Facebook ikon Instagram ikon
26. februar, 2016 - Båt og havfiske

Kontrastene fanger! (den geniale ”opp ned teknikken”)

Hei, er litt opptatt med en produksjon av et tv-program disse dagene, så jeg tenkte å kjøre dette her innlegget på nytt. Dette er jo særdeles interessant tips som kan være greit å repetere. I dag kommer det (om jeg skal si det selv) et genialt fisketips som ikke mange vet om. Som du kanskje har lest på bloggen min tideligere så har jeg skrevet mye om fargevalg når du skal fiske. Jeg har også skrevet en artikkel som kommer i neste ”Alt om Fiske” som omhandler dette temaet. Der kommer jeg også inn på dette med kontraster, som jeg mener er minst like viktig som fargevalget.

fisken ser kontrastene godt
  Spesielt gjelder dette når fisken ser lokkemiddelet ditt (flue, sluk, wobbler el.) rett oven, eller neden i fra. Da vil kontrastene være mer synlige en selve fargene, og vil dermed også ofte bidra til at fisken oppdager lokkemiddelet, og det er jo nettopp det vi vil. Det at fisken ser lokkemiddelet vårt!
en lyr lurt av en wobbler med super god kontrast
  Hvis du tenker som en fisk, eller om du noen gang har vært nede og dykket under vann ser du følgende: Oppover mot overflaten er det lyst, svært lyst. Nedover er det mørkt, svært mørkt. Skal du da skape kontraster i disse omgivelsene er det de ”motsatte” du må bruke. Hvitt vil være lett synelig ned mot dypet og sort opp mot overflaten!
oven i fra blir gir hvitt best kontrast
   
slik ser wobbleren ut for fisken i vannet
Tenk deg også en liten byttefisk som sild, brisling eller tobis. Dette er mat for nesten alle rovfiskene, de er lyse i buken for å kamuflere seg mot en lys overflate. De er også mørke på ryggen for at den ikke skal synes oven i fra, og går da i ett med det mørke dypet. De er altså genial kamuflert fra naturens side. Snur du imidlertid de små byttefiskene opp ned får du motsatt effekt, og i naturen ville de antageligvis ikke levd lenge! Egentlig er alle fiskens byttedyr mer eller mindre kamuflert i forhold til omgivelsene.
under i fra vil sort gi best kontrast oppover i vannet
   
slik ser kontasten ut for fisken i vannet mot overflaten
Det jeg vil frem til er altså følgende; bruk mørk (sort) underside på lokkemiddelet, og lys (hvit) overside på lokkemidlene. Dette fanger garantert mer fisk!  Unntaket kan være når fisken er selektiv på ett byttedyr, da velger den ofte å ta en imitasjon som ligner mest mulig på det den spiser akkurat da. Alle fisketyper har lange perioder hvor de ikke er selektive. Sørg samtidig for at lokkemidlet presenteres i riktig høyde i forhold til fisken du fisker etter, slik at den ser kontrasten godt. Fisker du utelukkende på eller ved bunnen kan jo likegod hele lokkemidlet være hvitt, og fisker du i eller nær overflaten kan det være sort.
tester jeg har gjort viser særdeles gode resultater
  Noen fiskere har skjønt poenget med kontrast og fisker etter denne metoden, og du kan gjøre det uansett om du fisker brunørret på fjellet, eller dypvanns havfiske. I kombinasjon med farge og metallfarge (som jeg har skrevet veldig mye om før på bloggen) vil du garantert øke fangstene betraktelig.
på alle fisketyper, her en sjøørret ...
  Du tenker kanskje også at hvis dette er så effektivt hvorfor ”bugner” ikke butikkene av lokkemidler som ser slik ut? Jeg jobber selv for verdens største fiskeutstyrsprodusent Pure Fishing, og jeg har for lengst skjønt at det er ikke alltid det geniale som selger. Folk forstår rett og slett ikke opplegget, og kjøper ikke produkter som ser rare eller unaturlige ut. Dessuten er nok de få ”superfiskene” som skjønner dette ikke stor nok gruppe til å forsvare produksjonen, foreløpig da…… Finn frem malingen, og test selv! Asgeir