Facebook ikon Instagram ikon
11. september, 2012 - Produktomtale og tester

Kunnskapshjørnet 6 SLITTASJESTYRKE

Heisan! Veldig mange er opptatt av snørenes bruddstyrke, som jeg har skrevet tideligere synes ikke jeg det er veldig viktig fordi du som regel ikke har mulighet til å legge så mye kraft på linen gjennom stangen når du fisker. (se tideligere i kunnskapshjørnet). Når det gjelder snørets evne til å tåle mekanisk slitasje vil det nok overraske mange når de skjønner hvor stor forskjell det egentlig er på de forskjellige snørene. Spesielt på multifilamentsnører (superliner) så er slitasestyrken på de forskjellige typene svært stor. Siden du i tillegg ofte går ned i dimensjon (fordi de er mye sterkere en monofilament/sene) er det ekstra viktig å velge enn multifilament som også tåler mye slitasje. Det viktigste å vite er at tykkelsen/dimensjonen har mye å si for slitasjestyrken. Jo tykkere linen er jo mer ytre slitasje tåler den. Et tynt tau er lettere å file over enn et tykt tau! Hvis vi skal si noe om slitasjestyrken må vi selvfølgelig sammenligne like dimensjoner mot hverandre.

monofilament/sene
Monofilament/Sene Hvis vi først tar utgangspunktet i vanlig monofilament (sene) så vil ofte den monofilamenten som er hardest/stivest tåle mest slitasje. Hardheten gjør at den tåler mye ytre påkjenninger også, men blir den for stiv blir den en ”ståltråd” å kaste med. Noen monofilamenter består av mye silikon som gjør dem glatte, og derfor også tåler mye slitasje en stund til de blir ”tørre” etter en stunds bruk. Uansett er det som regel ikke noe stort problem med slitasjestyrken på monofilament/sene under praktisk fiske.
Multifilament/superline
Multifilament/Superline Når vi så kommer til multifilament liner er historien en helt annen. Du går som regel veldig ned i tykkelse fordi den tåler mye mer når det gjelder bruddstyrke. Problemet er at multifilament linene for det meste består av kunstfibre (kevlar spectra/dynema fibre). Disse tåler mye, veldig mye før de ryker (10 ganger mer enn stål). Men de tåler nesten ingen ting når det kommer til ytre slitasje. Fibrene er myke og tråaktige, når de f. eks kommer borti stein eller båtripe slites de raskt ned. Bladet Alt om Fiske, og Teknologisk Institutt gjorde en slitasjetest for mange år tilbake som viste at forskjellen på slitasjestyrken på samme dimensjon multifilament liner var kolossal. Testen viste at den beste linen var 20 ganger mer slitasjeserkt en mange av de dårligste. Berkley FireLine vant suverent testen, mange hestelengder foran neste line. Grunnen til dette er at Berkley har en teknologi som klarer og ”smelte” inn sene i fibrene (dynema). Dette gjør at fibrene står får bruddstyrke, og senen som smeltes inn tåler mye slitasje. Jeg har selv testet slitasjestyrke på mange multifilamentliner. Måten jeg gjør dette på er å legge et 800 vannslipepapir over et kosteskaft og fester det der. Så henger jeg en 250g pilk i enden av de snørene jeg ønsker å teste. Så drar jeg de frem og tilbake over sandpapiret i en vinkel og teller antall drag før den ryker. Da får en enn rask tilbakemelding på hvor mye slitasje de forskjellige tåler. TEST: 0,20mm FireLine             klarer i snitt 40 drag 0,20 Sufix 832                   klarer i snitt 6 drag 0,20 Power Pro                klarer i snitt 8 drag KONKLUSJON: Velg en sene eller FireLine hvis du skal fiske steder hvor det kan være fare for at snøret kommer borti ytre slitasjer. Det kan være i fiskekjeften, bunnforhold, stein og båtriper for å nevne noe. Er det ingen fare for dette kan en bruke så tynt snøre som mulig. Asgeir