Facebook ikon Instagram ikon
28. juni, 2016 - Aktiviteter / Happenings

Litt av hvert (oppdrettsfisk-nakenfisking-laksedorging)

Hei ikke så mye å melde i dag, bortsett fra det har det vært en fantastisk måned for bloggen. Denne juni måneden har nemlig gått inn som den mest leste noen gang siden oppstart. Antall treff denne måneden kommer nok til å lande på om lag 120 000, det er nok flere grunner til det.   FullSizeRender   Oppdrettsoppslaget med «Soya og astraxanthin for å gjøre laksen feit, falsk og fin! (lurt til å spise oppdrettsfisk)» og «nakenbading» har nok vært det absolutt mest leste. Men det faktum at vi også går inn i den tiden hvor flere millioner nordmenn som vanligvis ikke fisker så mye skal prøve fiskelykken, gjør nok også sitt til at ekstra mange søker seg frem til bloggen nå rett før ferien.   Oppdretts skandalen Angående oppslaget med den feite oppdrettslaksen håper jeg at leserne husker på budskapet også i sommersesongen når grillmat skal handles inn til hus, telt, hytter og bo biler. Det at oppdrettslaksen nå er blitt så feit at den nesten ikke smaker fisk lengre er et tankekors. Når det i tillegg blandes inn mer og mer vegetabilsk fett fra soya, som igjen truer regnskogene i Brasil beviser den nok en gang at næringen tar lite eller ingen hensyn til omgivelsene. Det at det blir satt søkelys på dette og andre uverdige forhold rundt oppdrettene øker forhåpentlig bevisstheten til forbrukeren. Smaken er selvfølgelig som baken, delt i to. Men når folk kanskje kjenner etter på smaken som nå mest er preget av rent fett, så betyr det kanskje mye for selve kjøps prosessen. Det er nok mye enklere å forholde seg til det som ligger på tallerkenen, enn det som skjer langt borte og under havoverflaten dessverre.  

slik ser oppdrettslaks og ørret egentlig ut
slik ser oppdrettslaks og ørret egentlig ut
  Oppslaget mitt om smak, farge og soya i oppdrettslaksen hadde blant annet over 160 delinger på facebook, og flere av de største avisen i Norge var på tråen samme dag. Det var også svært interessant å se hvordan flere profesjonelle aktører involverte seg i kommentarfeltene. Det er helt tydelig at oppdrettsbransjen jobber knallhardt på alle nivåer, og med alle midler, for å opprettholde forurensingen slik at eventuelle kostbare tiltak dreneres. I dette tilfellet med mitt innlegg på fb var det i første rekke personer som jobbet for å opprettholde produktets omdømme som involverte seg sterkest. En av dem titulerte seg til og med som sportsfisker for å virke mer troverdig.  
flere som jobber aktivt i alle kanaler for å bedre omdømmet
flere som jobber aktivt i alle kanaler for å bedre omdømmet
    På langt høyere nivåer ser vi nå at oppdretts industriens mange advokater og lobbyister er inne å prøver å manipulere eller ødelegge kritiske forskeres troverdighet og omdømme. Husk at her snakker vi om flere av Norges rikeste personer som nesten har all makt og gjerne personlige venner med dem som styrer landet. Disse investorene er vant med å bruke alle midler for å få den profitten de har budsjettert. Miljøet de overlater til neste generasjoner er nok det de tenker minst på. Det er bare to grupper mennesker som kan stanse denne galskapen som skjer under overflaten i Norske fjorder hver dag nå, og det er;

  1. Det er politikerne som er villig til å ta opp kampen og sette krav til bransjen før den for lov til å vokse. Dagens fiskeriminister gikk fra og være den som snakket folket sak, til han som snakket millionærenes sak, samme dag som han ble utnevnt som minister. Ganske skremmende i seg selv. Sandberg legger ingen ting i mellom, vekst er viktigere enn miljø.
  2. Det er deg som forbruker. Slutter vi å kjøpe oppdrettslaks og ørret som forurenser og forgifter fjordene våre setter det dype spor. Jeg er overbevist om at hvis hjemmemarkedet svikter vil det gi et så sterkt signal at det også når langt ut over landegrensene. Oppdretterne vil da selv finne ut at noe må gjøres. Bare de feite ekle stripene i laksekjøttet bør være grunn nok spør du meg, så får vi kanskje bare sitte å se på at det daglig tømmes tonnevis med ren gift ut i sjøen så lenge? Du bestemmer!

Sjekk ut lenken her også: http://www.aftenposten.no/norge/politikk/Forskere-hevder-de-er-under-angrep-av-lakselobbyen-583208b.html   Nakenfisking Når det kommer til nakenfisking har den saken fått enorm respons. Rune Sagen sitt artige påfunn har nådd helt til VGTV og Frokost TV og blir stadig delt på nett. Innlegget mitt fikk vel over 500 likes på fb og delt mange ganger. Uansett et artig påfunn for en god sak. Redningsselskapet gjør en utrolig viktig jobb også for oss sportsfiskere som er ute på sjø og hav, spesielt hvis det skulle skje en ulykke. Husk at det er fritt frem for alle å ta et bilde og utfordre andre. Du må ikke nødvendigvis selv ha fått utfordringen først.  

nakenfisking, har du prøvd enda?
nakenfisking, har du prøvd enda?
  Fiske På fiskefronten har det vært litt stille, mest jobb som jeg pleier å si. Jeg har imidlertid så vidt prøvd meg på å dorge laks i havet her utenfor Lillesand. Jeg har testet litt tidligere også, og pratet med mange andre som har prøvd langs Sørlandskysten. Det er stort sett vært resultatløst. Laksedorging er en vanskelig utfordring på disse kanter, selv om de får noe i laksenøtene her ute en gang i blant. Hovedproblemet er nok at det er vanskelig å lokalisere laksen som er på vandring når du har så store åpne havområder som her, samt at det er langt mellom de gode lakseelvene så langt øst. I tillegg er det kolossale mengder med makrell og horngjel som tar selv de største lokkemidlene. Jeg har bare vært ute noen få timer til nå, og jeg vet at vi snakker om dager med satsing mellom hver fisk. Siste forsøk er imidlertid ikke gjort, kanskje må jeg ta meg en tur til Vestlandet å prøve der også, bare for å ikke miste motet og kanskje lære meg noen gode knep.   IMG_2422  
Toby Magnum har vært usedvanlig effektiv både i Norge, Sverige og Danmark
Toby Magnum har vært usedvanlig effektiv både i Norge, Sverige og Danmark
  Til slutt vil jeg bare si at det nå ligger nærmere 1000 innlegg i arkivet på bloggen. Du kan enten søke etter ting i søkefeltet øverst eller gå inn på kategori på høyresiden oppe for å finne gamle innlegg. De er antagelig like aktuelle nå, og det ligger garantert mange gode tips å ta med i fiskesommeren for deg som er opptatt av å virkelig fange fisk.   annonse Asgeir full   Skal du fiske, eller skal du få fisk i sommer?   Asgeir