Facebook ikon Instagram ikon
25. juni, 2015 - Artsfiske

Liten midtsommers var tur

Hei, En av gutta i NKML (Nidaros Kyst Meite Lag) Sindre Bøe var innom Lillesand på ferie. Han håpet å pynte litt på artslisten sin mens han var her og tok kontakt for litt info. Jeg forslo at vi tok en båttur og tittet litt etter varer siden han manglet både pigg og slettvar på sin ellers velfylte liste. Vanligvis har jeg ganske bankers plasser på disse to artene, og kan vanligvis fange flere hver natt, spesielt vår og høst. Siden det nå er midt på sommeren var det mer usikkert, men prøver vi ikke får vi i alle fall ingenting var vår filosofi, dermed bar det ut i sommernatten. Forholdene var utmerket med unntak at det var litt farge på vannet. Det viktigste var allikevel at det er ganske stille, og det var det denne kvelden. Siden Sindre også manglet fjesingen tok vi et par timer på den før det mørknet kom og vi kunne starte med varjakten. Fjesingen var imidlertid ikke til stedet der den vanligvis er en pest og en plage. Når det blir riktig varmt i vannet kan vi nesten få så mange vi vil i et par av sandbuktene, men nå var det ingen. Antagelig er de snaue 14 gradene i sjøen litt for lite til at de har funnet seg til rette her enda, men de kommer nok snart. En haug med småtorsk, en krabbeteine og noen rødspetter ble det magre resultatet på fjesingjakten.  

noen små spetter men ellers ganske beskjedent på fjesingplassen min
  Rundt kl 23.30 rigget vi oss imidlertid til med hodelykt og elmotor inn i en av mine favorittbukter for å se etter de større flate. Det tok ikke lange tiden før vi spottet en brukbar slettvar og jeg rigget til en brisling på kroken til Sindre. Han fikk plassert den i rett posisjon og begynte å vifte den like foran snuten dens. Det skjedde ikke mye de første minuttene, men jeg var allikevel ganske sikker på at denne skulle ta. Så skjedde det noe som du faktisk kan se på filmsnutten under hvis du ser etter nøye nok. (er nok lurt å kjøre filmen på full størrelse på youtube). Mens Sindre lokker med brislingen kommer det en liten fisk svømmende oven ifra og over slettvaren, den blir slukt øyeblikkelig. Så kommer en krabbe og kødder det til, men slettvaren ville ha mer mat og tar så Sindre sitt agn. Artig og viser igjen at det er det naturlige som er best og at vi bare tide vis klarer å imitere godt nok. Her ser du filmklippet, er nok best i helskjerm format:      
dagens første og største slettvar
 
virker som Sindre var fornøyd med ny art
 
alle fikk komme tilbake
  Sidere var selvfølgelig godt fornøyd med slettvaren like under kiloen, og en slik visuell fangst gir fort litt fiskeskjelv selv for erfarne fiskere, ekstra artig det. 5 minutter etter vi hadde satt ut den første slettvaren lå det jaggu meg en ny en. Siden det ikke alltid er like lett å se forskjell på slett og piggvar når de er så små, valget vi å fiske på den også. En liten mini brisling på enkeltkrok ble plassert av Sindre og lokkingen var i gang. I mens Sindre jobbet med å få den lille varen til å ta, så jeg imidlertid i sidesynet at det lå en litt større piggvar 4-5 meter lengre inne. Den brede ryggen var ikke til å ta feil av, men jeg sa ingenting til Sindre for her gjelder det å konsentrere seg om en av gangen. Det tok ikke lang tid før den tok, og slettvar nummer 2 var i båten.  
en av de mange små slettvarene vi så
 
fine tegninger uansett størrelse
  En rask utsetting så var vi klare til å prøve oss på en sikker piggvar. Som du ser av filmen under tok også den agnet etter 5-10 minutter. Den tok ikke så brutalt som de vanligvis gjør, men den kunne ikke motstå brislingen og sugde den inn. Sindre satte tilslaget perfekt og piggvaren var sikret i hoven noen sekunder senere. Også dette en fisk under kiloen, men absolutt godkjent midsommers. Her ser du et lite filmklipp når Sindre fanger sin første piggvar. Denne filmsnutten finner du her:        
piggvar på vei
 
et helt greit eksemplar av piggvar og enda en ny art på Sindre
 
alle gikk ut igjen for å vokse seg større
  Siden jeg hadde jobb dagen etter og Sindre hadde fått to nye arter på under en time var vi mer en fornøyd. Vi testet et par bukter til og jeg vippet opp slettvar nummer 3 for kvelden, den var også av den lille typen. I den ene bukten lå det også et garn og fløt med korkene i vannskorpen. Et ulovlig satt garn uten merking var bare bundet til en bryggen. Vi heiste det opp og puttet det i søppelkontaineren. Eieren kan finne det hos Lillesand renovasjon etter å ha tatt kontakt med Politiet hvis han vil?     Asgeir