Facebook ikon Instagram ikon
20. oktober, 2015 - Båt og havfiske

Litt nattsjekk

Hei, bare innpå en liten tur i dag for å fortelle at det har vært litt rolig på fiskefronten i det siste. Etter et par uker i Malaysia er det alltid litt ekstra og ta igjen på jobb og på hjemmebane. Jeg har imidlertid hatt et par testturer for å se om de litt større flate fiskene har begynt å trekke inn på grunt vann slik at vi kan begynne å fiske dem fra båt og vannkikkebrett med lys om natten.  

Litt familiekos å ta igjen etter tur
Litt familiekos å ta igjen etter tur
  IMG_1136   IMG_1147   Søndag fikk jeg med meg Tommy Egra og kjørte ned til et særdeles spennende området utenfor Lista fyr helt sør i Norge. Dette er et område jeg lenge har vært sugen på å prøve på nattfiske. Det er flatt og mange store strender som ligger som perler på en snor rett ut mot åpent hav. Jeg har også kontakter i området som har fortalt om flotte slettvar og piggvarfangster der med tradisjonelt utstyr, så forhåpningene var store når vi nå endelig fikk sjansen til å prøve området.  
den lille båten med i-pilot er fin å dra med seg rundt
den lille båten med i-pilot er fin å dra med seg rundt
  De meldte 1-3 sekundmeter vind fra nord/øst, noe som tilsier fralandsvind i det området. Altså perfekt for å få litt speilblank overflate innerst mot land, noe som må til for å få god sikt i fra båt. Når vi kom til første bukten viste det seg imidlertid at de små krusninger av bølger begynte helt inne ved land. Det flate landskapet der nede gav ikke noe som helst le for vinden. Dermed måtte vi bruke det «ny oppfunnete» vannkikkebrettet for båt. Det gjorde at vi fikk søkt over noen fine området uten å se noe særlig med spennende flatfisk i hele tatt. Uansett om vannkikkebrettet fra båt virker fint, er det ganske begrenset hvor bred sone du får kikket over i forhold til hvis vi hadde hatt blank overflate og fri sikt til alle kanter i fra båt. Det var også litt farge på vannet og ikke helt bra sikt når det ble dypere en to meter. Vi bestemte oss for å gi oss etter et par timer med dårlig resultat. Det eneste av interesse var at vi så en liten piggvar som var på farten slik at vi ikke fikk fisket på den. Vanntemperaturen her nede var rundt 11-12 grader.  
en rødspette
en rødspette
  I natt sjekket jeg forholdene på hjemmebane i Lillesand og la ut på tokt i 21 tiden. Jeg tok for meg noen av mine beste områdene og merket raskt at det var lite piggvar og slettvar å se. Selv ikke de små individene som jeg vanligvis ser mange av var på plass. Det var riktignok en del skrubber og rødspetter å se, men ikke i de mengdene som det kan være når forholdene er gode. Det var også her i litt uklart vann og ikke perfekt sikt. Mye plankton og maneter var samlet spesielt i buktene hvor jeg fisker mest. Etter tre timers gav jeg meg, og resultatet ble en moderat piggvar som slukte krøkla (som jeg brukte som agn) momentant. Jeg vippet også opp et par rødspetter, men det var altså ikke på noen måter topp forhold enda.  
en piggvar
en piggvar
  Konklusjonen min er nok at det fortsatt er litt for varmt i vannet. Jeg målte at overflate temperaturen var fra 11-14 grader disse to nettene. Erfaringene viser at det har vært best mellom 6-10 graders sjøtemperatur (vår og høst). Vanligvis klarner vannet også opp utover så jeg håper at vi fortsatt har den beste tiden foran oss. Sjøtemperaturen på Sørlandet finner du under en av flikene øverst på bloggen. Ha en fin dag! Asgeir (litt halvdårlige mobilbilder i dagens innlegg)