Facebook ikon Instagram ikon
23. august, 2012 - Produktomtale og tester

Kunnskapshjørnet 2 HUGGPUNKT

Hei, her kommer en til fra «kunnskapshjørnet»…. En test som ble gjort for mange år siden var å studere hvor fisken hugger mot et lokkemiddel. Testen ble gjort på forskjellige sluker som ble hengt opp i vannet, der ble det altså registrert hvor på sluken fisken hugg.

Pilken Abu Lucas har øye på tykkeste delen nede ved kroken, ikke tilfeldig!
Det ble først hengt opp en langsmal sluk av typen (sølvkroken tobis). Dette er en sluk som er ensfarget, og er like smal hele veien. Testen på denne viste at fisken hugg tilfeldig rundt på denne, den hadde ikke noen spesielle huggpunkter/referanser hvor den bet mest. Når det så ble hengt opp en sluk som hadde en tykkere del (abu toby) ble det en helt annen historie.  Ca 70% av huggene ble registrert mot den tykke delen! Siste del av testen ble gjort med å male et øye på sluken. Dette resulterte i at uansett type sluk ble mesteparten av huggene registrert der hvor øye ble satt.
denne sluken har et tydelig huggpunkt, øye på den tykkeste delen, nær kroken
Konklusjon: Det er tydelig at fisken bruker refleks eller erfaring når den går etter et byttedyr. Mange vil nok ta byttedyret bakfra, men når de er raske og vanskelige og ta i den posisjonen vil et angrep fra siden være naturlig. En byttefisk som en sluk vanligvis etterligner, har selvfølgelig øye plassert i hode langt foran på fisken. Det vil jo være naturlig at rovfisken sikter seg inn her får og være litt i forkant, og dermed har større mulighet til å fange en byttefisk i stor fart. Foran bak hode er også der disse små byttefiskene som oftest også er bredest. Kanskje er det derfor øye og den tykkeste delen er der hvor rovfisken sikter seg inn?
Abu Toby har tykkeste delen bakerst mot kroken. Foto: Tommy Egra
Dette kan jo være noe å tenke på for deg som binder fluer, eller lager egne fiskesluker. Det er jo også mulig å male eller klistre på ekstra øyer. Jeg ville da satt øye nærmest mulig kroken, eller kroken nærmest mulig den brede delen, slik at du unngår feilhugg og dårlig kroking. Asgeir