Facebook ikon Instagram ikon
2. oktober, 2013 - Artsfiske

Lillesand leverer «varene»!

Hei, Som du sikkert har sett har jeg hatt noen spennende nattfiske turer her i Lillesand, og hatt bra suksess med slettvaren og selvfølgelig de andre mindre og tallrike flyndrefiskene (skrubbe og rødspette). Jeg har imidlertid manglet tunge, den har jeg enda ikke observert i traktene her, men gir ikke opp enda….

hils på Oddvar
  Piggvaren som ligner mye på slettvaren (har pigger/benknuter på oversiden)har jeg heller ikke klart og lure frem til nå. Jeg har imidlertid vært ganske sikker på at jeg har hatt en innenfor rekkevidde ganske lenge. Jeg har nemlig fisket på et stort flatt «kumlokk» som har ligget nesten på nøyaktig samme flekk, tre turer på rad uten at den ville ta agnet mitt.
Oddvar har pigger/benknuter på oversiden
  I tillegg ligger den kun et par hundre meter (på ca 1-2 meters dyp) fra der jeg har båten min, så jeg har vært innom og prøvd både på vei ut, og på vei inn de siste turene i mørket, uten resultat. Jeg kunne nesten gi den et navn (måtte bli Oddvar), så godt kjente er vi blitt. Nå, sist kveld måtte den imidlertid endelig «bite i det sure eple» (etter at jeg hadde spist en hel kasse epler), den lot seg friste av den største sandormen jeg hadde boksen.
ikke mye igjen av en stor sandorm etter og fått en omgang her
   
skikkelige tenner her
Den tok på nøyaktig samme vis, en sandorm (altså en veldig stor en) viftene like foran munnen dens. (du kan lese mer om taktikken i tidligere innlegg her på bloggen). Et dragsug, og så satt den. Ett minutt senere lå den sikkert i håven. Den digitale vekten (til småarter) gikk bare til 3kg, men jeg anslår vekten til et sted mellom 4 og 5 kg. En meget stinn, og velfødd piggvar eksemplar dette her altså.
sikker i en stor og skånsom hov med gumminett
   
mellom 4 og 5 kg tipper jeg
En ting har jeg lært! Når det er fisker du virkelig har prøvd mye og lenge på, og fått et forhold til, er det lurt å sette de tilbake igjen i live. Det ville virkelig vært dumt av meg om Oddvar forsvant fra området her, selv om han er særdeles god mat. Nå, når jeg satte den tilbake igjen, kan jeg når som helst ta en tur og hilse på igjen, helt til den finner det for godt å trekke til andre farvann da. Kanskje kommer den tilbake neste år, eller blir den her hele vinteren? Nå vet jeg i alle fall hvor jeg skal lete etter den.
fornøyd mann og fisk i mørket
  Det ser ut som forholdene med masse flatfisk helt på grunt vann i mørket fortsetter, skal bli gøy og se hvor lenge de holder seg der før de trekker dypere. Det er antagelig vanntemperaturen og tilgang til mat som bestemmer dette. Det kan jo for eksempel være en god pekepinn på når de trekker så grunt igjen til våren. Da har jeg faktisk enda større forhåpninger til et fantastisk flatfiske.
noen foto og Oddvar ble satt tilbake igjen
  Asgeir (ps… en ny art på den nye artslisten)