av lokket når det er ferdig. En helt spesiell smak og følelse følger med det å tilberede nyfanget mat ute i fjæresteinene. Hvis du tilbereder vanlige råvarer som du skulle brukt ovnen hjemme, så skal det selvfølgelig ikke tilsettes spon i bunnen av røken. Det er imidlertid mulig å smakstilsette med litt røykspon, einer eller tilsvarende his du ønsker det.
legg litt saltvann og tang i bunnen hvis du vil "trekke" fisk og skaldyr
 
legg aburøken på glørne eller nær bålet med lokket på
Til vanlig røyking av fisk eller kjøtt er det et godt tips å krydre, og i alle fall salte råvaren før du setter i gang med selve røykingen. Litt salt gjør at det smaker mye bedre. Du kan da enten strø salt over fisken noen timer og skylle av før røking, eller legge den i saltlake 1/10 (1dl salt 10dl vann) dette gjør at prosessen går raskere og saltet trekker godt inn i fisken.
her er Abus originale røykspon med flere tresorter, den fine konsistensen gir bedre resultat
Hvis fisken eller kjøttet er fra ca en kilo eller mindre kan du legge det oppi helt. Er det større og tykkere biter vil jeg anbefale å lage fileer eller biter, slik at røyken trekker godt inn. Husk også at fisken blir varmrøkt, det vil si at den samtidig blir varmebehandlet (kokt/stekt).
her er den store og litt rimeligere varianten av Abu Røk
Abu Røken finnes nå i to størrelser. Den lille originale som er grei å ta med på tur i sekken. Den passer godt til normale måltider for en familie på tur. Ønsker du å røke mer eller ha en røkovn stasjonert hjemme, i båten, eller på hytta, kan den store Abu røken være grei å ha. Se ellers fremgangsmåten for røking på filmene under;
på skiva med majones... ? nam nam
  Klikk her så ser du hvordan vi brukte røkeovnen på en sjøørret tur. Klikk her så viser Anders hvordan røykeovnen fungerer. Klikk her så ser du en spesiell spansk hjemmerøking og med et saus forslag til.  
her er en julegavepakke med bag og flaske til rødsprit veil 699,-
Bon appetitt!