Facebook ikon Instagram ikon
18. august, 2014 - Artsfiske

Langesundstur med brungylt (ny art)

Hei, Jeg var så heldig å få bli med sportsfisker og kjentmann Bjørn Salte på fisketur sist helg. Vi har lenge pratet om å få tatt en fisketur i sammen, og nå bød endelig anledningen seg. Jeg var som vanlig ute etter å få prøvd å få krysset av en art eller to på artslisten, og det er få plasser som kan matche Langesund når det kommer til artsmangfold. Når jeg i tillegg har med meg Bjørn Salte som blant annet har vunnet NM i artsfiske skulle jo i alle fall forholdene ligge til rette for litt spennende artsfiske.  

Bjørn Salte "kaptein medfisker og kjentmann" og undertegnede klar for fiskeøkt i Langesund
    Været var fint og det passet bra siden vi skulle brukte en ganske liten båt og fiske i de nærmeste områdene utenfor Langesund. Targetarter var først og fremst brungylt og rødknurr som jeg  ikke har vært i nærheten av og fange det siste året etter jeg startet med den nye artslisten min. Bjørn Salte derimot har stålkontroll på disse to litt artene, og kan ganske imponerende vise til over 15 rødknurr, og mange brungylt i båten de siste årene.    
Bjørn med dagens første, en blåstål som han også visste stod og ventet på brungylt veggen
  Vel viten om at det har vært hardt fisket i området den siste tiden med hundrevis av timer fra ivrige deltagere før og under Langesundfestivalen, regnet jeg med at ingen av artene skulle komme lett. Vi valgte og begynte dagen etter brungylten like ved utløpet av en av de nærmeste fjordene ikke langt i fra sentrum. Her fortalte Bjørn at det går en bratt skrent fra 30 til om lag 70 meter dyp, og at brungylten ofte var å finne her langs den bratte skrenten.  
næmen, er det ikke?
    Vi satte ned hvert vårt glidetakkel med krok nummer 8 agnet med råreke. Det var straks napp og spenningen var stor når vi med en gang dro opp en liten blåstål og en liten torsk. Allerede ved neste ned slipp kjente jeg det smånappet igjen, og der, ja en brungylt kom til syne ved båten. Arten var allerede i boks! Det tok vel ca. 5 minutter eller noe, strålende guiding fra Bjørn der altså. Siden vi begge visste at vår neste target art rødknurren bare sporadisk blir fanget, besluttet vi at vi skulle fortsette dagen med å jakte på den.  
Brungylt innen 5 minutter, god guide og fornøyd fisker med ny art
   
en flott fiske brungylten også
 
typisk trut og utstående tenner
  Bjørn kjørte bort til et område vest for Langesund. Her var det skikkelige store langgrunne partier fra 5-20 meter med sandbunn, altså perfekte områder for rødknurren. Bjørn forteller at dette området har gitt mange rødknurr i båten, men at det etter hvert er blitt en litt for kjent plass, og at det nok har blitt fisket for hardt her den siste tiden. Vi valgte allikevel å satse på området siden det ofte tidligere har blitt fanges til dels mange rødknurrer her.  
et typisk glidetakkel til små arter på grunt vann, 1over og 3 kroker på slepet
   
Ingen tvil at det går mot høst, de første gjessene samles i v-formasjon på vei sørover
 
Til og med en buorm kom på besøk på åpent hav, og en skikkelig diger en og
  Vi hadde fin drift som vekslet noe i forhold til brisen som stadig skiftet retning. Vi satte ned hvert vårt glidetakkel med litt større kroker (rundt str.2-4)og valgte agn av makrell. Jeg eksperimenterte også med blåskjell, råreke, tobis, og brisling utover dagen, uten at det gav noe ekstra fangst. 6 timer effektiv fiske gav dessverre ingen rødknurr i båten denne dagen. Bjørn var også skuffet over at det var så lite aktivitet på denne plassen nå, men slik er jo ofte fiske, ingen dager er like. Det ble for det meste sandflyndrer, rødspetter, fjesinger, skrubber, makreller, og en vanlig knurr på denne plassen i dag.  
feil type knurr
   
fjesing på vei opp
 
de var det en god del av
 
og flere typer flyndrer da, her en skrubbe
  Uansett om rødknurren ikke falt på plass i dag, var dette en kjempefin tur som gav mersmak. Godt selskap av dyktige fiskere er alltid bra! Vi har allerede planlagt neste tur, så får vi se om ikke den vakre blå rødknurren kan bli lurt da. Takk for god guiding, og en flott fisketur Bjørn Salte!  
da var det farvell til Langesund for denne gangen, er snart tilbake
    Asgeir