Facebook ikon Instagram ikon
15. juni, 2017 - Artsfiske

Karuss med bolle

Da var det tid for en liten ferskvannstur igjen. Denne gangen hadde jeg lyst til å få et gjensyn med arten karuss som jeg synes er en fantastisk artig sports-fisk. På Sørlandet finnes det litt karuss rundt forbi, mens den er mer vanlig på Østlandet.  

Tjenna er et fin lite og frodig vann øst på Tromøy
Karussen trives best i frodige vann.
  B94F04B6-   Det aller artigste med karussen er at den fiskes med dupp og brød, eller bolle om du vil på kroken. Jeg velger som regel å kjøpe med tre fire rosinboller på en bensinstasjon. Når jeg kommer til fiskeplassen begynner jeg straks å fore med en del små biter som jeg ruller til harde klumper slik at de synker ned ganske nærme land. Komprimerer du ikke bollebitene blir de flytende og mengder med måker, svaner og ender blir kjapt plagsomme på fiskeplassen.  
Lett utstyr og dupp bør brukes
Lett utstyr og dupp bør brukes
 
krok str 6-8 og en følsom antennedupp
krok str 6-8 og en følsom antennedupp
  Det er også viktig å merke seg at karussene her er mest aktive på kvelden og jeg får sjelden noe særlig fisk før i 20 00 tiden. Det virker som de kommer inn nær land for å spise på kvelden, og dermed er det i den perioden du bør satse.   D8FC5F24-   Når jeg har foret opp plassen litt setter jeg ut et par stenger med dupp. Jeg bruker en antennedupp som er riktig vektet slik at kun spissen stikker opp. På den måten ser jeg at karussen forsiktig tar biten av bollen. Jeg fisker bare på om lag en meters dyp og et par meter i fra land. Jeg har tilsvarende lengde på snøret under duppen som det er dypt. Det vil si at kroken med agnet ligger på eller like over bunnen. Jeg kjører 0,22 mm Trilene Fluorocarbon og noen få splitthagl og en krok i størrelse 6 eller 8.   BB9B55D2-   Det er ganske tydelig at individene går i stim. Det kan ofte være stille en stund før fiskene kommer til stedet du har foret opp. Når det begynner å skje noe på plassen gjelder det og opprettholde foringen konsentrert der du fisker slik at fiskene ikke forsvinner. Det er fint umulig å dra 8-10 fisk på et par timer når aktiviteten er som høyest utpå kvelden.   E3C75F84-   124085AB-   4BCC6BF3-   Det er veldig spennende å se fisken dra i duppen. Ofte er de forsiktige og klarer å lure av bollebiten uten at du får satt kroken. Når den først får en til å sitte vil du raskt merke at den har krefter, og står ikke langt etter suteren når det kommer til fight. Pass på og ha et keepnett eller balje slik at du kan oppbevare fisken i før du setter den tilbake. På den måten kan du ta noen bilder uten å skade fisken unødig ved at den ligger på tørt land og spreller for lenge.   1EC2E3B0-   5A37F517-   Jeg fikk fem flotte karusser denne kvelden, og fisket ikke lengre enn et par timer. Den største veide 1480g og regnes for et flott eksemplar. Det er bare å prøve seg, men sett tilbake fisken og rydd opp etter deg! Asgeir