Facebook ikon Instagram ikon
21. desember, 2012 - Båt og havfiske

Juletorsken del 2

Da er det del to av juletorsken, altså en fortsettelse av innlegget fra i går…

en flott båtfanget juletorsk
Pilking etter torsk, fra båt Når en skal pilke etter torsk er det flere teknikker som er verd å prøve på, igjen avhengig av forholdene enn fisker under. Den vanligste metoden er å bruke en pilk i enden av snøret og ha to opphengere med gummimark på fortommen over pilken. Det finnes to hovedtyper pilk som er verdt å merke seg. Den ”rette” raske pilken, og den ”bøyde” bananformen.
Abu sillen, Lucas og Svenskepilk alle gode på juletorsken
Den rette pilken går raskest ned der hvor fisken står og har mindre avdrift i sjøen slik at du hele tiden fisker raskt og effektivt. Er fisken skikkelig på hugget eller at det er vanskelige forhold med mye strøm eller vind slik at båten har stor drift er dette den riktige type pilk å bruke. Er forholdene derimot fine med lite avdrift vil ofte den bøyde bananformede pilken svinge og lokke mer fisk i vannet en den rette pilken. I noen tilfeller kan den imidlertid skape problemer med at den feilkroker fisken utenfor munnen eller at den skjener så langt ut til sidene at du hekter opp i andre snører fra samme båt. Når det gjelder fargevalg og vekt på pilk er det lurt å tenke på følgende. Fisk med så lett pilk som mulig, den gir da bedre følelse og gange i vannet. Får du problemer med å holde snøret forholdsvis rett ned må du opp i vekt for å utligne dette. Prøv å fiske så vertikalt som mulig, begynner snøret å vinkles for mye utover fra båten har du dårlig følelse, lang vei inn og øker mulighetene for å hekte fast i bunnen og miste redskap. Sølvfarget (nikkel) er den mest brukte fargen på dypere vann mens kobber, gul, rød, og oransje er populære farger når torsken fiskes på grunnere vann. Bevegelse på pilken bør varieres, fra lange drag til små rolige rykk. Prøv deg frem og se hva som fisker den aktuelle dagen. Er bunnforholdene bra så dunk pilken med jevne mellomrom i bunnen. Dette er lyder som torsken hører og i tillegg hvirvler dette opp masse fra bunnen som torsken lokkes til.
det hender torsken går i silda, da vil denne Abu Lucas pilken være best
Et godt ekkolodd gir deg en indikasjon på hvorhen i vannlagene fisken står. Står torsken tett ved bunnen er det en fordel å ha opphengerne så tett mot pilken som mulig, kanskje bare med en halv meters mellomrom. En gummimark kan også hektes på splittringen i pilkens overkant. Står torsken noe mer spredt midt i vannlaget (pelagisk) kan det være lurt å spre opphengerne med en favn eller mer i mellom seg. Da fisker du over et større område og dermed treffer fisken lettere. Ett godt tips hvis fisken befinner seg midt i vannlaget (pelagisk) er å merke seg hvor dypt fisken står slik at du finner frem til dette dypet hver gang du slipper ut. Dette kan gjøres med å ha dybdemåler på snellen eller merke snøret med en tusj på det aktuelle dypet. Du kan også legge en papirlapp under snøret eller krysslegge det et par tørn i det du begynner å sveive opp fisk. Da vil du se hvor du skal stoppe når snøret går ut igjen ved neste nedslepp. Gummimarken festes best med en opphengsløkke, denne gjør at den fisker ut i fra hovedlinen og at du rakst kan bytte dem ut med andre størrelser og farger hvis du ønsker. De mest brukte fargene på gummimark er rød, rød/hvit, gul og sort. Andre effektive, men ikke så robuste opphengere som fisker bra er sjøfluer, gummi jig og gulp. Et godt tips kan være å prøve forskjellige opphengere når du starter fiske. Er det en opphenger type eller farge som utpekerseg som bedre enn de andre så bytt alle opphengerne til denne typen. Det er ikke uvanlig å få to eller tre torsk på samtidig hvis du har ”ladet” med riktig type og farge. Varier også avstanden mellom opphengerne, det kan påvirket fiske på vanskelige dager…
en må kle seg godt i båt om vinteren
Agnfiske etter torsk, fra båt Når du agnfisker etter torsk bør ikke båten drive for raskt, torsken trenger som regel litte grann tid for å finne agnet. Den har imidlertid en svært godt utviklet luktesans og vil sjelden motstå fristelsen fra en godbit. Også her gjelder det å presentere der hvor fisken oppholder seg. Når det gjelder dette fiske er det som regel på eller svært nærme bunnen. Plasser gjerne ett agn direkte på bunnen med bom eller glidetackel og et par like over bunnen. Da vil du ha større sjanse for fast fisk selv om du skulle være uheldig å miste agn med napp eller bunnfast. Agn som fungerer bra er bit av fet fisk som sild eller makrell, reke, blåskjell og forskjellige kunstige fremstilte agn som for eksempel gulp.
Berkely gulp er et utmerket agn for torskefiske hele året
Selv om torsken sjelden er sky eller vanskelig når det kommer til tackel, kroker og snøre er en glidebom å anbefale til dette fiske også. Fordelen er at torsken ikke merker vekten av loddet når den tar agnet og at kroken festes lengre inn og derfor som regel bedre. Husk å bruk riktig krokstørrelse i forhold til agnet slik at der presenteres naturlig i vannet. På stor havgående torsk kan ofte hel fisk fra sild eller sei fungere bra hvis det er dette torsken beiter på.
agn og attraktor et effektiv kombinasjon
Her kan du se film om agnfiske og pilkefiske etter torsk; http://www.youtube.com/watch?v=uPww3XbYYeY&feature=plcp&list=PLE916A1CA6180456A   Del 3 følger i morgen… Asgeir (foto: Barry, Remi, Asgeir)