Facebook ikon Instagram ikon
29. oktober, 2017 - Oppskrifter og matlaging

Lettsaltet Uerfilè

Heisan! Bare innpå med en liten klassisk oppskrift i dag. Uer er en fantastisk matfisk, og absolutt en av mine favoritter. Dessverre er denne fisken hardt beskattet og bestanden er sårbar. Dette skyldes for det meste overfiske med line og not men også sportsfiskere påvirker bestanden i noen områder. Jeg vil derfor oppfordre til å begrense uttaket av denne arten, og spesielt siden den ikke kan slippes tilbake igjen bør vi se vår egen begrensning og bare ta ut noen få eksemplarer hver. Skulle du få uer på kroken bør den i alle fall komme til sin rett som god matfisk. Ueren er en fet hvitfisk og smaker veldig godt fersk, men også saltet. Sjekk ut hvordan du lager lettsaltet uer i dagens innlegg. Har du ikke den røde fisken kan du godt bruke andre fiskeslag som for eksempel torsk.     Jeg bruker gjerne en hel liten uer, flådd eller hele sidestykker, eller her en større filèbit med eller uten skinn på. Hvis du koker uer bør du enten ta skinnet av eller raspe av de store skjellene som sitter utenpå skinnet.     Jeg strør godt med grovt salt over og under fisken og lar det stå i kjøleskap noen timer. Er det en tynn filè kan det holde med et par timer, et skikkelig tykk bit bør stå noen timer til. Skyll så saltet av før du legger den i gryten for trekking. Legg den direkte i vann rett opp under kokepunktet og la den få 8-12 minutter i gryten     Som tilbehør bruker jeg gjerne å steke litt purre og vårløk i smør. Poteter og f.eks neper kan brukes til. Som en ekstra spiss er en stuing. Jeg lager av det jeg har tilgjengelig. Gulrot og kålrot hver for seg eller sammen er perfekt.   Til slutt heller jeg over hvit saus.     Ca oppskrift for 2-3 personer: 800 g  uerfilet, lettsaltet Gulrotstuing 4 stk  gulrot 2 ss  smør 3 ss  hvetemel 3 dl  lettmelk 0,5 ts  salt muskatnøtt Tilbehør Potet og nepe, eller annet etter eget ønske   Framgangsmåte

    • Skjær fisken i serveringsstykker.
    • Kok opp vann og legg i fisken. La den trekke i 8 – 12 minutter.
    • Server fisken med kokte poteter og rotstuing.
    • Gulrot/kålrotstuing:
    • Kok rotgrønnsakene til stuingen.
    • Lag en hvit saus av hvetemel, smør og melk.
    • Smak til med salt og revet muskatnøtt.
    • Bland de kokte rotbitene med litt avsausen.
    • Alternativt tilbehør:
    • Kokte grønnsaker og hvit saus

    Asgeir